szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nadragulya, az igazi szépasszony?!

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 13.


A megtévesztő művész nadragulyát - Atropa belladonna – a középkor kedvelt szépítőszereként alkalmazták. Tágította a pupillát, amelyet egykoron igen vonzónak tartottak. Innen az elnevezés Bella donna, azaz szépasszony.

Nadragulya, az igazi szépasszony?!

 Egész Európában elterjedt, vadon termő, lágy szárú növény. Különösen gyakori Európa nyugati és déli részén, de Észak-Afrikában, Észak-Ázsiában is terem. Több európai országban régóta termesztett, gyűjtött mérgező növény.

 

A nadragulya - Atropa belladonna - hazánkban erdei vágásokon, hegyekben, erdős helyeken fordul elő. Gyökere elágazó, vastag karószerű. A gyökérfejeken több rügy található, amelyekből tavasszal a föld feletti hajtásai fejlődnek.

 

Frissen szedve a gyökerek kissé húsosak, belül sárgásfehér színűek. Szára a termőhelytől függően 50-150 cm magasra is megnő, felső része szőrözött, elágazó. Levelei oválisak, vagy tojás alakúak. Virágai levélhónaljiak, magasak, majd az ágak végén laza, leveles, fürt alakban helyezkednek el. Júliustól a fagyokig virágzik. Termése 1-1,5 cm átmérőjű, sok magvú bogyó, melyek kissé lapított gömb alakúak, sötétkék vagy fekete színűek.

 

A nadragulyának a levelei és a gyökerei, ritkán pedig a magja szolgáltatja a hatóanyagot. A gyökér gyűjtését más gyökerekhez hasonlóan legcélszerűbb ősszel végezni, amikor a hatóanyagtartalma a legmagasabb. Kedvezőtlen időjárás esetén gyűjthető tavasszal is, de a tavaszi gyűjtést vegetáció megindulása előtt be kell fejezni.

 

A felszedett gyökereket a föld feletti részektől megtisztítják, a vastagabbakat hosszanti irányban felhasítják, majd 10-20 cm hosszú darabokra vágják. Szárítóban 50-60 C fokon addig szárítják, amíg azok pattanva nem törnek.

 

A levelei már az első évben is gyűjthetők, a virágzás kezdetétől folyamatosan. Egy-egy gyűjtés alkalmával mindig csak a legalsó levelek egyharmadát szabad leszedni. A leveleket nyéllel együtt kézzel szedik, majd árnyékban vagy műszárítóban szárítják meg.


A gyökér szagtalan, kesernyés ízű. A jól szárított levél szagtalan, íze kezdetben édeskés, majd, csípős, kesernyés élénkzöld színű. A gyökér tartalmaz keményítőt, cseranyagot, antropint.

 

A gyökeret főleg alkaloidok ipari előállítására, a levelet pedig kivonatok készítésére, mint görcsoldó szer használják. Alkaloidjai mérgezők, ezért fogyasztásuk csak orvosi előírás szerint engedélyezett.

 

Gyökere összetéveszthető a nagybojtorján gyökerével, de a bojtorjángyökér nem tartalmaz keményítőt, ezért jóddal lecseppentve nem kékül meg, míg a nadragulya gyökere igen. A vadon termő nadragulya levelét az alkörmös levelével lehet összetéveszteni.
 

Kapcsolódó cikk:

Halálos bogyók

Virágoskert horoszkópja
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia