szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

"Nagy ember" lettél 2.

Sulyok József, 2008. jún. 20.


Előzménye itt olvasható

Ahogy az ember öregszik, egyre többször kell, s illik menni a temetőkbe szerettei, ismerősei, barátai sírjához. Ilyenkor találkozhatunk régi barátokkal, iskolatársakkal is, akik hasonló okból járják a sírkerteket. Halottak napján, a vásárosnaményi újtemető bejáratánál álltak néhányan, s beszélgettek.

Köztük felismertem Ibolyát, a volt kistermetű cigánylányt, akivel egy osztályba jártam 1962-ig. (Abban az időben sokan jártunk egy osztályba, 30-35 fős tanulócsoportok voltak.) Amikor közelebb értem megismert, de diszkréten félrefordult, mintha nem is látott volna.
Odaléptem hozzá és köszöntem: - Szervusz, Ibolya, régen láttalak, mi lett veled? Rám nézett, és elsírta magát s úgy mondta: - Te megismersz engem, a cigányasszonyt? Te, akire azt mondják Naményban, hogy nagyon-nagy ember lettél? És idejössz hozzám köszönni?
– De Ibolya, mi osztálytársak voltunk. Én azt természetesnek tartom, hogy köszönjünk és érdeklődjünk egymásról, a családról bárhova vetett is a sors. Egyébként sem vagyok én olyan nagy ember, sosem tartottam magam annak. Néhány szót váltottunk még, s majd siettem a családom után, de még láttam és hallottam, amikor büszkén mondta a körülette állóknak: - Sulyok Jóska osztálytársam volt az általános iskolában. Ma valahol polgármester és mégis megismert. Ide jött hozzám, a cigányasszonyhoz.
Az eset kapcsán, azóta is sokat jut eszembe egy volt kollegám kérdése, akit a hivatalban osztályvezetőnek neveztem ki: - Mond főnök, azért mert én osztályvezető lettem, meg fogok én változni? – Te nemigen fogsz megváltozni, de a környezeted igen. Másképp fognak hozzád viszonyulni, mint korábban, de ezt tudni kell kezelni.
A naményi temetőben sétálva, a történtek kapcsán ez jutott eszemben, ha én nem is változtam, de változott a hozzám való viszonyulás. S mivel a vezetői allűrök ellen harcoltam, ezt sosem tudtam megszokni.


Folytatása itt olvasható 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia