szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

Mayerné Borics Erzsébet, 2010. okt. 07.


Ismerkedjünk meg ezzel, a mostanában ismét felfedezett szép növénnyel!
Az amarilliszfélék családjába tartozik. Dél-Afrika az eredeti élőhelye. Fényigényes, változó vízigényű, és B típusföldben érzi jól magát.
 

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

Valóban, ha jól szemügyre vesszük, első ránézésre is hasonlóságot mutat a közkedvelt amarillisszel. A fényes, lándzsa alakú levelek és a növény felépítése miatt, szinte összetéveszthető vele. Amiben különbözik, hogy amíg az amarillisz hagymás, a clívia vastagabb, ugyanakkor törékeny gyökérzettel kapaszkodik a földben.

 

Nagyon egyszerűen kezelhető, de igényeinek ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy minden évben igazi virágpompával ajándékozzon meg bennünket.

 

Ahogy említettem fényigényes, tehát az elsőszámú feltétel, hogy világos helyen neveljük, tartsuk. A következő, a rendszeres tápanyag-utánpótlás, a megfelelő típusföld használata.

 

Ha a fagyosszentek után lehetőségünk van arra, hogy a kertben vagy a balkonon éljen – de nem tűző napon! - erőteljes fejlődésnek indul. A locsolásra azonban figyeljünk, mert a nyári időszakban elviseli a több vizet, esetleg az esőt, de a túlöntözés a növény megbetegedéséhez, pusztulásához is vezethet.

 a bimbója

Augusztusban érdemes elkezdeni a pihentetését, legalább hat hétig nem szabad locsolni, illetve csak egy picit lehet megnedvesíteni a földjét. Ellentétben az amarillisszel, virágunk a cserépben pihen, leveleinek nem kell elszáradni.

 

Továbbra is világos helyen legyen. Ezek a tavaszi virágzás legfontosabb feltételei. Pihentetés után bevihetjük a lakásba, de ügyeljünk arra, hogy hűvös, párás helyre ne tegyük, mert a gyapjas pajzstetvek megtámadhatják, amitől vörös foltok jelennek meg a leveleken. A normál szobahőmérséklet a megfelelő számára. A téli időszakban a mérsékelt locsoláson kívül nincs további teendőnk. A földje csak enyhén nedves legyen. Januártól az öntözővízhez adagoljunk egy kevés virágzást serkentő tápoldatot, ami akár egyszerű muskátli tápoldat is lehet.

 

Ha kitartóak és gondosak voltunk, március környékén csodálatos narancsvörös virágokkal érkezik a tavasz.

Elvirágzás után vágjuk le a virágszárat. Két-három évenként érdemes átültetni. Azonban egy kis „kínzás” nem árt neki, ami annyit jelent, hogy nem baj, ha kissé kinőtte a cserepét, a gyökere kilátszik. Tőosztással és magról is szaporítható.
Hozzászólások (2)

székely miklósné
2015. febr. 23. (2 846 napja)
Nekem is vannak cserepes clivia növényeim,egy már sok éve minden évben gyönyörű virágokkal ajándékoz meg úgy április tájékán,a többi tövecske még fiatal,így csak várom,amikor ezek is virágzó korba jutnak,mert tapasztalatom szerint 3-4 éves koruk előtt nem nyílnak!Azután, ha kedveli a bánásmódot,bőséges gyönyörű virágzattal hálálja meg a gondoskodást.Érdemes sok türelmet és gondoskodást fordítani rá,mert a virágja legalább 6-hétig csodálható gyönyörűség.
székely miklósné
2015. febr. 23. (2 846 napja)
Nekem is vannak cserepes clivia növényeim,egy már sok éve minden évben gyönyörű virágokkal ajándékoz meg úgy április tájékán,a többi tövecske még fiatal,így csak várom,amikor ezek is virágzó korba jutnak,mert tapasztalatom szerint 3-4 éves koruk előtt nem nyílnak!