szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nagytakarítás a virágágyásban - De hogyan?

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 02.


Annak, akinek már megvan az évelőágyása, vagy aki újat szeretne létrehozni, annak most lesz dolga! Ugyanis szeptember az a hónap, amikor a hosszú életű fajok tőosztására, elültetésére vagy visszavágására sor kerülhet. Na, de milyen módon?

Nagytakarítás a virágágyásban - De hogyan?

Mivel az évelőket általában szinte mindenhol műanyag cserépben árusítják, alapjában véve egész évben el lehet ültetni, kivéve a fagyos, hideg téli hónapokat. Ennek ellenére a többéves növényeket zordabb éghajlaton nem tanácsos az év vége felé elültetni, különösen akkor sem, ha a talaj nedves és túl agyagos.

A tél beálltáig a növények már nem tudnak begyökeresedni. A szakemberek ezért a tavaszi virágzó fajok esetében, mint például a bőrlevél, püspöksüveg, zergeboglár, nefelejcs, őszi ültetést javasolnak. Ellenben a páfrányok, díszfüvek, illetve a nyáron és ősszel virágzók számára a tavaszi ültetés a tökéletes. Az őszi szellőrózsa, őszirózsa, margitvirág, csillagfürt és a fáklyaliliom március-áprilisban jobban meggyökerezik.

Bazsarózsa tőosztása

Az évelőt legjobb hosszú ideig zavartalanul nőni hagyni ugyanazon a helyen. Ha azonban az idősebb példányokon még tőosztást szeretnénk végezni, ez az időszak kedvező hozzá. Miután a levelek elszáradtak, ássuk ki a gyökérzetet a megvastagodott tároló-gumókkal, és az ásóval osszuk szét több darabra. A kerti bazsarózsa úgynevezett alvó rügyekkel rendelkezik, melyekből minden életerős gyökérdarab kihajt. Ellenben a keleti bazsarózsa csak a már kialakult, pirosas színű rügyekből hajt ki. A több rüggyel rendelkező növénydarabokat ültessük el újra, az évelő a következő tavasszal erőteljesen kihajt. Fontos, hogy a rügyeket csak kevés föld takarja, ellenkező esetben a bazsarózsa gyengén fog virágozni.

Nagytakarítás a virágágyásban

Az évelőkkel tarkított kertben a jellegzetes őszi munkák közé tartozik a növények visszavágása is. Azonban nem szabad minden fajt automatikusan tövig levágni. Általában ősszel teljesen visszavágnak minden pompás évelőt. Ez serkenti az új hajtásrügyek kialakulását a szarkalábnál, csillagfürtnél és a lángvirágnál. Ezekkel ellentétben, a vad évelőkkel és füvekkel beültetett természethű ágyásokkal nem kell foglalkozni, akárcsak azokkal az évelő fajokkal és fajtákkal sem, melyek virágzata vagy terméstokja télen is nagyon vonzó látványt nyújt.

Tipp! A kutyatejet, és a sarkantyúvirágot, amelyek magról nagyon elszaporodnak, már a magképződés előtt vágjuk vissza.

A visszavágás, mint aktív növényvédő óvintézkedés, azért, hogy az olyan ősszel fellépő gombás betegségek, mint a lisztharmat, a rozsdapenész vagy más levélfoltosságot okozó kórokozók ne teleljenek át a növényeken, és tavasszal ne fertőzzék meg az új hajtásokat, a fertőzött növényrészeket vágjuk most le.

Javasolt visszavágás: lángvirág, szarkaláb, nagyvirágú, kokárdavirág, pettyegetett lizinka, bugatölcsér, lándzsalevelű menyecskeszem és a nyári margitvirág.

Évelők, amelyeket meg lehet hagyni téli dísznek: minden téltűrő díszfű, macskahere, cickafark, tündérfürt fajok, fehér kakasvirág, szamárkenyér, sárga kúpvirág, magas varjúháj.

Kapcsolódó cikk:

Virág: kinek és mit illik ajándékozni?


 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia