szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Napi horror! 7 rovaremésztő növény

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 21.


A rovaremésztők sorába tartoznak bizonyos különleges zöld növények, melyek vegetatív szervei különböző módon alakultak ki a többnyire apró rovarok csapdába ejtésére. Ezek a növények, enzimek segítségével lebontják a rovarok testét. A növények többsége a trópusokról ismert. Ismerkedjünk meg egy-kettővel.

Napi horror! 7 rovaremésztő növény

Vénusz légycsapója

Észak-Amerika délkeleti területén honos. Levelein két részt különböztetünk meg: a pikkelyszerűen kiszélesedett, mirigy nélküli nyelet, valamint a két kerekded cimpára tagolódó lemezt, amelynek szegélyén érzéketlen serték nőnek. A rovarok számára végzetes levélfelületen apró mirigyeket találunk. A mirigyek között a kiterült lemezcimpák mindegyikén három-három érzékelő serte található, amelyek megérintésekor a lemezcimpák villámgyorsan összezárulnak. A lemezcimpák csak kb. hat nap múlva nyílnak ki ismét.

Havasi házikó

Évelő, mocsári növény, melynek húsos, tőállású levelei a talaj felszínén rozettát alkotnak. Levelei ragacsosak, így a rovarok elfogására alkalmasak. A gyökere rövid, el sem ágazó, a gyökerének inkább csak a növény talajhoz való rögzítése a feladata. Tőkocsányon egyesével fejlődő virágai felépítésüknél fogva képtelenek az önmegporzásra. Ez a faj lápréteken, nedves kaszálókon honos, Európa magas hegységeinek, elsősorban mészkőalapú talajokon fordul elő.

Fokföldi harmatfű

A neve is elárulja, ez a faj Dél-afrikai Köztársaságban, Fokföldön honos. Jellemzői a hosszúkás levéllemezek, melyek a fiatal növényen még összecsavarodottak. A leveleket érzékeny mirigyes serték borítják, amelyek az apró rovart képesek megemészteni. Fürtös virágzata 5-20 virágból tevődik össze. A gyökerei rendszerint erőteljesek, fekete színűek, de ezek elpusztulnak, mihelyt a járulékos gyökerek átveszik szerepüket.


Guyanai napkancsó

Nedvességet kedvelő növény, amely a guyanai felföld csúcsian találta meg élőhelyét. Mindegyik növény tömlőkből képez rozettát, melyeknek színe és alakja fajtától függően eltérő. A tömlők zacskó alakúra összecsavart levélre emlékeztetnek. Az emésztőnedveiket az esővíz folyamatosan hígítja. Ez az oka annak, hogy víztározó gyanánt is működnek. A tömlő külső oldalát molyhos, dús szőrzet borítja, mely a harmat felfogását szolgálja.

Farkos hízóka

Ez a növény a leggyakrabban termesztett hízókafaj. Mexikó különböző vidékéről származik, jellemző rá a hosszú sarkantyúja. A növény egyaránt képes nagy vagy kislevelű rozetták kialakítására, epifitonként megtelepszik a mohával benőtt fatörzseken. Európában, félárnyékban, mérsékelten meleg növényházban szükséges nevelni.

Lápi hízóka

Ez a rovaremésztő növény apró rovarokat ejt csapdába, ragacsos leveleinek segítségével. Valamely nagyobb méretű zsákmány elfogását követően a levelek közepük irányában összesodródnak. Virágai a sarkantyúval együtt mindössze 2 cm-esek, tojásdad toktermése van. A lápi hízóka elsősorban lápréteken, átmeneti lápokon él.

Gipszlakó hízóka

Mexikóban honos faj, tőlevélrózsáját hosszúkás, alsó részükön erősen kiszélesedő, csúcsukon felfelé hajló levelek alkotják. A levelek felszínét sűrűn behálózzák a kis, nyeles mirigyek, amelyek ragacsos váladékot termelnek, s amelyek között emésztőmirigyek vannak. Az előbbi mirigyek az apró rovarok elfogására, az utóbbiak váladékukkal a rovarok testének lebontására szolgálnak. A virágok viszonylag nagyméretűek, magánosak. Közép-Amerikában nagy számban élnek csodaszép hízókák.

Kapcsolódó cikk:

A kínaiak kedvenc kerti virágai


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!