szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne csak gyönyörködj, ha virágzik a szőlő!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 19.


A szőlő június elején virágzik, ezért a hajtások kötözését, eligazítását addig fejezzük be. Ha a hajtások már elérték a kívánt magasságot, a legfelső virágfürt feletti ötödik levél után vágjuk vissza, csonkázzuk.

Ne csak gyönyörködj, ha virágzik a szőlő!

További munkák: a trágyázás, lombtrágyázás, sarabolás és az intenzív gyomirtás. Ha szükséges, az öntözést már virágzás után megkezdhetjük. Barázdás, csörgedeztető vagy sávos öntözéssel a nyár folyamán legalább 150-200 mm csapadéknak megfelelő vízmennyiséget juttassunk a talajba.

Az elvirágzás után a betegségek és a kártevők, főleg a peronoszpóra, a lisztharmat, a szürkepenész és a szőlőorbánc, illetve a szőlőmolyok, takácsatkák, levéltetvek stb. ellen kell védekezni.

A nehezen beszerezhető, értékes csemegeszőlő-fajtákat június közepén is szaporíthatjuk zöldoltással.

Ennek a menete a következő: a beoltandó vadszőlőtőkén 3-4 hajtást kell előkészíteni. Eltávolítjuk róla a hónaljhajtásokat és a levelek nagy részét, a hajtásokat karóhoz kötjük, majd a kívánt magasságban visszavágjuk úgy, hogy a felső csomó felett 5 cm-es csonk maradjon.

Ezt éles késsel behasítjuk, s a hasítékba betoljuk az egyrügyes oltócsapot, amelyben előzőleg már kétoldalú éket vágtunk. Az így elkészített zöldoltást PVC szalaggal vagy rafiával hézagmentesen bekötözzük. Az egyrügyes oltócsapot kiváló, bőven termő fajtáról, tőkéről vágjuk le. Legjobb olyan hajtásról levágni, amelynek hónaljában már 1-2 zsenge leveles hajtás fejlődött.

A zöldoltás sikere tíz nap elteltével már felismerhető, mivel a rügynél hagyott kis levélnyélcsonk megbarnul, és a rügy kifakad.

Kapcsolódó cikk:

Így válassz bort az étel mellé!

 

Ne csak gyönyörködj, ha virágzik a szőlő!


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia