szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne késlekedj! Szüretelj mangót és sárkánygyümölcsöt!

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 16.


Szeretne egzotikus szépségeket nevelni a teraszon, vagy a kertben, de a narancs és citromfák már nem jelentenek kihívást? Nos, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit nagyobb fába vágja a fejszéjét, és megpróbálkozzon olyan egzotikus finomságokkal, mint a mangó, vagy éppen a sárkánygyümölcs.

Ne késlekedj! Szüretelj mangót és sárkánygyümölcsöt!

Mangó

Lelkes kertészek mindenképpen próbálkozzanak azzal, hogy egy szép és finom mangót csíráztatni kezdenek. Persze ne legyenek illúzióink, ez bizony nem lesz egyszerű mutatvány, de tény, hogy nem is lehetetlen. Azt sem árt tudni, hogy ahhoz, hogy a mangót termésre is bírjuk, igen sok idő kell, de türelemmel ez is menni fog. Azok, akik kertben szeretnék nevelni, megtehetik (bár az elfagyás réme egy jó darabig ott fog lebegni a fa felett), de az sem gond, ha cserepes illetve dézsás méretűen szeretnénk tartani.

Ehhez nem kell más, csak az, hogy metsszük a kis szépséget, amit egyébként nagyon jól visel. Hálás, örökzöld növény, csak azzal lehet egy kis gondunk, hogy mire viszonozza a törődést némi gyümölccsel, vagy virággal, addig bizony sokszor elbizonytalanodhatunk. A virágzásig ugyanis akár 6 év is eltelhet, addig pedig be kell érnünk a levelekben való gyönyörködéssel.

A gyümölcsöket még később neveli, így nem a gyors eredményre áhítozók fája. Szereti a fényt, és nagy a tápanyagigénye, de télen, a pihenő időszakban jó, ha hűvösebben (10°C-körül) tartjuk, mert így nagyobb lesz a gyümölcshozam. A szüretelés szigorúan felnőtt feladat. Ennek oka az, hogy amikor a gyümölcsöt letörjük a száráról, akkor abból egy kevés nedv fröccsen ki.

Ez erősen allergén, a bőrre jutva égési sérüléseket okoz! Ugyanezt teszi a gyümölccsel is, amit ezért lehetőleg gyorsan, 1-2 napon belül el is kell fogyasztani. Ha hosszabb szárral szedjük, és óvatosak vagyunk, akkor ez elkerülhető, és a finomság is hosszabban tartható, de ekkor is figyeljünk, hogy a szár maradjon a gyümölcsön, ameddig lehet.

Sárkánygyümölcs

Itthon ritkábban találkozhatunk ezzel a finomsággal, és akkor is, ha hozzá akarunk jutni, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Édes, lédús, és nálunk is megterem, persze ehhez egy kicsit ügyeskedni kell. A pitahaya kaktusz terméséről van szó, és mint ennek a növénytípusnak az összes képviselője, a gazdanövény is igénytelen.

Ehhez azonban egy kissé meg kell nőnie, mert életének elején igenis sok odafigyelést és gondoskodást igényel. A nevelést érdemes magvetéssel kezdeni, mert bár lehet kapni egy – két helyen már cseperedő példányokat is, ha mi magunk nevelgetjük, akkor erősebb és ellenállóbb lesz.

Ne legyenek illúzióink, sajnos sok csemetét fogunk elveszíteni, de egy-két erősebb példány biztosan megmarad. A pitahaya egy fán lakó növény, és mint ilyennek földre nem is nagyon van szüksége. A lényeg inkább a kapaszkodás, de a tápanyagokat a levelein keresztül veszi fel. Ez viszont azt jelenti, hogy főleg a kezdeti szakaszban magas páratartalomra van szüksége.

Szereti a fényt, így ezt is biztosítsuk számára, mert ha nem kap eleget, a növekedése finoman szólva is lassú lesz. Ha minden jó megy, és a növényünk eléri a három éves kort, akkor már virágokat is hozhat, melyek éjszaka nyílnak, és innentől gyümölcsöt is hoz. A jó hír, hogy ha már idáig eljutott, akkor nagy biztonsággal megmarad, mert ekkorra már erős, így igénytelen és kis helyigényű szépséggé vált.

Kapcsolódó cikk:

Mangó, a vitaminbomba

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia