szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Néhány tipp a szép gyep nyári kezeléséhez

Zajácz István, 2009. máj. 25.


Műtrágyázás
Soha ne alkalmazzunk ammónium-nitrát műtrágyát, mert az könnyen és gyorsan kiperzselheti a füvet!

Néhány tipp a szép gyep nyári kezeléséhez

Ha nitrogén tartalmú műtrágyát alkalmazunk, akkor attól nagyra nő és szép zöld lesz, viszont nem lesz erős a fűszál. Ezért javasolt olyan műtrágyák használata, mely káliumot és mikroelemeket is tartalmaz (vas, magnézium, kén...) pl. Volldunger Golf, vagy Kert tápláléka.

Javasolt műtrágyázás után azt belocsolni, mert egyébként az oldódó műtrágya só koncentrációja a fűszál mellett túl magas lehet és elpusztíthatja azt. Még egyszerűbb, ha vízben oldódó műtrágyát alkalmazunk és kannával – azon vízrózsával – locsoljuk egyenletesen a fűre pl. Wuxal.

Vágás
Ne vágjuk túl rövidre a füvet, mert akkor elveszti azt a részét - a levelét -, amivel begyűjti a számára szükséges fényt, oxigént és széndioxidot, valamint elpárologtatja a felesleges vizet. Ha a fű túl hosszú és már elfekszik, akkor pedig nem csak csúnya látvány, hanem alatta káros folyamatok indulhatnak be. Ennek egyik következménye a mohásodás, a levágott füvet ne hagyjuk a gyepen, mert alatta az rothadásnak indulhat. Kevés apróra vágott fű maradhat, ha nem takarja nagyon a gyepet. Nyáron nagy melegben legalább takar és nem szárad úgy a talaj.

Öntözés
Ha a füvet kis adagokban locsoljuk, akkor a gyökere felszokik a talaj felső rétegébe. Ez nem jó, mert ha utána sokáig nem kap csapadékot, vizet, akkor kiszárad a gyep, mivel a mélyebben lévő vizet nem „éri” el. Ezért ha locsolunk, akkor bőségesen. Ellenkező esetben pedig – ha kis adagokban locsolunk – akkor folyamatosan kell pl. automata öntözőrendszerrel. Jó, ha van az öntöző rendszerre szerelve talajnedvesség-mérő, mert akkor csak akkor locsol, ha szükséges.

Vetés
Újra vetés után a magokat le kell fedni (földdel vagy homokkal sekélyen), hogy a madarak ne szedjék fel. Valamint jól meg kell locsolni és nedvesen kell tartani a talajt, hogy a magok gyorsan kikeljenek és ne száradjanak ki. Ne feledjük újra vetésnél tömöríteni a talajt, hogy a magok a talajhoz tapadjanak. Később mikor már szép gyepünk van, már kerüljük a nedves gyep taposását, mert akkor károsan összetömörödne a talaj és az végzetes lehet a fűnek.

Gyomirtás
Vetés előtt, ha sok a gyom, akkor glifozát tartalmú termékkel pl. Clinic az összes gyomot el lehet pusztítani. Kezelés után pár órával már elkezdhető a talajmunka, mert nincs hatása talajon keresztül. Ha nem mossa le az eső, akkor pár óra alatt felszívódik a növénybe a hatóanyag és 1-2 hét alatt még a földalatti tarackokat is elpusztítja. A kikelt gyepből a széles levelű (kétszikű) gyomokat a Pázsitmester 1-el lehet kiirtani.
Hozzászólások (1)

Guest
2009. jún. 23. (4 917 napja)