szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nei Pori – ahol nyugalom és felfedezés vár

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 31.


Görögország méltán népszerű nyaralóhelyei közül most egy kis települést veszünk górcső alá, mégpedig Nei Porit. Az Olympos lábánál elterülő Olympic Beach partszakaszhoz tartozó üdülőfalu azok számára ideális, akik szeretik a csöndet, és nem esnek kétségbe, ha az esti szórakozásuk egy kis kártyázás, vagy esetleg egy kellemes séta a tengerparton.

Nei Pori – ahol nyugalom és felfedezés vár

Nei Pori ugyanis – bár valóban nagyon szép – nem igazán egy pezsgő kis hely. Őslakosokkal, és persze az általuk üzemeltetett üzletekkel is bőven találkozhatunk, de gyakorlatilag nehéz olyan házat találni a településen, amelyik ne lenne apartman is egyben. Elő és utószezonban ennek megfelelően a falu egy része majdnem teljesen elhagyatott, csak a helyiek, és az üzleteik jelentenek némi mozgást. Maga a falu mérnöki pontossággal lett megszerkesztve, vagyis derékszögű utcák és pontosan elhelyezett, kisebb – nagyobb zöldterületek alkotják. Aki a romantikus hangulatú, tekergőző kis macskaköves utcácskákra vágyik, az ne ide utazzon, mert ezt nem fogja itt megtalálni. Ellenben csendet, nyugalmat, kellemes környezetet, és nagy teret mindenképpen. Természetesen a településen vannak játszóterek, és a parton napernyős, napozóágyas vendéglátó egységek is, így a családosok számára kifejezetten ideális a hely (nem utolsó sorban pedig az apartman árak megfizethetőek, és a távolság a reptértől sem nagy.)

Azok, akik szeretnének egy kis pezsgést, és egy nagyobb, élettel telibb városkába is szeretnének ellátogatni, nincs más dolguk, mint egy könnyed, nagyjából egy órás sétával átballagni Platamonas-ra, a szomszédos településre. A nyüzsgést kedvelőeknek jó hír, hogy itt is lehet szállást foglalni, hiszen rengeteg apartman és szálloda kínálja a jobbnál jobb szobákat. Azzal azonban számolni kell, hogy míg Nei Pori strandja homokos, addig Platamonason kisebb – nagyobb kavicsokkal kell számolni, ami egyben azt is jelenti, hogy a tengeri sünök is gyakrabban jelenhetnek meg a vízben, mint a homokos részeken. Platamonason van bank, bankautomata és posta is, ami a szomszédos településre sajnos nem igaz. Érdemes egy nagyobb túrára készülni, hiszen Platamonas egy középkori erőddel is büszkélkedhet, aminek kertje ingyenesen, a tornya pedig belépő ellenében látogatható, ahol kiállítást láthatunk az erőd mindennapjairól.

Aki még ezután is kirándulásra vágyik, annak sem kell nélkülöznie. A szervezett utak mellett régi Pori is csodálatos látnivaló, valamint a szintén a település mellett található Pinios folyó deltája is. ez a terület védett, így egy nagyobb túrára kell számolni annak, aki ide szeretne menni, nézelődni egy kicsit. És hogy mit lehet látni? A vízi madarak sok ritka faja mellett elképesztően gyönyörű természeti képet, ahogyan a folyó apró szigetek mellett kanyarog a tenger felé.

Nei Pori másik szomszédja, Kastri nem rejteget olyan nyüzsgést, mint Platamonas. Nincsen sok kávézó, és a szuveníreket is máshonnan kell beszerezni. Ez ugyanis egy igazi kis görög halászfalu, ahol a turisták is inkább görögök, így ne is számítsunk azokra a megszokott látványokra, amik az üdülőfalvakban fogadnak minket. Szintén egy könnyed, egy órás sétával elérhető, ám arra számítsunk, hogy ha a parton közelítjük meg, akkor száraz lábbal nem tudunk belépni a faluba, mivel a parti fövenyt megszakítja a Pinios folyó, mely itt ömlik a tengerbe. Szerencsére lassan, és nem is túl mélyen, hiszen ha egy kicsit keresgélünk, akkor találhatunk több gázlót is, ahol térdig, combközépig süllyedünk csak a vízbe. Egyébként sem nagyobb a mélység, mint derék, vagy éppen mellkas, de a víz igencsak hideg, így nem biztos, hogy itt szeretnénk megmártózni.

Kapcsolódó cikk: A lebegő kolostorok világa
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!