Nem elég egyszer hallani a vöröshagymáról
Sulyok Józsefné, 2016. máj. 09.
A vöröshagyma változatosan használható, jól tárolható, mindig rendelkezésünkre áll.

Nagyságbeli és színbeli eltéréstől függetlenül magról és dughagymáról nevelt fajtákat különböztetünk meg. Vannak téli hagymaként, augusztus-szeptemberben szedhetők és huzamosabb ideig tárolhatók. A magról termeltek között sok fajta van, valamennyi jól tárolható, de nyári főzőhagymaként is használható.
Csoportos vetéssel a hagymát fűtött üvegházban már januárban vethetjük. Szabadba márciustól vethetjük, sekély barázdákba. Alaposan megtisztított földbe vessük a magokat, hogy a gyomok ne nyomják el. Kelés után 5 cm-es tőtávolságra egyeljük ki a növényeket. A téli hagymát augusztusban vessük és tavasszal szórjuk meg szaru, vér és csontliszttel. Nehéz, nedves talajokon dughagyma ültetésével termesszük.
A dughagyma kb. mogyoró nagyságú, előnevelt kis hagymácska, amelyből előbb fejlődik felszedhető nagyságú, jól tárolható érett hagymafej. Közvetlenül a talaj felszíne alá ültessük, egymástól 10 cm-re, váltakozó sorokba.
Nyár végén a hagyma lomja lankad és sárgulni kezd. Ilyenkor szedjük ki és a napon szárítsuk meg. A lomb eltávolítása után a fejeket rakjuk hálós zsákba és tároljuk fagymentes helyen. A fokhagymához hasonlóan, a hagyma leveleiből fonatot készítünk, szellős, fagymentes helyre felakaszthatjuk és így tároljuk. Néha ellenőrizzük, hogy a fejek nem fonnyadnak-e, vagy rothadnak, azokat távolítsuk el.
A hagymát általános kórokozók és kártevőkön kívül a szürkepenész rothadás, a lisztharmatosodás, a peronoszpóra, hagymalégy, tárolási rothadás károsíthatják.
Kapcsolódó cikk: Ezt az 5 kerti teendőt nem érdemes kihagyni
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22