szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nemsokára itt a fejes saláta ideje!

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 18.


A fejes saláta a tavasz első friss zöldségféléje, ezért minden kertben helyet kell számára teremteni. 

Nemsokára itt a fejes saláta ideje!

A vegetációs időszakban a szabadban, télen pedig a fólia vagy üvegtakarás alatt termelve egész éven át fogyasztható zöldségféle. A salátanemzetség számtalan alfaját ismerjük, melyek minden ízlést ki tudnak elégíteni. A friss salátakedvelők nyersen vagy más salátafélékkel vegyesen fogyasztják. Egyes fajok főzelék készítésére is alkalmasak.

A csoport legismertebb tagja a fejes saláta, amely kevés helyet igényel, köztesként mindig ültethető. Az igénytelen jégsaláta nagy fejeket terem, amelyek hosszú ideig a földben maradhatnak anélkül, hogy felmagzanának. Kicsit durvább, mint a fejes saláta, de finom ropogós és egészséges. Talán emiatt is nevezik néhol roppanó salátának. A társaság további képviselője a tépősaláta, amelynél a folyamatosan után-növő leveleket egyenként szedhetjük. A növény akár 40-80 cm-re is megnőhet.

A metélő vagy vágósaláta nem fejesedik. Ennek a fajtának nagyon rövid a tenyészideje. Öt hét elteltével már szedhető. A kora tavaszi salátaválaszték bővítésére fólia és üveg alatt is lehet termeszteni.

Az előzőhöz hasonló a fodros, erősen szeldelt levelű tölgylevelű saláta, amelynek vörös színű változata különösen ősszel vonzó. Fejet szintén nem képez.

A kötöző saláta, melyet római salátának is neveznek, ősi zöldségféle, nyers fogyasztásra is alkalmas.

A salátának jó vízelvezetésű talajra van szüksége. A frissen trágyázott föld túl tápanyag-dús, emiatt a tövük rothadni kezdhet, ezért a megelőző kultúrát trágyázzuk. Valamennyi fajta viszonylag hűvös helyet igényel, nagyon meleg fekvésű kertekben árnyékos helyre ültessük.

Gyakran ültetjük a salátát hosszabb tenyészidejű zöldségfélék, pl. a kelkáposzta vagy a bimbóskel közé.

A salátamagot februárba vessük vetőládába, majd tartsuk 15-18 fokon. Amint a növénykék palántázható nagyságúak, ültessük őket nagyobb ládába, 5 cm-es tőtávolságra. Legjobb, ha 10 fok körüli hőmérsékleten neveljük. A palánták ha elérték az 5 cm-es nagyságot, márciustól kiültethetjük a fólia vagy az üvegtakarás alá. Ezzel egy időben vessünk a hajtató-ládába későbbi, nagyobb fajtákat. Ha a növénykék már elég nagyok, egy párat hagyjunk tovább nőni a melegágyban, a többit ültessük ki a szabadföldbe. Júliusig kéthetente vessünk újra, a sorokat 20-22 cm-es tőtávolságra egyeljük ki, és az innen kikerülő palántákkal újabb sort ültessünk be. Utoljára augusztusban vessünk és a fagyveszélyes időszaktól kezdve fóliával takarjuk.

Különösebb gondozást nem igényel, csak gyomlálást és gyakori öntözést. Ha a fejek szépen kifejlődtek, az egész növényt húzzuk ki, a gyökerét vágjuk le és tegyük a komposztra. A tépősaláta a földben marad, mindig a legalsó leveleket szedjük le róla, így folyamatosan képez újakat.

Kártevői: a szürkepenész és az ál-lisztharmat, valamint mocskos pajorok, ezerlábúak. 

Kapcsolódó cikk: Még nem késtünk a kétnyáriak vetésével!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia