szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nevelj saját növényt 5 lépésben

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 16.


Szaporítás saját kezűleg, magvetés, bújtatás, dugványozás, maggyűjtés - Első látásra bonyolultnak tűnhetnek, de az olvasottak alapján kezdő kertészek is nyugodtan nekiveselkedhetnek.

Nevelj saját növényt 5 lépésben

Szaporítás saját kezűleg

Sok kúszónövényt egyszerűen szaporíthatunk magunk is magvetéssel, bujtatással vagy dugványozással. A szaporításhoz az egyik legkedvezőbb időszak a tavasz. A legtöbb növény magját április-májustól már a szabadba vethetjük. Ekkor ültethetjük ki a növényházban, szobában nevelt palántákat is. Néhány saját szaporítási növényünk, például a lilaakác csak néhány év eltelte után virágzik. A korábbi virágzás érdekében, faiskolában oltott növényt vásároljunk.

Magvetés

Az egynyári kúszónövények közül a szagosbükköny vagy a kék hajnalka egyszerűen szaporítható magvetés útján.
Töltsünk meg egy ládát vagy szaporító-tálcát jó minőségű földdel, földkeverékkel, és tenyerünkkel lapogassuk le. Szórjuk a magvakat egyenletesen a szaporító-közegre, finoman nyomkodjuk a magokat a földbe egy lapos pálca segítségével, majd nagyon vékony földréteget szórjunk a tetejére.

Óvatosan öntözzük be, gondoskodjunk a közeg rendszeres és egyenletes vízellátottságáról, valamint kb. 18 fok körüli hőmérsékletről. Néhány nap múlva megjelennek az első sziklevelek. Az első lomblevelek megjelenésekor, tűzdeljük át a növényeket kis cserepekbe. Ha a növény elég erősnek látszik, és dús gyökérzete van, a fagyosszenteket követően kiültethetjük. A fiatal növényeket nem szabad tűző napra tenni és gondoskodni kell egyenletes öntözésről.

Bújtatás

A bujtás például az iszalagok vagy a nagylevelű pipavirág házi-kerti szaporításának egyik lehetséges módszere. A bujtáshoz válasszuk ki az egészséges hajtásrészt. Ívesen hajlítsuk le a talaj felszínére, és azon a részen, ahol a hajtás érintkezik a talajjal, egy éles késsel óvatosan hasítsuk be a kérgét. Ássunk be ezen a helyen egy nyirkos földdel megtöltött cserepet a talajba, a megsebzett hajtásrészt drót segítségével rögzítsük, és takarjuk be földdel. Ekkor csak le kell választanunk a gyökeres bujtást az anyatőről, és átültethetjük szabadföldbe vagy cserépbe.

Dugványozás

Dugványt a növények fiatal hajtáscsúcsi részéből, vagy hajtásaik feldarabolásával készíthetünk. A dugványokat szaporító-közegbe tűzdeljük, ahol rövidesen meggyökeresednek. Metszőollóval vágjunk le 10-15 cm-es hajtásdarabokat. Távolítsuk el róla az alsó leveleket, majd tegyük a földdel magtöltött cserepekbe vagy szaporító-ládákba, és a dugványokat alaposan öntözzük meg.

Naponta öntözzük, egy átlátszó fóliával takarjuk be a növényeket, így megakadályozzuk a föld kiszáradását. Amint megjelennek az első gyökerek, a fóliát eltávolíthatjuk. Amikor a gyökeres dugványok kellőképpen megerősödtek, átültethetjük nagyobb cserépbe, vagy a szabadföldbe.

Magok gyűjtése saját kezűleg

Az egynyári növények magjai jól gyűjthetők az elvirágzás után a termések leszedésével. A terméseket bontsuk ki, kiválogatjuk a magokat, majd a megtisztított magot papírzacskóba tesszük. A magokat hűvös, száraz helyen tároljuk. Márciustól ablakládába, ablakpárkányon elhelyezett virágcserepekbe vethetők. 

Kapcsolódó cikk: Óvakodj tőle: farkasboroszlán
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!