szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nigella - A tündéri katicavirág

Topor Erika, 2013. dec. 03.


A nigella vagy más néven katicavirág magja fűszer, és gyógyszer egyszerre. Nyálkaoldó hatása miatt a népi gyógyászatban használatos. De a katicavirággal ízesíthetjük a húsféléket és az őrölt fűszerek közé keverve a köményt helyettesíthetjük vele.

 

Nigella - A tündéri katicavirág

A boglárkafélék családjába tartozó katicavirág igen hasonlít – hiszen egy nemzetségbe is tartoznak -  a házi kertekből ismert borzaskatához (Nigella damascena).  Mindkettő melegkedvelő, virágszerkezetük hasonló. A katicavirág közel 40-50 cm magasra nő, egyéves gyógynövény. Virága különleges alakú: a mézfejtő szirmok kettős csúcsban végződnek, öt nektárium levele van, a virágtakaró levelek kékes árnyalatúak és ívesek. A termőlevelek egymással szorosan összenőttek, és ennek köszönhetően egy különleges formájú magházat hoznak létre. A magok a társas tüszőtermésben fejlődnek ki.

A magok csírázásához 7 °C talajhőmérséklet kell, közepesen melegigényes. Fagyra közepesen érzékeny, fejlődni egyenletes hőmérséklet mellett tud optimálisan. Fényigényes, főleg a fejlődés kezdeti szakaszán igényli a sok napsütést. Házi kertben is érdemes napos vagy félárnyékos helyre ültetni, bár árnyékban is szépen fejlődik. Közepesen vízigényes, a fejlődés időszakában több nedvességet igényel. Talaj iránt kevésbé igényes, a szegényebb talajokon is termeszthető, de a tápanyagban gazdag talajt meghálálja. Mivel melegigényes, ezért a könnyen melegedő talajokat kedveli.

Maggal szaporítjuk, mivel vetőmagja könnyen csírázik. Szabadföldre kerülve hamar elkezd csírázni, és mivel 100 nap a tenyészideje, ezért akár a nyár közepén is vethető és késő őszre virágzik újból.

Az egyik nagy előnye, hogy nincs saját kártevője, kórokozója, így elég számára az általános növényvédelem, melyet többi kerti dísznövényünk számára alkalmazunk. 

Nem csak dísznövény, gyógynövény is!

Ázsiában és Európában a díszítő értéke mellett fűszerként és gyógynövényként is használják. Feketeköményként is ismerjük – ez felhasználási módjából eredő elnevezés. Enyhén édeskés, fűszeres ízének köszönhetően kedvelt fűszernövény Ázsiában. Nagyanyáink a nép gyógyászatban étvágygerjesztő, nyálkaoldó hatása miatt szerették. Olaját étolajként használják, míg illóolaját a kozmetikai ipar hasznosítja.

Kapcsolódó cikk:

Azok az édes illatok! Virágok és fűszerek ajándéka

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!