szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nőből vagy? Ma ne dolgozz!

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 10.


A decemberi asszonyi ünnepek közül a legjelentősebb a december 13-i ún. Lucázás. Ilyenkor az asszonyoknak tilos volt dolgozni, arra is vigyáztak, hogy ezen a napon az első látogató férfi legyen, a hölgyek ezen a napon még a szomszédba sem mentek át, mert elvitték volna a szerencsét.

Nőből vagy? Ma ne dolgozz!

A babona szerint Luca asszony szigorúan megbünteti azokat az asszonyokat, akik e napon dolgoznak, főleg akik varrnak.

Szokás volt néhol a Luca-alakoskodás is. Ilyenkor valaki fehér ruhába öltözött, fejére fehér kendőt kötött, és meglátogatta a gyerekeket, fiatal lányokat.

Luca napján kezdték készíteni a Luca-széket, az karácsonyig elkészült, és a karácsonyi éjféli misén erre felállva felismerték a falu boszorkányait. Ezt a babonát szinte minden magyar faluban ismerték.

Több helyen talán még mai is szokás a „kotyolás”. Ilyenkor kisebb fiúgyerekek elindulnak hajnalban, meglátogatják az ismerős házakat, és többnyire kis szalmát vagy fadarabot visznek magukkal. Erre rátérdelve mondókákat mondanak. Ennek fő célja, hogy a tyúkok egész évben jól tojjanak. Miután elmondták a mondókát, a háziasszony búzát, kukoricát szór rájuk és még ajándékot is ad.

Luca-naphoz is, György-naphoz is, különféle babonás szokások fűződtek. A néphit szerint ezeken a napokon lehetett boszorkányságot tanulni.

Karácsonyfaállítás szokása hazánkban nem régi, 19. század elején honosodott meg. A betlehemezés szokását már sokkal régebbre tudjuk visszavezetni. A betlehemes játékokat főleg fiúgyerekek, ritkábban felnőtt férfiak adták elő. December 28. volt az aprószenteki korbácsolás napja.

Szilveszter estéjén búcsúznak az óévtől, január elseje pedig Újév napja. Mindkettő köszöntése szokásokkal jár együtt. Az óév utolsó estéjén országosan mulatság járja. Szilveszterkor és újévkor jósolnak a következő év szerencséjére.

Kapcsolódó cikk:

Feslett ledérség a fonókban?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!