szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényápolás banánhéjjal!

Mártha Izabella, 2013. nov. 12.


Ha levéldísznövényeinket télen száraz levegőjű lakásban tartjuk, nagyon fontos azok leveleit rendszeresen ápolni, így kedvenc növényeink folyamatosan frissek és szép zöldek lesznek!

Növényápolás banánhéjjal!

Nemcsak a virágzó növények tudják lakásunkat díszíteni, hanem a zöld levéldísznövények is javítják a életminőséget, mivel a szoba levegőjét oxigénnel és páratartalommal dúsítják. Nem utolsó sorban hozzájárul az egészségünk megtartásához, mivel magas levegő páratartalomnál a nyálkahártyák nem száradnak ki gyorsan így a vírusoknak és baktériumoknak könnyebben tudunk ellenállni.

A növények légnedvesítő szerepe abban rejlik, hogy a zöld szobanövényeket a téli hónapok alatt is ápolni kell, a fűtőtestek miatt kiszárazd levegő, valamint a fényszegény környezet sok gondot okoz nekik.

Egy nagy probléma a növények számára a por! A fűtőtestek környékén a meleg levegő folyamatosan felszáll, így az egész szoba levegője körkörösen mozgásban tartja. Ez kiszárítja a szobanövények leveleit és felkavarja a port is a levegőben. Végül ez por nemcsak a földre vagy a szerkényekre rakódik le, hanem a dísznövények leveleire is. A kialakult porréteg rontja a zöld levelek fényhasznosítását ezáltal megnehezíti a növények életét.

Egy alapos tusolás minden levéldísznövénynek jót tesz!

Levéldísznövények legfontosabb ápolása a leveleket letörölgetése és lezuhanyoztatása. Ahhoz, hogy a porréteget a levelekről eltávolítsuk, a nagylevelű dísznövényeknél legegyszerűbb pár hetente egy puha portörlő ronggyal azokat letörölgetni. Téli hónapokban a levelek lezuhanyoztatása is szemmel láthatóan jót tesz a növénynek. A legjobb, ha kézmeleg vízzel és gyenge vízsugárral a tusoló alá állítjuk a növényünket, a víz eltávolítja a porréteget és a levelek ismét frissek, üdék lesznek. Hogy a földlabda a tusoló alatt ne nedvesedjen át egy műanyag táskába érdemes beburkolni a cserepet, a tetejét összezárni úgy, hogy csak a törzset és a zöld növényi részt érje a víz. Figyelem: afrikai ibolya és egyéb puha vagy szőrős levelű növényt nem szabad felülről öntözni, ezek könnyen megrothadnak, mert a leveleik nem tudnak elég gyorsan megszáradni!

Zöldnövények párásítása

Különösen a szobapáfrányok apró levele szárad fel nehezen, de rendszeres párásítással megoldható ez a probléma is. Egy kézi permetezővel történő spriccolás nemcsak a portól védi a leveleket, hanem alacsony levegő páratartalomnál megakadályozza a levelek fonnyadását és a levél szélek barnulását. Különösen a szobapáfrány és a kis levelű növények mint pl. kislevelű fikusz szemmel láthatóan jobban sínylődnek télen, mintha rendszeresen vízzel spriccoljuk őket. Nagyon fontos: langyos esővizet, vagy desztillált vizet használjunk, hogy a levelekre ne rakódjon le a vízkő. Virágos növényeket és puha, szőrös levelű növényeket viszont nem szabad permetezni!

Levélfényezés banánhéjjal

A szobanövények levelei hetekig megtartják fényességüket, ha a banánhéj belső oldalával dörzsöljük őket. A puha gyümölcshús eltávolítja a porréteget a levelekről és azokon egy réteget képez, ami megakadályozza, hogy a por egy bizonyos időre újra belepje a leveleket. Ezen kívül a banán kálium tartalma jótékony hatással van a növényre, melyet magas hatóanyag tartalmú tápoldatozással érdemes kiegészíteni, hogy télen is ragyogó dísznövényeink legyenek a lakásban.
Hozzászólások (1)

0 gábor
2013. nov. 14. (3 312 napja)
én amikor a cserepes virágokat átültetem a cserép aljára-ha virágzó növényről van szó-teszek 1-2 banánhéjat.A balkon növények különösen meghálálják.