szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényrandi

Datolya, az ókor közkedvelt gyümölcse

Datolya, az ókor közkedvelt gyümölcse
A datolyapálma gyümölcse hozzánk szárított formában jut el. Kellemes íze miatt nagyon közkedvelt, főleg a hűvösebb napok beköszöntével. Sokan nem is sejtik, hogy finom íze mellett gyógyhatása is jelentős.

A gyógyhatású fagyöngy

A gyógyhatású fagyöngy
Ki ne hallott volna - a szívógyökereit lombos fákba és fenyőkbe eresztő, de mindig puha fákon élősködő cserjéről – a fagyöngyről? Melynek gyógynövényként való használatáról nem mondhatunk le?!  

Kincs a háztartásban: a burgonya

Kincs a háztartásban: a burgonya
Nagyanyáink még tudták, hogy étkezésen kívül a burgonya még mi mindenre jó! Néhány ötlet erejéig mélyedjünk el „krumpli” világában.

A koleszterincsökkentő mandarin

A koleszterincsökkentő mandarin
Ez az a gyümölcs, ami általában mindenki szeret. Ennek oka a finom édeskés íze és az, hogy könnyen megszabadulhatunk a héjától! Emellett számos kedvező hatása is van. Nézzük!  

A gyógyító víz

A gyógyító víz
Fáj valamije? Nem muszáj rögtön gyógyszerhez nyúlnia: sokszor az is elég, ha a víz „gyógyító” erejét használja. Íme, néhány tipp a leggyakoribb panaszokhoz tartozó gyógymódok használatára!   

Mit tudunk a mustárról?

Mit tudunk a mustárról?
Hazánkban már a 15. század második felétől említik írások mustohárként, muskotérrmagként és mustovármagként. De milyen hasznos hatása van?

Feketegyökér, az ínyencek és a cukorbetegek csemegéje

Feketegyökér, az ínyencek és a cukorbetegek csemegéje
Hazánkban, a Budai hegyekben találkozhatunk a vadon termő feketegyökérrel. A feketegyökérrel (Scorzonera hispanica) Magyarországon l950-es években gyakran találkozhattunk vele a piacokon, de azután megritkult az érdeklődés iránta a termesztők és fogyasztók között. Nyugat- és Dél-Európában régen ismert és kedvelt zöldségféle, hiszen ott őshonos. 

Mi a nasi?

Mi a nasi?
Ismerjük meg ezt a különleges gyümölcsöt, mely Japánban igen népszerű.  

A torma

A torma
Már egy korábbi cikkünkben szóltunk a torma jelentőségéről (A sokoldalú torma), de most tovább bővíthetjük ismereteinket e kiváló növényről. Miért érdemes kiskertünkben termeszteni? Milyen kedvező élettani hatása van? Mely betegségek leküzdésébe segít? Tippeket és receptúrákat olvashat cikkünkben.

Füge, az édes vitaminbomba

Füge, az édes vitaminbomba
Milyen számunkra hasznos anyagokat tartalmaz ez az édes ízéről ismert növény? Hogyan fogyasszuk? Képes beszámolónkból sok információhoz juthat.  

Az élénkítő zeller

Az élénkítő zeller
A zeller a Kaukázus vidékén és a Földközi-tenger partvidékén őshonos, termesztésével nem is foglalkozott senki, a réten előforduló vadzellert használták. Mára a zeller egy méltán népszerű zöldség. Nézül milyen "csodát" művelhet velünk!

Mit tud a petrezselyem?

Mit tud a petrezselyem?
A petrezselyem, a dísznövénykerteknek elmaradhatatlan növénye volt, bár ma nem ezt tartjuk meghatározó erényének. A görögök is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták. A rómaiak már viszonylag nagy mennyiségben fogyasztották. A középkorban azt tartották, hogy csak hűséges házastársak udvarán terem meg.

Ananász, a zsírégető?!

Ananász, a zsírégető?!
Földünk „ananászközpontja” Hawaii, noha ezt a gyümölcsöt csak a 17-18. században kezdték termeszteni a szigeteken.

Legismertebb gyümölcsünk az alma

Legismertebb gyümölcsünk az alma
Honnan ered és milyen hasznos összetevőket tartalmaz ez a csodálatos gyümölcs? Milyen mitológiai történetek fűződnek a nevéhez? Képes útikalauzunkból megtudhatja...

Napraforgómag, az E-vitamin bomba

Napraforgómag, az E-vitamin bomba
Miért is fogyasszuk a napraforgót? Ezt az amerikai indiánok által már régóta termesztett - Peruban és Mexikóban őshonos - növényt.

Vöröshagyma, a sebgyógyító

Vöröshagyma, a sebgyógyító
A liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma (Allium cepa) táplálékként és gyógyító növényként legalább 6000 éve használatos. Időszámításunk előtt 3600-ban a Kheopsz-piramist építő rabszolgáknak rengeteg vöröshagymát és fokhagymát adtak erőnlétük fenntartására. A Biblia egyes sorai arról tanúskodnak, hogy az ókori zsidók is fogyasztották a különféle hagymákat, és az ókori görögök szintén termesztettek hagymaféléket.

Édeskömény - Gyógyító növények

Édeskömény - Gyógyító növények
Az édeskömény „nagy kömény” vagy „bécsi kapor” csak nevében testvére a konyhai köménynek. Ánizsra emlékeztető illatával, csípősen édeskés ízével egészen másfajta zamatot ad.

Az egzotikus articsóka

Az egzotikus articsóka
Az articsóka külsejében egzotikusként hat, nem hasonlít egyetlen ismert és megszokott főzeléknövényre sem.

Fogyasszunk kölest!

Fogyasszunk kölest!
Hogy miért? A köles, ez a méltánytalanul háttérbe szorult gabonanövény, többek között segít a bőr , a haj egészségének megőrzésében. Ez már önmagában is jó érv a fogyasztása mellett, de nézzük milyen további kedvező tulajdonsággal bír még!  

Búzacsíra, a népi orvoslás alappillére

Búzacsíra, a népi orvoslás alappillére
Nézzük csak mi mindet lehet vele megelőzni illetve hatékonyan kezelni!