szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényrandi

Amit a fűszerekről tudni kell

Amit a fűszerekről tudni kell
 A fűszer- és gyógynövények ismerete és használata szinte egyidős az emberiséggel. Sok mediterrán növény magja és szaporításra alkalmas sarja a misszionárius szervezetek és a rómaiak révén jutottak el az Alpokon túlra és honosították meg az ottani kolostorok kertjeiben.

Ápolka, az indiánok kedvence

Ápolka, az indiánok kedvence
Aki meglátja ezt a különlegesen szép virágzatú és formájú növényt, az biztosan viszont szeretné látni saját kiskertjében is. Nemcsak szép és színt visz a virágágyásba, hanem fűszeres illatának közvetítésével fontos gyógynövényünk is lehet!  

Erdei mályva, az ehető növény

Erdei mályva, az ehető növény
Elterjedési területe a Skandináv-félsziget déli részétől a Földközi-tenger mellékén át a szubtrópusi Ázsiáig húzódik. Már az ókori görögök és a rómaiak is használták főzelék és gyógynövényként. Európában, a virágoskertekben is sokfelé látjuk. Hazánkban mindenütt gyakori, parlagokon fordul elő, néhol termesztik is.

Gyógyuljunk lestyánnal!

Gyógyuljunk lestyánnal!
A lestyán Perzsiából került a Földközi-tenger mellékére, a szerzetesek révén jutott el Közép és Nyugat-Európába, ahol „mindent gyógyító” növénnyé vált

Az illatos mirhafű

Az illatos mirhafű
Amikor még nem virágzik az illatos mirhafű - Myrrhis odorata -, akkor a halványzöld leveleit páfránynak is vélhetjük. Ha közelebbről szemügyre vesszük, akkor már érezzük jellegzetes ánizsra emlékeztető illatát. Ezt magas olajtartalmának köszönheti.

Almaillatú menta

Almaillatú menta
Ismerjük meg ezt a gyümölcsillatot árasztó növényt, amely dísznövényként és fűszernövényként is egyaránt megállja a helyét!

Egészséges óriásbogyó

Egészséges óriásbogyó
Avagy amit a tökről tudni kell! A tököt a konyhában zöldségként tartják számon, de botanikai szempontból a bogyós gyümölcsökhöz tartozik. Érdekes módon ebbe a csoportba tartozik a paradicsom, a narancs és a banán is. Legismertebb fajta a kerti tök.  

Az aranyos fűszer

Az aranyos fűszer
A valódi fűszernövény szárított formája, minden idők legdrágább fűszere. Grammja értékesebb az aranynál is, ezért gyakran próbálják más növénnyel hamisítani.

A korpa nemcsak állateledel!

A korpa nemcsak állateledel!
A korpának a gabonafélék, de legfőbbképpen a búza őrlése során keletkező melléktermékét, a szemtermések külsejét borító növényi maradványt nevezzük.

Napraforgó, a kozmetikai csodafegyver

Napraforgó, a kozmetikai csodafegyver
Nap, mint nap használjuk a napraforgót és s belőle készült termékeket. De nem tudunk róla mindent! Az élelmiszeripar mellett ma már egy érdekes megfigyelés nyomán, a kozmetikai ipar is használja termékei előállításánál.

Zöldek zöldje

Zöldek zöldje
  Lucerna - Búzafű - Papaya, a győztes hármas. Hogyan maradhatunk fogyasztásukkal fiatalosak, energikusak és egészségesek?

Nemes babérra törünk!

Nemes babérra törünk!
Az ókorban babérból font koszorú a nagy teljesítmények elismerésének jelképe volt, és az olimpiai játékok győzteseinek, sikeres hadvezéreknek, valamint tehetséges költőknek adományozták. Innen ered a mondás: "learatja a babérokat"  vagy "számára nem terem babér”.

A legfeketébb dió

A legfeketébb dió
Mi a titka a fekete diónak? Ismerjük meg gyógyító erejét, melyet többek között a rák gyógyításában is segítségül hívhatunk!

Gyümölcsraktár a polcon

Gyümölcsraktár a polcon
Az aszalás legősibb és talán a legegyszerűbb módja a gyümölcsök, fűszerek, zöldségek és gyógynövények tartósításának. Háziasszonyként tudom, milyen jó érzés így ősszel kamrában tudni a nyár kincseit: ivólé, lekvár, befőtt, vagy akár fagyasztott formában.

Séta az őszi-téli erdőben 2.

Séta az őszi-téli erdőben 2.
Előzménye: Séta az őszi-téli erdőben November végén járunk, ködös, fázós, hideg napokat élünk. Jólesik ilyenkor a meleg szobában lenni, mégis erdei sétára hívom a Kedves Olvasókat!  

Séta az őszi-téli erdőben

Séta az őszi-téli erdőben
November végén járunk, ködös, fázós, hideg napokat élünk. Jólesik ilyenkor a meleg szobában lenni, mégis erdei sétára hívom a Kedves Olvasókat!

A csontregeneráló forrasztófű

A csontregeneráló forrasztófű
Kvízjáték fél percben. Találjuk ki együtt népies megnevezéseiből - forrasztófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér -, hogy mely növényről is lesz szó a következőkben!

A démonűző lyukas-levelű orbáncfű

A démonűző lyukas-levelű orbáncfű
Orbáncfűfélék családjába tartozó lyukas-levelű orbáncfű, melyet Szent János virágának, füvének is hívnak, Európán kívül Észak-Afrikáig és Nyugat-Ázsiáig terjed el. Lelkünkre, testünkre gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert. Régen azt mondták róla, hogy megvéd a betegségtől és gonosz erőktől.

A természet angyali üdvözlete

A természet angyali üdvözlete
Ismert orvosi angyalgyökér, angyalfű és angyélika néven is. Nézzük milyen csodálatos tulajdonsággal bír, ez a középkorban is oly népszerű gyógynövény!

Mi az a puncskóró?

Mi az a puncskóró?
Nem más, mint a vasfűfélék családjába tartozó citromverbéna. Az Aloysia nemzetségbe mintegy 36 növényfajta tartozik. Köztük az egyik legszebb növényről szólunk most, amely puncskóró mellett, citromkóró néven is ismert.