szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényvédelmi felhívás: támad a monília

Szépzöld, 2017. márc. 31.


Virágzik a kajszi, nemsokára követi a meggy is. Ha ilyen hűvös marad az időjárás, akkor elhúzódik a virágzásuk, megnövekszik a moníliás fertőzésre alkalmas napok száma.

Növényvédelmi felhívás: támad a monília

Jelenleg már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Amennyiben még ködösre, csapadékosra is fordulnánk az elkövetkező napok akkor igaz lehet a népi megfigyelés: „elvitte a möggyet a köd.”Aki nem akar kockáztatni és el tud csípni egy szél és esőmentes órát, megelőzésképpen permetezzen! A virágfertőző monília (Monilinia laxa) biológiájában tavaly óta nem történt változás, a tüneteit ismerik: száradt, barnuló virágókkal teli pusztuló hajtások.


A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Most tehát a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a megpattant rügyön keresztül illetve a zöld csészelevelein át is bejuthat a bimbóba. A folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban permetezzünk felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételjük. A tankönyvek szerint, nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell.
A jobb hatás illetve a rezisztenciatörés miatt felváltva illetve kombinálva használjuk a felszívódó és a kontakt készítményeket. Az 2017-ben engedélyezett készítményeket összesítettem, közülük van amelyik csak kajszira vagy meggyre és cseresznyére engedélyezett.
Felszívódó (szisztemikus) gombaölők: Topas 100 EC, Chorus 50 WG (ez utóbbi hűvösben kimondottan jól hat), stb. (A Teldor 200 SC-t és a Switch 62,5 WG-t inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), a Systhane Duplo, a Talentum, a Signum WG, (Őszibarackban, nektarinban engedélyezett a Prolectus.)
A kontakt szerek a mankoceb hatóanyagúak közül kerülnek ki: Manfil 75 WG, Dithane M 45 és Dithane DG Neo-Tec, Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG, Pennozeb plusz, Vondozeb DG és Vondozeb Plusz, stb. Egyes biotermesztők meggyben, virágzásban, finom rezekkel is próbálkoznak pl. a Cuproxat FW-vel. Állítólag működik, bár sokat kockáztatnak a szirmok leperzselésével. Általában kisebb dózist használnak. Fontos, hogy a korai permetezés jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen. Teljesen be kell fednünk a virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappan, Wetcit, Melius hozzáadásával.
Több biokondícionáló, biostimuláló készítménynél (pl. algakivonatok) leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét a növelik és ezzel mindenképpen segítenek minket a monília elleni küzdelemben.
Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. Nagy sebességgel halad a vázágak, majd a törzs felé. Itt már csak a gyors metszés
segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat.


A cseresznye, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény pl. japánbirs, aranyfa (Forsythia), törpemandula, díszőszibarack, díszcseresznye, babarózsa is károsodhat a virágfertőző moníliától.

Cikket írta:  Zsigó György, NMNK

www.zsigogyorgy.hu

Kapcsolódó cikk: Felkészülés a gyümölcsfák virágzás előtti védelmére
Hozzászólások (1)

Saska Imre
2017. ápr. 05. (2 074 napja)
A monilia károkozásának megelőzése nagy szakértelmet kíván.A felhívás,a képek megkönnyitik a fertőzés felismerését.Az ismertetett szerek segítik az eredményes védekezést.A MANFIL 75WG,TALENTUM 20 EW ,CHAMPION WG alkalmazzásával eredményesen védekeztem a monilia fajai ellen.Saska Imre okl.növényvédelmi szakmérnök.