szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényvédelmi felhívás: támadnak a gombabetegségek

Szépzöld, 2017. ápr. 10.


A hűvös, csapadékos idő beköszöntével már a legtöbb kertben figyelni kell a tafrinára és a virágfertőző moníliára is, aktuális lett az előző felhívásunk.

Növényvédelmi felhívás: támadnak a gombabetegségek

Az őszi, a téli és a tavaszi időjárás sem kedvezett a lisztharmatoknak. Az alma varasodása is hasonlóan járt, a hideg és száraz tél megakadályozta a nagy tömegű termőtestek kialakulását. Ezekről pattannának ki az első fertőzést okozó spórák. Azonban a tafrina példája is mutatja, hogy egy érzékeny fajtánál (pl. Starking fajtakör), közeli fertőzési forrásból (tavalyi varas lomb és ágak, elmulasztott rezes lemosás, stb.), melegebb és párásabb környezetben, stb. számolni lehet a fertőzéssel. Zöldbimbós stádiumig – néha több alkalommal is szükséges - permetezhetnek rezes gombaölőkkel. Virágzás után, a gyümölcsök viaszosodásáig, majd a felszívódók következnek. Ez lesz majd az ún. szisztemikus blokk.

A levélpirosító ribiszke-levéltetűk június végére elhagyják a ribizlit, gazdacserések. Ahol csak néhány levelet torzítanak el, ott permetezés nélkül is megvárhatják az elköltözésüket. A speciális levéltetűölők mellett (pl. Pirimor 50 WG, Teppeki) az egyéb rovarölők is hatásosak lehetnek. A kontakt piretroidok közül pl. a Karate 2,5 WG (Zeon 5 CS), Kaiso Garden, Nagomi, Decis, Cyperkill 25 EC közül választhatnak. De levéltetvekre is engedélyezett a felszívódó Mospilan 20 SG (és névváltozatai pl. a Gazelle), valamint a kontakt a Mavrik 24 EW.


Sok helyről kapjuk a hírt, hogy Kecskeméten rajzik az áprilisi és a májusi cserebogár. Ezek a cserebogarak a fák leveleit is rágják, tehát még gyéríthetők permetezéssel (pl. a fenti piretroidokkal), hajnali lerázással. Sajnos más cserebogár fajok csak tojásrakásra érkeznek az ágyásainkba. Az egész ágyást kellene lefedni, lefóliázni… Ellenük nincs mit tenni, majd a talajfertőtlenítéssel próbálkozhatnak.

A poloskaszagú szilvadarazs ellen érdemes a szilva sziromhullása után elvégezni a permetezést (Mospilan 20 SG), ahol az előző években rendszeresen beterítették a fa alját a kb. 1 cm-es kirágott, ürülékes belsejű szilvák. A darazsak megfigyelésére, a rajzáskezdet megállapítására máris fel lehet akasztani a fehér, ragacsos lapot.
Nagy étvággyal rágnak a selyemfényű puszpángmoly hernyói, már kb. 2 cm-esek. Az áttelelő hernyók ellen nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, ugyanis a Dimilin 25 WP-vel és a Dipel DF-fel talákoznia kell a lárváknak. A felszívódó Mospilan 20 SG és valamely piretroid kombinációját azoknak ajánlom, akik a kertjükbe csak ritkábban jutnak ki. Minden esetben adagoljanak tapadásfokozó adalékot is a permetlébe.


Elkezdődött a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása is. Még mindig csak rovarölő szerekkel tudjuk megvédeni a fákat a teljes lombhullástól. A levelek teljes kiterülése után a Dimilin 25 WP vagy a Runner 2F (és névváltozata a Strip-10) már bizonyítottak. Közterületen is engedélyezettek.
 

Cikket írta: Zsigó György

Kapcsolódó cikk: Növényvédelmi felhívás: támad a monília
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!