szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyaralni megyünk, mi lesz a növényekkel?

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 25.


Ezt az aggódó kérdést gyakran hallják tőlünk szobanövényeink a szabadság közeledtével. Ha felelni tudnának, azt mondanák: bízzál a szomszédra vagy valamelyik rokonra. Ám ha se rokon, se szomszéd nincs kéznél, ne essünk kétségbe. Számtalan praktika létezik arra, hogy kedvenceink kibírják nélkülünk egy-két-három hétig.

Nyaralni megyünk, mi lesz a növényekkel?

Ha fürdőkádunkat sajnáljuk, szerezzünk be babakádat vagy műanyag ládát. Gyűjtsünk be másfél-két literes műanyag üdítős-flakonokat. Vásároljunk néhány tekercs alufóliát, vastag kender-spárgát. Ezeken kívül szerezzünk be néhány zacskó rostos tőzeget.

 

Szobanövények túlélésére

 

1. Elutazásunk előtt egy-két nappal süllyesszük mindegyik mozgatható cserepes növényt egy vödör állott vízbe úgy, hogy cserép felső pereméig érjen a víz. A föld egy-két óra múlva telítődik vízzel. Ezután emeljük ki a cserepet, és burkoljuk be alufóliával úgy, hogy a növény szára szabadon maradjon. Így megakadályozzuk, hogy a nedvesség elpárologjon.

 

2. Szórjuk a rostos tőzeget a kádba vagy a műanyag ládába, és eresszünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Egy fél nap alatt a tőzeg a sokszorosára duzzad a felvett víztől. Ebbe a nedves tőzegágyba helyezzük be a cserepeket szépen sorban.
A növények a cserép kifolyónyílásán át felveszik a szükséges vizet. Később a tőzeget felhasználhatjuk a növények átültetéséhez, nagyon fogják szeretni.

 

Balkonnövények túlélésére


1. Árnyékoljunk! Még a napimádó virágok is elviselnek néhány hetes árnyékot vagy szórt fényt. Rögzíthetünk föléjük lepedővásznat vagy nádrolót. Ha ez nem megoldható, szedjünk borostyánleveleket. És borítsuk be vele a balkonláda földjét.

 

2. A balkonnövényeknek valamivel több vízre van szükségük a közvetlen napsugárzás és a szélmozgás miatt, ezért nagyobb kannákban, illetve vödrökben készítsünk neki oda vizet. A spárgás módszer itt is működik, ám érdemes néhány méternyi dréncsövet beszerezni, amelyen keresztül egyenletesebben jut el a víz a gyökerekhez, ráadásul a következő évben is felhasználható.

 

Nem mozdítható szobanövények

 

A nagyobb cserepes, dézsás dísznövényeket nem tudjuk egykönnyen mozgatni, ezért itt más víznyerési trükköt alkalmazunk. Állítsunk a cserépnél valamivel magasabb polcra, székre egy vízzel telki műanyag flakont, és eresszük bele a spárga, a dréncső egyik végét. Szórjunk apró kavicsokat a flakon aljára, ezekkel biztosítva, hogy ki ne csússzon a spárga a flakonból. A kellék másik végét tűzzük a cserép földjébe egy-két cm mélyre. Ily módon a föld leszív annyi nedvességet, amennyire szüksége van.
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!