szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyári kedvencünk: a muskátli!

Mártha Izabella, 2014. máj. 23.


Egyetlen növény, de sokféle forma, virág, levél, szín és illat. Hihetetlen, hogy egyetlen növénynek mennyi változatával találkozhatunk! Íme egy ki segítség, hogy el tudjuk dönteni, melyik muskátlit hova ültessük!

Nyári kedvencünk: a muskátli!

Futó muskátli

Hosszú, csüngő hatásrendszerével a futó muskátli (Pelargonium peltatum) a balkonládák első számú, klasszikus növénye. Különösen kedvelt a csüngő hajtású, szimpla virágú ‘Cascade’ sorozat ‘Ville de Paris’ fajtája.

Mivel a futó muskátli hajtásrendszere igen gyenge, ezért érdemes őket széltől és esőtől védett helyre ültetni. Legjobban tető alatti ablakpárkányon vagy védett teraszon érzi jól magát.

Álló muskátli

Óriási sokféleséggel rendelkezik az álló muskátli (Pelargonium x hortorum). Legkedveltebb a félig telt és a telt viragú fehér, rózsaszín, piros virágú vagy a különleges, intenzív színű, cirmos mintázatú, mint a ‘Grandeur Light Pink Splash’ fajta.

Félfutó muskátli

Mint ahogy a neve is mutatja a futó és az álló muskátli keresztezésébő jot létre ez a muskátlifaj. Mindkét faj tulajdonságával rendelkezik: könnyű ápolni, az időjárásnak ellen áll és sokáig virágzik. Legismertebb az ‘Xtreme-Seria’ fajtasorozat, amely erős növekedésű és egész nyáron díszít a virágaival.

Angol muskátli

Az angol muskátli (Pelargonium x grandiflorum) eredetileg szobanövény volt, mostanában viszont a balkonnövények csoportját gazdagítja. Különlegessége az óriási, szép, bársonyos virága, kompakt, erőteljes növekedése és csipkézett levele, mint ez a kedvelt ‘Clarion Violet’ piros színű, sötét szemű fajta. Az angol muskátlinak a hűvős időjárás kedvez, ezért nálunk sokszor a nyár közepére elvirágzik. Betegséggel szemben viszont jobban ellenáll, mint a többi faj és akár leveleivel is szépen díszíthetik a teraszunkat. 

Illatos muskátli

Az illatos muskátliknál nem a virago szépsége áll a középpontban, hanem a levelek illata. Számos változata van, de mindegyik meglepő aromával rendelkezik, mint például a csokoládé illatú ‘Chocolate Peppermint’, a citrom illatú ‘Queen of Lemons’ vagy a menta ‘Lady Plymouth’. Nemcsak a teraszon ülve élvezhetjük illatulat, hanem ételek és italok ízesítésére is alkalmazhatók!

Tarkalevelű muskátli

A tarka levelű muskátli (Pelargonium x hortorum) az álló muskátli egyik csoportja, színes, tarka levelekkel. Régi hagyományokkal rendelkezik, a 18. században Angliában már termesztet faj volt. A színes levelek mellett a virágok is nagyon mutatósak, mint a jól ismert ‘Pelgardini’ fajtasorozatnál látható.

Tápanyag utánpótlás: Wuxal Super tápoldat

Kapcsoldó cikk: Rejtőzködő veszedelem!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia