szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyugiszoba

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 09.


 A saját lakás egy csodálatos dolog, ám viszonylag ritkán fordul elő, hogy teljesen egyedül lehetünk benne. Ez persze egyáltalán nem baj, de időről-időre előfordul, hogy szeretnénk egyedül maradni a gondolatainkkal, vagy éppen csak elegünk van a világból, és magányosan akarunk tévézni, olvasni, vagy bármit csinálni.

Nyugiszoba

Ehhez nyújthat tökéletes megoldást a nyugiszoba, vagy a nyugisarok. A legjobb benne, hogy itt nem fogadunk vendégeket, így nem olyan nagy baj, ha nincsen benne katonás rend, sőt! Még hívogatóbb tud lenni, ha egy kis otthonos összevisszaság is van a helyiségben.

 

Szoba vagy tér?

 

Ahhoz, hogy ténylegesen olyan részt tudjunk kialakítani, ahol teljes a nyugalom, és ahova el tudunk vonulni, ahhoz mindenképpen le kell választanunk valahogy. Ha eleve rendelkezésünkre áll egy külön szoba, akkor nyert ügyünk van. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor bizony egy kicsit okoskodnunk kell. Használhatunk erre a célra gipszkarton falat. Így a leválasztás tökéletes lesz, és viszonylag rövid idő alatt elkészülünk. Az is igaz azonban, hogy ez meglehetősen sok kosszal jár, és elég végleges megoldás is. Ha nem szeretnénk ennyi munkát és pénzt belefektetni, akkor válogassunk a térhatárolók közül. Hogy mire esik a választásunk, az már tényleg csak az ízlésünkön múlik: hosszan leomló függönyök, paravánok vagy esetleg 1-2 könyvespolc- válasszuk azt, amelyik a legjobban illik a szoba hangulatához. Ezeknél a megoldásoknál azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a leválasztás sohasem lesz tökéletes, de legalább valamennyire szeparáltuk a teret.

 

Kanapé

 

Valamilyen ülő alkalmatosságra mindenképpen szükség van a nyugisarokban. Hogy ez mekkora vagy milyen legyen, az teljesen rajtunk áll. Ez attól is függ, hogy minket mi nyugtat meg. Ha egy futópad kap helyet a szobában, akkor értelemszerűen egy kisebb fotel is megfelel, ha azonban szeretünk elnyúlni, és úgy pihenni, akkor az sem baj, ha a teljes teret kitöltik az ülőpárnák és szivacsok. Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat egy aprócska lukban, fontos, hogy milyen színekkel dolgozunk a díszpárnák esetében. Lehetőleg a szövetek legyenek világos árnyalatúak, és készüljenek könnyebb anyagokból. Ha mégis szeretnénk sötétebb árnyalatokat, akkor a piros, és a barna különböző változatait is használhatjuk. Ha sok kéket teszünk be, akkor hidegebb hatást kapunk, ha pedig eltúlozzuk a sötét árnyalatok számát, akkor olyan érzésünk lehet, hogy egy aprócska kis helyiségbe léptünk, és ez nem segíti elő a pihenésünket.

 

Fény

 

Világítás szempontjából talán ez az egyetlen olyan része a lakásnak, ahol kifejezetten jó, ha kellemes félhomály van. Itt nyugodtan használhatunk olyan csillárokat, melyekbe a boltban beleszerettünk, de lemondtunk róluk, mert nem adnak kellő fényt. Ha térelválasztókkal dolgoztunk, akkor a csillár felesleges, de a világossággal akkor is tudunk játszani egy kicsit. Például a paravánra, vagy a függönyre felfogatott égősör, ami ráadásul még színes is, tökéletes hatást kelthet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy legyen egy olyan fényforrás is a szobában, amiben egy erősebb körte van. A nyugiszobában remekül lehet olvasni, rejtvényt fejteni, vagy éppen tanulni, ezeket azonban nem jó úgy csinálni, ha nem látjuk a betűket.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!