szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Olcsó és környezetbarát háztartás 2 perc alatt

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 22.


Amikor a fürdőszobában, vagy a konyhában ténykedünk, sokszor kerülünk kapcsolatba olyan vegyszerekkel, melyek erősen károsítják a környezetet, és persze mindemellett még drágák is. A sok vegyi anyagot azonban nem kell feltétlenül elviselni a lakásban, a bőrünkön, vagy az edényeinken, hiszen ezzel magunkat is mérgezzük. Ráadásul nem kevés pénzt is megspórolhatunk, ha hajlandóak vagyunk néhány percet azzal tölteni, hogy megcsináljuk magunknak a háztartási szereinket.

Olcsó és környezetbarát háztartás 2 perc alatt

Mosó gél

 

A mosás nem csak időigényes, de költséges dolog is. Persze az ember megpróbálkozik a spórolással, ám ennek rendszerint az a vége, hogy vagy nem lesznek tiszták a ruhái, vagy pedig olyan durva vegyszerekkel fut össze, amik nem csak az anyagot teszik tönkre, hanem a bőrt is. Így hát kénytelen-kelletlen belemegyünk a kompromisszumba: sokat áldozunk mosószerre, hogy tovább lehessenek ruháink, és ne irritálja semmi a bőrünket (bár ez utóbbi gyakran előfordul akkor is, ha a márkás termékek közül válogatunk.

 

Nagyanyáinknak bezzeg nem voltak ilyen gondjaik, csak fogták a mosószappant, és kitisztítottak bármilyen szennyeződést. Nagy szerencsénkre ez a termék nem tűnt el teljesen, bár egy kis utánajárást igényel, mert nem lehet kapni minden boltban. Egy szappanból 10 liter mosó gélt tudunk készíteni, ami azt jelenti, hogy akár több hónapig is moshatunk összesen nagyjából 300 forintból. Az elkészítés nagyon egyszerű: a szappan felét sajtreszelőn reszeljük 5 liter vízbe, majd azt melegítsük fel annyira, hogy elolvadjanak benne a darabkák. Ezután hagyjuk kihűlni, és öntsük tartókba a mosás megkönnyítéséhez. Miközben az egyveleg hűl, akkor fogja felvenni a gél állagot, ám mielőtt használnánk, nem árt, ha felrázzuk a flakont.

 

Persze a mosás nem lenne teljes az öblítő nélkül, ami újabb nagyobb kiadás, vagy ha olcsóbbat veszünk, akkor semmi illat. Ezt is könnyedén ki lehet küszöbölni: fogjunk egy röviditalos poharat (4 cl), és az 1/3-ad át öntsük fel tejjel. Erre azért van szükség, hogy az illat intenzív lehessen, amit az illóolajokkal érünk majd el. Erősebbekből 20-25, gyengébbekből 40 cseppnyi is jól jöhet, ami a tej zsíros közegében jól oldódik. A pohár maradékát ecettel öntsük fel, és mehet is az öblítőnek kialakított helyre. Nem kell megijedni, a savanyú anyag nem hagy maga után szagot, de puhává varázsolja az anyagokat. Emellett pedig élénkíti azok színét, mivel eltűnteti róluk a vízkövet (ami persze igaz a mosógép fűtőszálára, a mosódobra, és minden egyéb alkatrészre is)

 

Folyékony szappan

 

Ha már a kezünk ügyében van az a bizonyos reszelő, akkor ne is tegyük messzire. Hiszen a boltban a folyékony szappanok 200 ml-jéért elkérnek akár 300 forintot is, míg a kemény szappan 150 forint körül mozog. Ez azért vicces, mert a cseppfolyós változat tulajdonképpen kevesebb tényleges tartalommal bír, mint a kemény. Ahhoz, hogy 2,5 literrel is eltehessünk a híg tisztító változatából. Ehhez reszeljünk le annyi szappant, ami egy bögrét megtölt. Ezt öntsük egy edénybe, és adjunk hozzá 10 bögrényi vizet, valamint egy evőkanálnyi glicerint.

 

Ezt az anyagot gyógyszertárban könnyen be lehet szerezni, de ha nem akarunk ezzel foglalkozni, akkor az olívaolaj is tökéletesen megfelel a célnak. Ez után a keveréket melegítsük fel annyira, hogy teljesen elolvadjon benne a reszelék, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk kihűlni, és már tehetjük is az adagolókba. Folytatása: Így készíts olcsón mosogatógép tablettát és fogkrémet! 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia