szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Öntözési 1x1

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 24.


A víz a növénynek ugyanolyan alapvető szükséglete, mint bármely más élőlénynek. Ráadásul „ők” a tápanyagokat csak vízben oldott formában tudják felvenni. A lágyszárú növények stabilitása is a szövetekben lévő víz hatásának köszönhető. A vízhiány ezért a legtöbb növényen hamar meglátszik. A fiatal palánták eldőlnek, a fák levelei is lelógnak. Sürgősen öntözni kell!

Öntözési 1x1

Száraz, csapadékmentes időben megnő a vízigény, de ezzel nem árulunk el titkot. De hogyan öntözzünk?
Minél kisebb az élettér, annál gyakrabban kell a vizet pótolni. Legnagyobb odafigyelést ezért a cserepes és a dézsás növények igénylik, a beltéri növények vízellátása ráadásul csak tőlünk függ. A növények vízigénye változhat a hőmérséklettől és a fény intenzitásától függően, tehát a legtöbb növény vízigénye a tavaszi-nyári időszakban jelentősen megnő. Nézzük, szeretett növényeink gondozásában milyen feladatot ró ez ránk.

Tápoldat és vízutánpótlás

Kertünkben az egyik legnagyobb feladat a balkonládák és egyéb edényes növények öntözése. Minél kisebb méretűek, annál gyakrabban kell öntöznünk. Melegebb időszakban mindennap szükség van vízutánpótlásra, az egynyári virágok közül van több, (pl. tömpevirág, bakopa), amely a pillanatnyi vízhiányra is azonnal összezsugorodik, virágaik becsukódnak, ha vizet kapnak, azonnal újra kiterülnek. A többi növény is hasonlóan szenved a vízhiánytól, csak a tünetei nem olyan látványosak. Ilyen a muskátli, amely a fásodó szára miatt alig mutat tüneteket, de a virágzásintenzitását csökkenti a vízhiány. A növényeknél ráadásul a vízhiány egyben tápanyaghiányt is jelent, hiszen csak vízben oldott tápelemeket képes felvenni. A nagy tápanyagigényű balkonnövényeket, mint a Surfinia petúniákat akár két-három naponként érdemes tápoldatozni a folyamatos, dús virágzás érdekében. 
 

Nagyon fontos az évelők rendszeres öntözése is. Nagy hiba, ha csak az intenzív virágzásuk idején kapnak elég vizet. Az egész vegetációban fontos a jó kondíció. A peóniák például tavasszal elvirágzanak, nyár derekán már kezdenek megdőlni, kialakulnak a talajban levő rügyeikben a következő évi virágkezdemények, az öntözés ilyenkor is fontos.

A fák és cserjék, ha több éve a helyükön vannak. Többségükben jól elviselik a szárazabb periódusokat is, néhány vízigényesebb faj azonban nagyon tudja nyáron lógatni a levelét. Ilyen a forzítia, a gyöngyvirágcserje, a nyári orgona, néhány loncfaj stb.

Hasonló igényű növények

A nyári vízutánpótlásban legnagyobb segítséget a kert helyes tervezése adhatja. Sok bosszúságtól ment meg, ha hasonló igényű növények kerülnek egy helyre, és az öntözést nem zavarják felesleges akadályok. A kaszálások után mindig öntözzük meg a gyepet, az megkönnyíti annak regenerálódását.


Esővízzel öntözzünk!

Az öntözést legjobb kora reggel vagy estefelé végezni. Ilyenkor a felsorolt veszélyek elkerülése miatt fontos még, hogy párolgás vesztesség is számottevően kevesebb, ami főleg a finom porlasztó automata öntözőrendszereknél mutatkozhat. A szobanövényeket lehetőség szerint esővízzel vagy forralt vízzel öntözzük, amit előzőleg lehűtöttünk, így a leveleken, a cserép szélén vagy az ültetőzeg felszínén csökkenhet a mészkiválás. A vízigényesebb növényeket többször kis adagokkal, a szárazságtűrőket ritkábban, de nagyobb vízadagokkal öntözzük.

Veszélyek

Ha tűző napon öntözünk, a növényeken maradt vízcseppek, összegyűjtve a fényt, égésfoltokat okoznak. A rekkenő melegben a hideg öntözővíz leforrázza a növényeket, amelyek súlyosan károsodhatnak, akár el is pusztulhatnak. A sok víz nemcsak az edényes növényeknél, hanem a talajban is levegőtlenséget okoz. A gyep például kisárgul és megjelenik közte a moha. Súlyosabb esetekben úgy összetömörödik a talaj, hogy megáll a feszínén a víz és a gyep kipusztul. A hazai vizek (csapvíz is) többnyire meszesek, ezért a növények felületén mészkiválás lehetséges.

Kapcsolódó cikk:

Kezdjük el! Gyepgondozás még idejében
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia