szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöldek nyári öntözése

Topor Erika, 2012. jún. 25.


A kánikulában a fenyőfélék, örökzöld cserjék is megszenvedik a napsütés adta forróságot. Sajnos az esti öntözésből ők általában kimaradnak, mert nem mutatnak látványos elváltozást, csak akkor, ha már késő.

Örökzöldek nyári öntözése

Főleg a dézsában tartott örökzöld cserjékre és fácskákra igaz, hogy „ugyanúgy” kell róluk is gondoskodni, mint a balkonládáinkról, a leanderről és hasonló erkélyen, teraszon tartott dísznövényünkről. Talán vízigényben kisebbek, mint az egynyári balkonnövények, de figyelni ugyanúgy kell rájuk. Amennyiben egész nap süti a növényünket a nap, este nyugodtan locsoljuk le leveleit vízzel, hogy kissé felfrissüljön. Ez akkor is hatásos lehet, ha közben nem öntözzük meg a földjét. Hetente 3 alkalommal mindenképpen adjunk nekik friss vizet, kéthetente tápoldattal is megöntözhetjük.

Tápanyagok az örökzöldek szépségéért…


A nitrogén, foszfor és kálium mellett kiemelkedő fontosságú a magnézium is. Hiánya a gyenge növekedés mellett a levelek/tűlevelek sárga, illetve barna színéből ismerhető fel. Az elszíneződés kívülről befelé halad. A magnéziumhiány miatti barnulás megállítható, a tápanyaggal jól ellátott növény képes regenerálódni és ismét fajtára jellemző színével díszlik. A tápoldat magas magnéziumtartalma mellett minden egyéb tápanyagot is ideális összetételben biztosítson az örökzöldeknek. A tápoldatot lombhullató sövények táplálására is eredményesen használhatjuk. A kertészeti boltokban, gazdaboltokban kapható termék alacsony sótartalom és savas kémhatás jellemzi, ami megfelel az örökzöldek savanyú talaj iránti igényének. A tápoldatot az öntözővízzel együtt juttatjuk ki, ezért csapadékszegény időszakban is hatásos.

Az örökzöld tápoldatok összetétele általában: 200 mg/kg vas, 200 mg/kg bór, 4.7% kálium (K2O), 10.9% nitrogén, 3.7% foszfor, 1.25% magnézium, 100 mg/kg réz, 100 mg/kg mangán, 10 mg/kg molibdén és 100 mg/kg cink.

Adagolási javaslatok:

Szeptembertől egészen március végéig nem javasolt a tápoldatozással egybekötött öntözés. Ebben az időszakban tiszta víz is elegendő. Áprilistól augusztus végéig viszont kéthetente egyszer iktassunk be egy tápoldatos öntözést.

Beteg növényt soha ne tápoldatozzunk, kivéve, ha a tápanyaghiány a betegség forrása. Betegség, szárazság okozta sérülések után (például a tuják lombozatának barnulása esetén) a tápoldat alkalmazásával gyorsabban regenerálódik kedvenc növényünk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia