szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ősi gyümölcseink 1.

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 15.


Amikor a gyümölcsöket szüreteljük, vagy éppen a piacon boltban válogatjuk, nem is gondolunk arra, hogy amit veszünk, az tulajdonképpen mi is. Hiába van kiírva, hogy magyar alma, ha maga a faj sohasem volt honos hazánkban, és az íze meg sem közelíti az igazi, őshonos gyümölcsök zamatát.

Ősi gyümölcseink 1.

Sajnos napjainkban egyre kevesebbszer találkozhatunk olyan különlegességekkel, melyek dédapáink idejében keresett termékek voltak. A gazdasági szabályozásoknak (sok magyar fajtát nem lehet forgalomba hozni), és a köztudatból való kikopásuknak az eredménye, hogy gyakorlatilag teljesen eltűntek a piacokról és a gyümölcsösökből. Egy-két helyen azért hozzá lehet jutni a termésekhez, és egy kis szerencsével oltványokat is szerezhetünk, tehát nem kell lemondani, a forgalomban kapható legtöbb gyümölcshöz képest kirobbanóan ízletes fajtáinkról.

 

Alma, körte

 

Eleink nagy szeretettel neveltek alma és körtefákat, mert a gyümölcsök finomak, magas a vitamintartalmuk, és sokáig eltarthatóak. Hogy mekkora volt a népszerűsége a magyar fajoknak, azt remekül példázza az a „mentőakció”, amit Göcsej-benn és az Őrségben nagy gonddal végeznek. Csak erről a két területről több mint 500 körtefajt gyűjtöttek össze, és nevelnek mind a mai napig. Nem is beszélve az almák és cseresznyék sokaságáról. Az otthoni termesztésnél érdemes figyelembe venni, hogy milyen céllal is ültetünk egy-egy fát. A kereskedelemnek köszönhetően ma már egész évben kaphatunk gyümölcsöket a világ minden tájáról, tehát aki nem ültet télálló fajtákat, annak sem kell nélkülöznie a vitaminforrást a zimankós időben.

 

A teljesség igénye nélkül egy-két fajta, melyet érdemes a hobbykertekben is ültetni, ízük, illetve a növények szépsége miatt is. Ilyen például a vadalma, mely nagyon szívós fajta, a termését nyersen ne fogyasszuk, ám mártásnak elkészítve kiváló kiegészítője a vad és a vörös húsoknak. A véralma gyümölcse üde színfoltja lesz a vendégváró asztalnak, mivel húsa céklapíros, íze pedig üdén fanyar, édes. A Batu is remek választás, apró termése igazi csemege. Ez a faj uralkodó szerepet töltött be, mígnem megjelent a ma is nagy népszerűségnek örvendő szabolcsi, vagy Jonatán alma. Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni ezt a bőlevű és harmonikus ízű termést, mely világhírt hozott a magyar almáknak.


Körtéink között olyan finomságokból válogathatunk, mint a csengő körte, Szentes egyik büszkesége, vagy az apró, kemény húsú és fanyar vadkörte, azaz vackor.

 

Egyéb gyümölcsfák, cserjék

 

Persze nem csak almával és körtével csillapították éhségüket a Kárpát-medence népei, hanem dióval, mogyoróval, cseresznyével és más finomságokkal is. Egyik ilyen a kökényszilva, mely egy apró szemű, ám zamatos fajta. A nagy kerekded gyümölcseiről ismert boldogasszony több változatát is előszeretettel termesztették, valamint fogyasztották, hiszen kitűnő csemegeszilva. A cseresznyék közül az egyik legkedveltebb az érdi nagygyümölcsű, mely nevéhez méltóan akár 9 grammos terméseket is nevelhet, melyek húsa középkemény lédús és édes.


Nagy népszerűségnek örvendett, és sokan ma is nagyon kedvelik a somféléket. Jellegzetesen a húsos, illetve a vörösgyűrű fajták az elterjedtek. Népszerűségüket magas vitamintartalmuknak, és különleges savanykás, pikáns ízüknek köszönhetik.


A közönséges mogyoró, valamint a közönséges dió is megtalálhatóak voltak hazánkban, felhasználásuk nagyon régre nyúlik vissza. Magas antioxidáns tartalmukra ugyan csak a modern tudomány derített fényt, azonban dédapáink is nagy szeretettel fogyasztották, hiszen tapasztalták jótékony hatásaikat.

 

Kapcsolódó cikk:

Az almák világa

Körte, az ősi csemege
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia