szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi csapadékgyűjtési tanácsok

Szépzöld, 2011. szept. 19.


Forrás: www.epitinfo.hu  Hamarosan beköszönt az őszi, csapadékos időjárás. Ekkor még jó alkalom nyílik arra, hogy megfelelő tartályokban összegyűjtsük, és később – háztartásunkban és kertünkben - felhasználjuk a csapadékvizet. Ehhez adunk gyakorlati tanácsokat Olvasóinknak alábbi cikkünkben.

Őszi csapadékgyűjtési tanácsok

Abban az esetben, ha az esővizet elsősorban a kertünk öntözésére szeretnénk felhasználni, akkor a nyári csapadék összegyűjtésével folyamatosan biztosíthatjuk a tápanyag-ellátást növényeinknek. Az ősszel történő csapadékgyűjtéssel viszont inkább a háztartási ivóvíz felhasználásunkat tudjuk, akár 40-50%-kal lecsökkenteni. Az esővizet ugyanis használhatjuk mosogatásra, WC-öblítésre, mosásra is.


Mivel az esővíz igen lágy víz, használata a háztartási gépeket a vízkőlerakódástól, és a mosáshoz sem kell sok mosóport használnunk. A csapadékvíz ezen felül klórt sem tartalmaz, ezért a növényeknek is jobb a vezetékes víznél. Száraz időszakban kertünk növényeinek a lehető legjobb, ha esővízzel öntözzük őket. Amennyiben ősszel is gyűjtjük az esővizet, célszerű 6–10 köbméteres tartályt telepíteni (egyébként kizárólag kerti hasznosításra elegendő a 3 köbméteres tartály beszerzése is).


Az esővíz-tartályokat inkább az épület esőcsatornájának közelébe kell telepítenünk, s célszerű az épület árnyékos oldalára helyezni azokat, mivel a közvetlen napsugárzás erősen felmelegítheti őket és a bennük tárolt vizet. Az árnyékos helyen lévő tartályokban ugyanis egyenletesebb lesz a víz hőmérséklete. Az épület esőcsatornáit is érdemes úgy igazítani, hogy a tárolás kényelmes legyen, azaz egy leszálló csőre folyatjuk össze a tetőről a csapadékvizet.


Az esővízgyűjtő tartály helyén a talajt simítsuk le vízszintesre, s jó, ha kétujjnyi vastagon homokos-kavics réteget helyezünk rá. Amennyiben a tartálynak tartólába is van, akkor a lábak alá célszerű teherbíró aljzatot építeni, elsősorban kövekből, vagy ytong-, illetve betonelemekből. A legtöbb tartály már gyerekzárral is biztosított fedéllel vannak ellátva. A csapadékvíz bevezetése kb. 10 cm átmérőjű körüli befolyó-nyíláson át történik, ide közvetlenül bevezethető bármilyen anyagú esőcsatorna leszálló csöve. A vizet a tartályok aljára szerelt műanyag csappal vagy tömlőn keresztül ereszthetjük le a tartályokból, de kisteljesítményű szivattyúval akár magasabb helyre is eljuttathatjuk az összegyűjtött csapadékot.


Érdemes szűrt esővizet gyűjteni a tározókba, így hosszabb ideig, minőség károsodás nélkül tárolhatjuk az esővizünket, ezért a tetőről összefolyó csapadékvizeket szűrni szükséges. A leszálló csőre levélszűrő- szerelvényt szükséges szerelnünk a lehulló gallyak és avar, valamint más, a kisebb szennyeződések kiszűrésére, vagy a tartályba akár úgynevezett szűrőkosarat is tehetünk. Ma már számos, esztétikus és ellenálló tartály-típus kapható a kereskedelemben, melyeknek anyaga általában újrafelhasznált polietilén. Egyes gyártmányok alá magasító talpat szerelnek, így közvetlenül az öntözőkannába is folyathatjuk belőlük a vizet. Ezek a tárolótartályok a szabadban kerülnek alkalmazásra, a napsugárzás miatt UV álló anyagúak, mínusz tíz fokig általában fagyállóak is. A nagyobb fagyok beállta előtt azonban a tárolt esővizet teljesen le kell belőlük engedni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia