szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi gyepápolás 6 lépésben - Videóval

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 10.


Ahhoz, hogy a gyep ne szenvedjen károkat, illetve, hogy következő tavasszal is gyönyörű legyen, fel kell készíteni a télre. Ezt nem szabad félvállról venni, hiszen komoly károkat okozhatunk az üde, zöld takarónak, ha nem gondozzuk megfelelően!

Őszi gyepápolás 6 lépésben - Videóval

1. Telepítés

Az ősz a legideálisabb időszak a gyep telepítésére. Ilyenkor több a csapadék, a magasabb nedvességtartalom pedig segíti a növény csírázását, és erősödését. Fontos az is, hogy a föld még nem túl hideg, de a levegő forrósága már alábbhagyott, így a telepítést nagyobb sikerrel lehet elkezdeni, és az eredmény is csodálatos lesz. A hidegebb időjárás ráadásul nem kedvez a gyomoknak, ezért azokkal is kevesebbet kell vesződni. Ahhoz, hogy a gyepünk tényleg gyönyörű legyen, érdemes már a nyár folyamán elkezdeni a tereprendezést, valamint a gyomirtást. Ha ez a mostani időszakban kimaradt, akkor inkább várjunk tavaszig, és csak akkor kezdjünk neki a telepítésnek. A tereprendezésnél figyeljünk arra, hogy lehetőleg egyenletes legyen a talaj felszíne. Ha bemélyedések maradnak a földben, ott összegyűlhet a víz, mivel az megfolytja a gyepet, ami előbb besárgul, majd elpusztul.

2. Nyírás

A gyepet addig kell nyírni, amíg az nő: ez hidegebb időben abbamarad, ám ha egy-két meleg nap van az őszi időjárásban, akkor bizony elő kell venni a fűnyírót is. Az alap magasságtól (7-8 cm) kissé rövidebbre vágjuk! Az 5-6 cm-es gyep könnyebben telel át a hó alatt, valamint a megnövekedett nedvességtartalom nem fogja bepállasztani a szálakat. Fontos, hogy a nyírás utáni nyesedék ne maradjon a felületen, mert ez szintén a növények rohadását okozhatja!

 

3. Szellőztetés

A gyönyörű eredményért elengedhetetlen, hogy a gyepet megfelelően szellőztessük. Ehhez lehet kapni, illetve bérelni gépet, ami komoly segítség lehet a nagyobb területeken végzett munkánál. Ha a pénztárcánk nem engedi meg a vásárlást, vagy a terület olyan kicsi, hogy nem éri meg a gépet használni, akkor vegyük elő a fantáziánkat és keressünk alternatív megoldást. A vasvillával is lehet szellőztetni úgy, hogy mélyen, lehetőleg a tövéig a földbe nyomjuk a fogait. Szintén megfelel erre a célra egy olyan deszka, melyből hosszú szögek állnak ki. Erősítsük a lábunka, majd óvatosan járjuk körül a területet. A gyep szellőztetésének műveleténél elengedhetetlen a gereblyézés. Ekkor el tudjuk távolítani az elszáradt szálakat, ezzel is segítve a terület megújulását.

4. Gyomirtás

Az év folyamán a gyepben keletkezhetnek olyan „sebek”, melyek rondítják a látványt. A gyomirtás után is ilyen foltok maradhatnak, melyeket kezelni kell, hogy a gyep újra szép lehessen. Ezekre az esetekre nyújt megoldást a felülvetés, vagy az újravetés. Attól függően, hogy mekkora a probléma, alkalmazhatjuk az egyiket vagy a másikat. A felülvetés nem szorul különösebb magyarázatra, ám ha az utóbbi mellett döntünk, az adott területet mindenképpen fel kell ásni. Ha gombás fertőzést észlelünk a gyepen, azt mindenféleképpen kezelni kell, mert a hiedelemmel ellentétben a hideg tél nem javít a helyzeten, sőt, tovább ronthatja azt.

 

5. Kártevők

Sok olyan élőlénnyel osztjuk meg kertünket, amelyek nem tesznek jót a gyepnek. Sok bosszúságot okoznak a hangyák, tücskök, lótetvek. Az apró, várépítő rovarok kitúrják a földet, és az adott területen tönkreteszik a pázsitot. Rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük, de készüljünk fel rá, hogy nem lesz villámháború, mivel a vár több millió lakót is rejthet, és nehéz mindegyiket elérni. A nagyobb testű rovarok nem tesznek kárt a gyepben, ám a rájuk vadászó vakond igen. A jó minőségű talaj bosszúsága, hogy kedvelik az apró élőlények, és lazítják is azt, ellenben magukkal hozzák a nagyobb testű ragadozót, amely már komoly károkat okozhat a rendezett kertben. A vakond védett emlős, megölni nem szabad! Amellett, hogy büntetést von maga után, a kártevők is elszaporodnak a talajban.Elűzni azonban viszonylag könnyen lehet az erre megfelelő eszközökkel.

 

6. Ne maradjon ki!

Télre a gyepen ne maradjon se fűnyesedék, se pedig levelek! Ezeket össze kell szedni, mert a rohadást okozhatnak! Ha még az ősszel szeretnénk tápanyaggal feltölteni a gyökereket, ne használjunk nitrogén tartalmú készítményeket: igaz, egy rövid időre újra gyönyörű zöldé teszik a kertet, de megzavarják a növény életciklusát, így a következő tavasszal könnyebben betegszik meg, vagy szaporodnak el benne a gombák.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia