szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi ruhaköltemények kertünkben

Szépzöld, 2014. nov. 06.


Növényeinket nagyon sokszor éppen a változatos megjelenésük miatt szeretjük annyira. Vannak olyan fajták, amelyeket kimondottan az őszi színek tesznek olyan népszerűvé.

Őszi ruhaköltemények kertünkben

Ha az ősz színeit végiggondoljuk, a méregzölden és haragosan álló fenyők, az aranyló sárgára színeződő tuják, ezüstösen ragyogó cédrus mellett feltétlenül látunk magunk előtt egy-két narancsszínre váltó és piros vagy bordó levelű fát, cserjét. Igazi pihentető élmény besétálni a kert olyan zugába, ahol mind ezek együtt vannak jelen, ahol a vadszőlő lehulló vörös leveleiből „szőtt” szőnyegen sétálhatunk. Közben megérinthetjük a bambusz középzöld leveleit, mintha ő még nem akarná tudomásul venni, hogy itt van az ősz, dacolva nem változtatja meg a lombszínét.

A zöld különböző árnyalatai közé érdemes egy tő ricinust tenni, ami már a levél méretével és színével is kiugróan különleges, de amikor a virágzatának a tűzpiros, szúrós gömbjei is megjelennek, a látvány magáért beszél. Az óriás méretűre növő ricinust szoliterként a kert bármely részére tehetjük, határozott megjelenésével mindig szép lesz.

A kecskerágók között a nagy levelű Euonymus japonica a maga egyszerűségével nagyon jól beilleszkedik a változatos növényanyagba. Sokszor az ilyen típusú növények éppen arra kellenek, hogy a dekoratív fajtákat kiemeljék, mindamellett a télen is zöld kecskerágó a havas tájban is jelzi az életet. Kertünket feldobhatjuk néhány különleges változatával, mint például az Euonymus japonica 'Albomarginatus' vagy 'Elegant Aureus' fajtákkal.

A tuják és a hamisciprusok őszre beérlelik terméseiket, amik általában aprók, mégis jól mutatnak a hűvös idővel dacoló örökzöld növények ágain. A különböző zöld árnyalatok közé berakódott apró, barna felnyíló tobozkák szintén arra is hivatottak, hogy a magokat szétszórják, így biztosítva a szaporodást.

Minden őszi kép leglátványosabb példája, ha egy vadszőlő függönyt alkotva fedi be a takarni valót, főleg ha már ilyen csodás a színe. Általában minden kertnek van olyan kerítés részlete, ahová érdemes ültetni néhány tő szőlőt, a dekoratív lomb és a takarás miatt. Ebben az esetben egy régi típusú kukorica góré van befutva a vörös függönnyel, amely szépen és sejtelmesen takar. Bár hamar lehull a lomb róla, de addig nagyon kellemes nézegetni.

Kapcsolódó cikk: Mire jó az áfonya?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia