szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthon

Készíts madáretetőt! Nem csak téli kiváltság

Készíts madáretetőt! Nem csak téli kiváltság
Szerencsére igen sokat készítenek madáretetőt, amit a tavasz beköszöntével is  a kertben vagy az erkélyen hagynak. Így garantált az egész évben zengő madárcsicsergés! Nézzünk pár különleges tárgyat, amiből könnyűszerrel madáretető készülhet. A csészére ugye nem is gondoltál?

Legyen meleg teraszunk télen is!

Legyen meleg teraszunk télen is!
Amikor beköszönt a hideg, akkor az emberek behúzódnak a lakásokba, a fűtött terekbe, hiszen ez sokkal kellemesebb, mint a kinti zimankó. De sajnos ezzel együtt a felfrissülést, a látványt, és a kikapcsolódás gyors lehetőségét is elhalasztjuk, vagyis azoknak a funkcióknak a többségét, amiért szerettünk volna egy teraszt, vagy éppen erkélyt. A tél azonban nem jelenti azt, hogy ilyenkor a lakás e része csak úgy kihasználatlanul maradhat!

Készíts télen is használható teraszt!

Készíts télen is használható teraszt!
Ahhoz, hogy a terasz vagy az erkély használható lehessen télen is, nem kell más, csak egy kis meleg. Hiszen nagyon is kellemes a hófedte tájat nézni a teraszról, egy bögre forró csokival a kezünkben, de csak akkor, ha közben nem fagy le az orrunk és a lábunk.

Elérhető luxust minden kertbe!

Elérhető luxust minden kertbe!
A luxus csak a gazdagok számára elérhető? Nem, szerencsére ez nem így van, bár az igaz, hogy a különleges megoldásokért a pénztárcánkba kell nyúlni. Ha azonban egy kicsit kreatívak vagyunk, és utánajárunk a lehetőségeknek, akkor mi is meg fogjuk látni, hogy nem kell feltétlenül milliókat költeni ahhoz, hogy csodálatos és elegáns kertünk legyen.

Így tárolj a kertben!

Így tárolj a kertben!
Azt már jól tudjuk, hogy az igazán szép belső tereknél elengedhetetlen a rend, és persze az, hogy a dolgokat megfelelően tudjuk tárolni. Ezzel nem csak teret nyerünk, hanem vizuálisan is jobb hatást érünk el, hiszen nincsen minden szem előtt. Ez igaz akkor is, ha kilépünk a házból, hiszen ha vagyunk olyan szerencsések, hogy kertünk is van, akkor jó, ha azt a maga szépségében láthatjuk.

Díszburkolj a falak szépségéért!

Díszburkolj a falak szépségéért!
Sokan érzik úgy, hogy a lakásuk fala valahogy nem a legszebb, ilyenkor több lehetőség is nyitva áll előttünk: az egyik legkedveltebb, ha átfestjük az adott felületet, ahhoz azonban idő kell, és persze kézügyesség. Ha szakembert hívunk, akkor a dolog gyorsabb, de még ekkor is azt érezhetjük, hogy valami nem stimmel. A mintákat és a falra festett képeket nem mindenki kedveli, így ez lehet, hogy nem a legjobb megoldás. Nos, ilyenkor jön a képbe a jól bevált díszburkolat.

Így csiklandozd érzékeidet kerti falatokkal!

Így csiklandozd érzékeidet kerti falatokkal!
A kertben nem csak ásni, ültetni, napozni és játszani lehet. Amikor beköszönt a jó idő, akkor senkinek nincs kedve a forró szobában ücsörögni, hát még a 40°C-ban beállni a konyhába főzni. Sőt egész késő őszig remek családi programnak ígérkezhet egy kerti sütögetés.

Túlélési tippek - Költözz a teraszra!

Túlélési tippek - Költözz a teraszra!
Tény, hogy jövőre is lesz nyár, kánikula is, és nem árt, ha összegyűjtünk egy-két tippet arra, hogy hogyan élhetjük túl az izzasztó éjszakákat, ráadásul tehetünk szert egy újabb szobára, ami bővíti a lakást, vagy a házat.

Így védekezhetünk ellene! Csúnya körök a fűben

Így védekezhetünk ellene! Csúnya körök a fűben
Kertünk egyik éke a fű, a maga impozáns és megnyugtató haragoszöld paplanjával. Az oda nem illő foltok, nemcsak a látványt bontják meg, de arra is felhívják a figyelmet, hogy valami nem stimmel a fűvel. Lássuk, milyen gyakori gondok okozhatnak rejtélyes köröket a gyepben.

Mit tegyünk, ha nincs hely a kertben egy üvegháznak?

Mit tegyünk, ha nincs hely a kertben egy üvegháznak?
Nem kell lemondanunk a helyhiány miatt az üvegház adta örömökről, hiszen talán egy csatlakoztatott üvegház megoldást jelenthet, amit persze utólag is hozzá lehet építeni a lakóházhoz.

Így készíts ízléses díszt kagylóból és csigából!

Így készíts ízléses díszt kagylóból és csigából!
Amikor az ember nyaralni megy, elképesztő mennyiségű csigával és kagylóval tér haza. Ezeket egy darabig kerülgeti, nézegeti, majd mivel nem igazán fér el tőlük, egy dobozban végzik, valahol a padláson, és esélyük sincs, hogy emlékeztessenek minket az eltöltött szép napokra. Íme néhány egyszerű ötlet, hogy a csigák és kagylók a lakás díszei lehessenek.  

Környezetbarát vagy? Építs komposztálót!

Környezetbarát vagy? Építs komposztálót!
Folyamatos munkálkodásunk során a legkisebb kertben is hihetetlen mennyiségű növényi hulladék gyűlik össze. Sokan nejlonzsákba gyűjtik, és nem kevés pénzért elszállíttatják az egyébként igen értékes kincset. Ezt a problémát megoldhatjuk, ha komposztálunk.

Finomságok gyorsan - Fólia és üvegház

Finomságok gyorsan - Fólia és üvegház
Az üvegházban vagy fólia alatt termesztett zöldség nem jut természetes nedvességhez, csapadékhoz, ezért öntözésre a nyári hónapokban fokozott figyelmet kell fordítani. Persze tudnunk kell azt is, hogy a talaj a fólia alatt nem szárad ki olyan gyorsan, mint a szabadban, mert a párolgó víz nagy része a fóliasátor belső oldalán lecsapódik és visszatér a földre. A rendszeres öntözés ennek ellenére sem mellőzhető.

3 japán szépség a kertben

3 japán szépség a kertben
A tematikus kertberendezés nem a legnépszerűbb a hobbykertészek között. Ennek talán az az oka, hogy ebben az esetben igencsak korlátozottak a lehetőségeink, hiszen nem minden növény, illetve nem minden kerti megoldás illeszkedik a kitalált tematikához. Ám mint minden esetben, itt is vannak kiskapuk. Nem kell, hogy tökéletesen leutánozzunk egy adott elképzelést, hanem annak finom alakításával is létrehozhatunk csodálatos kerteket.

Készíts élhető és komfortos kertet!

Készíts élhető és komfortos kertet!
Mi a siker titka? Vegyük figyelembe saját kertünk adottságait. Mit ültethetünk a kerti sütő környékére és mely növény szereti a kerti tó közelségét? Néhány tanács, amivel varázslatos kertünk lehet!

Legyen kézzel készült napágya mindenkinek!

Legyen kézzel készült napágya mindenkinek!
Amikor eljön végre a nyár, és a jó idő, akkor az emberek kifekhetnek a napra. Régóta várnak már erre, hiszen télen nem jutnak hozzá ennyi éltető fényhez, és persze a színüknek is nagyon jót tesz, ha sütkéreznek egy kicsit. Ehhez nem kell sok minden, maximum egy törölköző, és persze némi szabad felület, és már mehet is a barnulás. Természetesen ennél azért lehet kényelmesebben is csinálni, hiszen a napágyakat éppen erre találták ki. Sajnos azonban az tény, hogy egy olyan darab beszerzése, amiben hason és háton is napozhatunk nem olcsó mulatság, sőt, egyes esetekben többe kerülhet, mint egy komplett kerti bútor. De mint olyan sok minden mást, ezt is el lehet készíteni házilag.  

Talajtakarással a gaz ellen

Talajtakarással a gaz ellen
Mostanában egyre több helyen láthatjuk azt, hogy a virágágyak nem csak szabadon állnak. Illetve egészen pontosan a földjük nem áll magában, hanem le van takarva. Sokáig az emberek ezt egy drága hóbortnak tartották, de ez nem így van, a mulcs ugyanis ennél jóval többre képes. Mielőtt azonban bármit is mondanánk, nem árt tisztázni, hogy mit is jelent ez a szó.

Bakik, amiket a kert kialakításakor mindig elkövetünk!

Bakik, amiket a kert kialakításakor mindig elkövetünk!
Előzménye: Tervezz takaros és szép kertet! Növényanyagunk meghatározásakor az elsődleges szempont a kert méretének és elhelyezésének figyelembevétele. Magyarországon az átlag kert nem túl nagy, ezért célszerű elkerülni a nagyon magas vagy terebélyes fák választását. Ha a környezetük ápolt, szomszédjaink kertje rendezett, próbáljuk úgy ültetni a növényeket, hogy a tájba való átmenet megvalósuljon, így a valós méreteinél tágasabbnak szellősebbnek fog tűnni a kertünk.  

Tegyünk babzsákfotelt a teraszra is!

Tegyünk babzsákfotelt a teraszra is!
Ha viszonylag olcsó, de kifejezetten vidám és fiatalos bútort szeretnénk, akkor a babzsák tökéletes választás lehet. Amikor először megjelent a piacon, nem jósoltak neki nagy jövőt, ennek ellenére a mai napig is sokan keresik ezt a megoldást. Egy gond azonban van vele. Koránt sem olyan olcsó, mint azt elsőre gondolnánk. Hiába csak egy nagy anyagdarab, és némi töltelék, sajnos az árak igencsak húzósak egy – egy zsák esetében. Persze csak abban az esetben, ha venni akarjuk. Ha mi magunk készítjük el, akkor olcsóbban is kijöhetünk.  

Tervezz takaros és szép kertet!

Tervezz takaros és szép kertet!
Kerttervezés az alapoktól A családi házak kertjében a sokrétű felhasználás, az intenzív fenntartás, valamint az növekvő esztétikai igény miatt szükségszerűvé vált az idők folyamán, hogy a kertépítészek széles spektrumon válogathassanak a növényanyagból, és az adott klímára nem feltétlenül jellemző, igényesebb fajokat is használatba vehessék. Ennek ellenére a jó tervező igyekszik figyelembe venni, hogy a tájba az őshonos flórába illeszkedően válogasson a fajok között, ne vigye túlzásba a tájidegen egyedek használatát.  
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia