szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthon

A pázsit arisztokrata rokonai és a díszkertek

A pázsit arisztokrata rokonai és a díszkertek
Amikor úgy döntünk, hogy kertünkben helyet szorítunk a fűnek is, akkor egyesek biztosan furán néznek ránk. Hiszen szinte minden kertben van fű, az ember bemegy egy áruházba, és tonnaszám talál hozzá magot is. Csakhogy nem csak azok a füvek léteznek, amikre ki lehet feküdni, piknikezni. Vannak olyanok is, melyek díszértéke messze felülmúlja a gyepét, ráadásul színesek, és lenyűgözőek. A legszebb velük kapcsolatban pedig az, hogy minden hobbikertész megtalálhatja köztük azt a fajtát, ami neki ideális, hiszen az egészen könnyen tarthatóaktól kezdve a kifejezetten nehezen nevelhetőkig mindenfélével találkozhatunk a díszfüvek között.

Rakj függönyöket a kertbe is!

Rakj függönyöket a kertbe is!
Hol van az megírva, hogy az ember a függönyöket csak a lakásban használhatja, hiszen annyi szép, és hangulatos hely kínálkozik erre a kertben is, sőt, sok esetben még hasznos is lehet, ha itt használjuk. Lássunk egy-két ötletet, hogy ezek az anyagok szebbé tehessék környezetünket is.  

Mire fussanak a kapaszkodó szépségek?

Mire fussanak a kapaszkodó szépségek?
Annyi a csodálatos futónövény, hogy az ember nem győzi őket ültetni. Azonban van egy kis gond: ahhoz, hogy ezek valóban szépek legyenek, biztosítani kell a helyet is, hogy nőni, kapaszkodni, terebélyesedni tudjanak. Ez nem mindig egyszerű, hiszen sokszor elképzelésünk sincs mire is futtassuk a növényeket. Íme, egy – két ötlet a hezitálóknak.

Mire ügyeljünk gombászáskor?

Mire ügyeljünk gombászáskor?
Gombagyűjtő kirándulásunkról hazatérve gyakran előfordul, hogy a gombát már nincs kedvünk elkészíteni, ehhez nem is kell feltétlenül ragaszkodnunk. A friss, egészséges gomba néhány napig tárolható, szellős, hűvös helyen, egy rétegben kiterítve. Ez utóbbi nagyon fontos, mert az egymáson lévő gombák megfelelő szellőzés hiányában nagyon hamar kezdenek romlani. A gombák tárolására legalkalmasabb a hűtőszekrény, az itt eltartottak rövidebb időn belül nem romlanak meg.

Virágot az erkélyre!

Virágot az erkélyre!
Több emeletes, kert nélküli lakóházaknak csaknem egyetlen dísze a virágos erkély. Mielőtt azonban virágokkal díszítenénk balkonunkat, nézzünk jól körbe, milyen életfeltételeket tudunk biztosítani ott a növényeknek. A virágoknak ugyanis más-más igényük van a fényre, melegre, nedvességre.

3 fontos kerti kérdés

3 fontos kerti kérdés
Ezek az ötletek megkönnyíthetik mindennapjainkat.

15 tipp a szép házért

15 tipp a szép házért
Sövény, autóviasz, koszos grillrács, kényes téma nem marad érintetlenül.

Ültess virágot a balkonládába 4 lépésben

Ültess virágot a balkonládába 4 lépésben
A jó előkészítés megkönnyíti a telepítést, és sok hibát is elkerülhetünk, amelyek később rendszerint megbosszulják magukat, s elrontják a jól végzett munka utáni örömünket. Először is készítsünk leltárt a meglévő dolgainkról, felszerelésünkről. Tervezzük meg, milyennek akarjuk látni erkélyünket. Készítsünk jegyzetet a fekvésről, a kívánt színekről, a ládákról, a szükséges növények fajáról és számáról. Szerezzük be, ami hiányzik, aztán tegyünk mindent egy olyan helyre, ahol dolgozni tudunk.

Szeretne a kertjébe egy hatalmas katicát?

Szeretne a kertjébe egy hatalmas katicát?
A kert díszítése nem csak a virágokkal oldható meg, rengeteg lehetőségünk van akkor is, ha más elképzeléseink is vannak. Ilyenek például a kövek, melyek nem csak a ház oldalán mutatnak nagyon jól, hanem a kertet is fel lehet dobni velük. Persze nem mindegy, hogy milyenek, és hogy hova kerülnek, de ez már mindenkinek a saját döntése. Nézzünk most néhány tippet, hogy könnyebb legyen elindulni, és tovább ötletelni.

Ilyen, ha metszeni kell a kúszónövényt

Ilyen, ha metszeni kell a kúszónövényt
A metszőolló rendszeres kézbevétele elengedhetetlen a kúszónövények kordában tartásához, a virágzás elősegítéséhez és a növények formájának kialakításához.

Romantikus mediterrán hangulatban – ültessünk olajfát!

Romantikus mediterrán hangulatban – ültessünk olajfát!
Az igazi mediterrán kertekhez sok minden hozzátartozik. Az illatok, a látvány, és persze a megfelelő növények kiválasztása. Ez pedig elképzelhetetlen egy szépséges olajfa nélkül. Ez a növény ráadásul nem csak mutatós, hanem a virágzási időszakában bódító aromákkal árasztja el a kertet, jókedvet csalva minden közelben elhaladó ember lelkébe.

Kaméliák kínai módra

Kaméliák kínai módra
500 évvel ezelőtt már fajták százait ismerték, köztük a telt, tömött, mélyvörös virágú Pao-Csu nevűt, amelyet ma is nagyon kedvelnek. A következő három fajt ültetik a leggyakrabban a kínaiak.

Kelet a lakásban

Kelet a lakásban
A keleti hangulatot megteremteni egy lakásban vagy egy házban nem is annyira nehéz feladat. Jellemzően nem is ezzel van a baj, hanem sokkal inkább azzal, hogy drága. Keleti motívumokkal díszítet, egyszerű díszítő elemeket alkotunk, amit bárki elkészíthet, és amikkel tökéletesen megidézheti a balzsamos, lágy kelet hangulatát

Így készítsünk madáritatót!

Így készítsünk madáritatót!
Szárnyas barátainkért sokat teszünk a hóval borított kertben. Hiszen a madárbarátok kitesznek nekik magokat, gyümölcsöt, szalonnát. De mi a helyzet a nyárral, amikor tombol a hőség. Eleség ilyenkor van bőven, de a meleg kikezdheti a madarak szervezetét is. A porfürdő az élősködők ellen hatásos, ám sajnos a meleggel nem vehetik fel így a versenyt. Ha azonban egy kis tálban kirakunk némi vizet, azzal nem csak azt oldjuk meg, hogy a kis szárnyasok inni tudjanak, hanem azt is, hogy önfeledten fürödjenek, visszajárjanak a kertbe, és így a kártevőket is eltávolítsák onnan. Madáritatót készíteni pedig igazán nem nagy ördöngösség, egy kis türelemmel bárkinek sikerülhet.

Praktikus előszoba

Praktikus előszoba
Sokan gondolkodnak el azon, hogy helyhiányában inkább kihagyják az előszobát a tervezésből. Ezzel ugyan valóban teret nyerhetnek, ám azt hinni, hogy ennek a helyiségnek nincsen funkciója nem igazán helytálló.

Illatozó fűszerkertek a szemnek és a gyomornak

Illatozó fűszerkertek a szemnek és a gyomornak
A konyhakertek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek. Ez ugyancsak igaz a fűszerkertekre is. Ennek viszont nem éppen az az oka, mint az első esetben, hiszen ezek a virágok (néhány kivétellel) nem tartoznak a legdrágábbak közé. Hogy akkor mégis miért vesződnek az emberek a fűszerkerttel?

Gyertyák és gyertyatartók – kicsit másképp

Gyertyák és gyertyatartók – kicsit másképp
Ha romantikus kiegészítőt keresünk, akkor a gyertyákkal és a tartókkal nem nyúlhatunk mellé. De sokszor csak a megszokott, asztalra állítható tartókkal számolunk, pedig a választék ennél szélesebb, és a lakás belső tereihez sem kell feltétlenül ragaszkodnunk.

A tél adta pofon vs. tavasz a kertben

A tél adta pofon vs. tavasz a kertben
Végre itt a tavasz, és bár a tél még próbálkozik egy utolsó pofon bevitelével, ezt a tényt már nem másíthatja meg. És hát, ha tavasz, akkor vége a semmittevésnek, eljött az ideje, hogy az ember kiszabaduljon a négy fal közül, és újra élvezhesse a természetet, és persze a saját kis kertjét is. Az élvezetek mellett itt van az ideje a munkákat is felmérni, esetleg el is kezdeni, hogy a növényeink és a veteményesünk is sok-sok örömet okozhassanak az év folyamán.

Így készíts csokrot mindenszentekre!

Így készíts csokrot mindenszentekre!
Amikor a fák elhullajtják őszi leveleiket, és a napok egyre rövidebbek lesznek, elmélkedésre való időszak következik. Ilyenkor sokan gondolnak elhunyt hozzátartozóikra, és őszi növényekkel, mécsesekkel díszítik a sírjaikat a temetőben.

Itt a kert újjászületésének időszaka!

Itt a kert újjászületésének időszaka!
Eljött a tavasz, és ezzel együtt végre huzamosabb időre is elhagyhatjuk a négy falat anélkül, hogy vacogó foggal kéne mosolyt erőltetni az arcunkra. De azért még most sem kell kapkodni, hiszen a teendők nem szaladnak el, és ha csak összecsapunk mindent, akkor komoly gondjaink lehetnek a későbbiek folyamán.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia