szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthon

Ecettel a ház körül

Ecettel a ház körül
Minden háztartásban megtalálható, ráadásul nemcsak a főzésben és egészségünk megőrzésében számíthatunk rá, de a ház körüli munkákban is nagyszerű segítőtárs. Lássunk néhány példát arra, hogy mi mindenben lehet segítségünkre az ecet.

Rózsák háborúja: 1:1

Rózsák háborúja: 1:1
Rózsakertet létrehozni nem olyan nagy feladat, de szépen karbantartani, és persze a növényeket megóvni a különböző betegségektől és kártevőktől már közel sem ilyen egyszerű. Az igazán szép kerthez pedig az is elengedhetetlen, hogy ne csak egyetlen féle szépséggel próbálkozzunk, hiszen a rózsa – mint az egyik legkedveltebb virágzó növény – elképesztően sok színben, növekedési kivitelben és virágformában létezik. Tehát ha igazán impozáns kertet szeretnénk létrehozni, akkor mindenképpen tartsuk szem előtt a következőeket:  

A hangulat mesterei – a boltívek

A hangulat mesterei – a boltívek
Ha egy kicsit egyszerű, netán unalmas a lakásunk, akkor próbálkozhatunk különböző kiegészítőkkel, színekkel, de igazán látványos, és egyértelmű változást hozó eredményeket akkor érhetünk el, ha nagyban gondolkozunk. Tehát ne féljünk dönteni, és szabaduljunk meg egy faltól, hogy a helyét egy mutatós boltív vehesse át.

Kerti parti - Süssünk a kertben!

Kerti parti - Süssünk a kertben!
A kerti sütés az egyik legkedveltebb elfoglaltság a nyáresti órákban, nem csak kellemes, de nagyon jó hangulatot is biztosít. Abban az esetben, ha nem egy mobil eszközzel szeretnénk dolgozni, akkor miénk a lehetőség, hogy olyan, és akkora kerti sütőt építsünk, esetleg építessünk, amekkorát csak szeretnénk. A méreteket érdemes attól tenni függővé, hogy tulajdonképpen mi is lesz a funkciója az adott építménynek.

Nevelj gyógyító virágokat!

Nevelj gyógyító virágokat!
Narancsvirág, kamilla, hibiszkusz, vadrózsa, orchidea, körömvirág. Soroljam még? 6 csodálatos növény, melyek a szépségükön túl gyógyerejükkel is rabul ektenek.

Díszes vs. Egyszerű? - Lenyűgöző hidak a kertben

Díszes vs. Egyszerű? - Lenyűgöző hidak a kertben
Az igazán impozáns kerteknek mindig van egy központi része, ahol valami olyasmi található, ami lenyűgözi a szemlélőt. Ez bármi lehet, de talán az egyik legromantikusabb megoldás, ha egy hidat állítunk a buja zöld é s harsány, színes bokrok és díszfüvek közé.

Hogyan szaporítsunk örökzöldet?

Hogyan szaporítsunk örökzöldet?
A tujákat és egyéb fenyőféléket szaporítani nem egy egyszerű feladat. Kitartás és idő kell hozzá, de nem lehetetlen vállalkozás. Ha szeretnénk otthon is megtenni, akkor azonban mindenképpen szükségünk lesz néhány dologra, hacsak nem maradunk a törpe, vagy kúszó változatoknál.  

Díszes ház kívülről is

Díszes ház kívülről is
A házat dekorálni nem csak belülről, hanem kívülről is lehet. Ebben az esetben azonban néhány részletet mindenképpen szem előtt kell tartani, ha szeretnénk, hogy a díszeink tartósak, és valóban szépek legyenek.

Kertünk épített díszei

Kertünk épített díszei
Kertünk alapvető díszei természetesen a virágok. De mellettük is sok olyan dolog van, amivel emelhetjük a hangulatot. Ilyenek például a lugasok, amik enyhet adhatnak a nagy nyári melegekben, vagy éppen egy-egy jól elhelyezett kapu, vagy boltív, ami elsőre fura lehet, de virágokkal kombinálva fantasztikus látvány.

Boros dugó újragondolva

Boros dugó újragondolva
A boros dugók nem éppen azok az eszközök, amik nagyon figyelmet kapnának tőlünk. A legtöbbször csak kivesszük őket az üvegből, és rossz esetben azonnal a kukában végzik. Pedig ennél azért jóval többet is ki lehet belőlük hozni, hiszen rugalmasságuknak, és más előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően igen sok dologra fel lehet használni őket a ház körül.

Kelet a lakásban

Kelet a lakásban
A keleti hangulatot megteremteni egy lakásban vagy egy házban nem is annyira nehéz feladat. Jellemzően nem is ezzel van a baj, hanem sokkal inkább azzal, hogy drága.

Egyedi lábtörlőt mindenkinek!

Egyedi lábtörlőt mindenkinek!
Az egyedi lábtörlők korszaka köszöntött ránk. Nem kell ragaszkodnunk a boltok olcsó, de végtelenül egyszerű szőnyegeihez, és nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni a mutatósabb, de még mindig tömegdarabokért. Hiszen néhány egyszerű ötlettel mi magunk is elkészíthetjük a szívünknek kedves szőnyeget, ami ráadásul garantáltan egyedi lesz!

Újrahasznosított virágtartók – alternatív cserepek

Újrahasznosított virágtartók – alternatív cserepek
Amikor az embert elkapja az ültetési láz, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen kifogy a cserepekből. Ilyenkor két dolgot tehet: vagy elszalad a boltba, és néhány ezer forintért bevásárol, vagy egy kicsit körülnéz a háztartásban, ne adj’ isten, esetleg a szemetesben. Nem is hinnénk, mennyi mindenből lehet mutatós és egyedi cserepet készíteni.

Vizet a lakásba, kertbe!

Vizet a lakásba, kertbe!
A víz minden élet eredője, így egyáltalán nem véletlen, hogy az emberek úgy vonzódnak hozzá. Ki ne szeretne egy tó, vagy éppen a tenger partján élni, ha másért ne, akkor azért, hogy kiülhessen, és nézhesse a vizet, vagy hallgathassa a morajlását.

Mire jó a hideg és a fagy a kertben?

Mire jó a hideg és a fagy a kertben?
Telente az ember nem igazán örül a hónak. Vagyis örül, de csak mértékkel, és inkább arra koncentrál, hogy minél előbb elolvadjon, és fűszeres illatával és harsogó színpompájával beköszöntsön a tavasz. Csakhogy a természet a telet sem véletlenül alkotta meg, hiszen nagyon is szükségünk van rá. Éppen ezért ne bánkódjunk, hanem használjuk ezt az évszakot, és tegyük széppé a kertünket télen is.

Ha egy egyszerű ajtó nem elég: alternatív és extrém

Ha egy egyszerű ajtó nem elég: alternatív és extrém
Az ajtókkal kapcsolatban a legtöbb esetben nem nagyon kell gondolkodnunk. Gyakorlatilag az egyetlen kérdés, amit el kell dönteni az az, hogy jobbra vagy balra nyíljanak. Ennek megfelelően nem is nagyon fordítunk hangsúlyt ezekre a kellékekre, pedig azért ennél egy kicsivel szélesebb lehetőségeink vannak. Ehhez nem is kell más, csak kilépni a megszokott ajtók bűvköréből, és olyasmit választani, ami a legtöbb lakásban nincs.

Szemét vagy komposzt?

Szemét vagy komposzt?
Amikor a kertben ültetünk és virágot vagy zöldséget nevelünk, akkor tudnunk kell, hogy ennek bizony ára van. Nem arra gondolunk, hogy meg kell venni a magvaikat, sokkal inkább arra, hogy a folyamatos és szép virágzás, valamint a zöldségek növekedése bizony nagyon sokat kivesz a talajból, annyira, hogy egy idő után bizony nem nagyon fog megélni benne semmi, vagy ha igen, akkor is csak nagy küzdelmek árán. A növények növekedéséhez ugyanis tápanyag kell, ami azonban nem áll rendelkezésünkre korlátlan mennyiségben.

Túl a raklapokon: kádból kanapét!

Túl a raklapokon: kádból kanapét!
Amikor olyan kanapéról van szó, amit mi magunk készítettünk el, akkor mindenkinek a raklap ugrik be. Tény, hogy praktikus, és szép ülőalkalmatosságokat lehet belőle létrehozni, de nem csak ez a lehetőség áll előttünk. Lépjünk ki egy kicsit a raklap bűvköréből, és nézzük, hogyan lehet még kézzel készült kanapénk!

Kültéri pompa karácsonyra

Kültéri pompa karácsonyra
A karácsonyi dekorálásból sokszor kihagyjuk a kültereket, pedig ezek is legalább annyira fontosak, mint maga a lakás. Ennek oka egyszerű: egyrészt, amikor jön valaki hozzánk, akkor ez az első, amit észrevesz, másrészt, amikor mi megjövünk este a munkából, fáradtan és egy kicsit sem ünnepi hangulatban, akkor ez rögtön felvillanyoz minket egy kicsit.

Tegyünk a sötét lakás ellen!

Tegyünk a sötét lakás ellen!
Vigyünk egészséges, természetes fényt a lakás sötét zugaiba is! A lakásban a fénynek nagyon fontos szerepe van. Ezt talán senkinek nem kell magyarázni, de azért azt is meg kell említeni, hogy a mesterséges fény távolról sem annyira jó, mint a természetes.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia