szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csináld magad! Adventi koszorú készítése házilag!

Mártha Izabella, 2014. dec. 01.


Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól  karácsonyig tartó időszak. Más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét és karácsonyig tart.

 

 

 

Csináld magad! Adventi koszorú készítése házilag!

A sokunk által hallott advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”. Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az első adventi koszorút egy német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Sajnos azok az adventi koszorúk, amelyek rendelkezésre állnak a szupermarketekben, gyakran nem túl bőséges választékot nyújtanak, valamint magas áruk is megterheli a pénztárcánkat.  Pár lépésben megmutatjuk, hogy lehet költségtakarékosan házilag adventi koszorút készíteni, ami mellesleg ideális időtöltés a hosszú, sötét őszi estéken!

A természetben járva mi mindent találunk

Bőségesen találhatók természetes kellékek az erdőben. Az őszi séta során vigyünk magunkkal metszőollót és töltsük tele kosarunkat a természet kincseivel. A legfontosabb az örökzöld növények hajtásai. A nordmann fenyőág robusztus, fényes és tűlevelei nem hullnak le; a tuja és a boróka ágai sűrű, zöld vagy szürke színűek és a legfontosabb, hogy mindig jó illatuk van.  Termésekkel díszíthetjük a koszorúnkat mint például toboz, dió, szárított narancs szeletek, mini alma, fahéj, vagy sütemény. A gyümölcs szeleteket újságpapíron szárítsuk fűtőtesteken, vagy a sütőben több órán át alacsony hőmérsékleten levegő keringetése mellett.Használjunk vödröt sablonként!

A mag minden adventi koszorúnak egy gyűrű alakú szerkezetet,amit friss, puha, hosszú indákkal, mint a borostyán, som, fűz vagy nyírágaiból könnyedén kialakíthatunk. Minél hosszabb és rugalmasabb a hajtások, annál könnyebben tudunk koszorút kialakítani.  Aki attól tart, hogy a gyűrű kerek helyett ovális lesz, használjon hengeres főzőedényt, vagy egy vödröt sablonként. Alternatívaként kapható a boltokban előre gyártott, 20-60 cm átmérőjű hungarocell vagy szalma gyűrű.  
 
Tűlevelűekkel mint a nordmann fenyő vagy a ciprus ideális a koszorút befedni.  A lucfenyő ágai gyorsan kiszáradnak, az ezüstfenyő pedig nagyon szúrós. Dekoratív lehet még a lomblevelű fák ágai, mint a kecskerágó, borostyán vagy zsálya. A hajtásokat zöld dróttal megerősítve, kis csomókban fogaskerék-szerűen egymásra kell helyezni, úgy hogy a soron következő ágréteg takarja el a rögzítő huzalt.


 
Gyertyák a koszorún

Ma az adventi koszorút általában négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnaponként gyújtunk meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusnak a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya egyszerre ég.

Lehet rövid vagy hosszú szárú gyertya, hengeres, vagy gömbölyű. Ezeket legegyszerűbben dróttal rögzíthetjük a koszorúalaphoz. Vegyünk elő egy vastagabb 10 cm hosszú drótot, hajlítsuk ketté, majd az összehajlított résznél forrósítsuk meg tűz fölött néhány percig, majd dugjuk bele a gyertya talpába legalább a drót feléig. Ha kihűlt a drót és fixen rögzült a gyertyába szúrjuk bele azt a koszorúalapba. Tipp: ha kicsi gyermek van a házban, fontoljuk meg, hogy koszorúnkat inkább világító gyertyával díszítsük!


 
Adventi koszorú díszítése

A díszítéshez szinte mindent megtalálunk a kertben. A bogyókkal óvatosan bánjunk, mert a legtöbb nem ehető, sőt mérgező! Egyszerűen készítünk drótból egy hurkot, rákötjük a terméseket és beleszúrjuk a koszorúba.  Így díszíthetünk homoktövissel, tűztövissel, csipkebogyóval vagy szárított virágokkal.  A húsos bogyótermések hamar kiszáradnak vagy megromlanak, ezeket hajlakkal lepermetezve tartósíthatjuk és fényessé tehetjük.  A dió, makk és gesztenye terméseket fixen forró ragasztóval célszerű rögzíteni.
 
Díszíthetünk még csillogó karácsonyi kellékekkel, mini gömbökkel, vagy lefújhatjuk koszorúnkat hósray-vel, csillámporral, de vigyázzunk arra, hogy koszorúnk nehogy túlzsúfolt legyen!

A képek is azt mutatják, hogy természetes anyagokkal, díszítő ötletekkel, hogyan tudunk asztalunkra néhány lépésből, olcsó, szemet gyönyörködtető karácsonyi hangulatú adventi koszorút készíteni. Nem kell más hozzá, csak egy kis kézügyesség, néhány kellék, türelem és mindenki saját maga kötheti Adventi koszorúját!

Kapcsolódó cikk: Lappföld csodái: látogatás a Mikulás birodalmában
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!