szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthoni játszótér

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 02.


Amikor az embernek pici gyereke van, a legnagyobb élmény, amikor kiviszi végre a játszótérre. A rengeteg szín, a csúszda és a hinta, mind-mind utánozhatatlan élményt jelentenek. Vagy mégsem? Kialakítható a saját kertünkben is egy mini játszótér, amin a picik akkor is remekül elvannak, ha nincs idő kimenni a térre, és egyedül sem kell lenniük, hiszen a barátokat is át lehet hívni. Sőt, akkor sem kell az orrunkat lógatni, ha lakásunk van, mert a gyerekszobában is létre tudjuk hozni a gyerekek álmát, az otthoni játszóteret.

Otthoni játszótér

Hinta

 

Minden játszótér alapeleme a hinta. Anélkül nem is lehet elképzelni egy igazán kellemesen eltöltött napot. Ma már nem csak egy kialakításból választhatunk, ha jól körülnézünk, akkor formára és anyagra is óriási választék terül a szemünk elé. Ha aggódunk, választhatunk műanyag kivitelűt, ami némileg puhább, mint a klasszikus, fa anyagú hinták, bár az is igaz, hogy ha lendületben van az eszköz, akkor egyik elé sem érdemes odaállni. Az egyszerű kialakítású játékot mi magunk is elkészíthetjük. Kelleni fog hozzá egy nagyobb, vastagabb lécdarab, melynek a két végén 4 lukat készítünk, és vastag kötelet fűzünk át rajta, amit utána a plafonhoz, vagy egy vastagabb, szabadon álló ághoz rögzítünk.


Ha nem ragaszkodunk a klasszikus formákhoz, akkor sok minden avanzsálhat hintává. Egy strapabíróbb anyagból, némi alsó merevítéssel készíthetünk hintasátrat, de egy fellógatott, egyszemélyes „hintaszék” is tökéletes megoldás, hiszen ez az alapvető funkciója. Attól függetlenül, hogy miből és milyen játékot készítünk, fontos, hogy jól válasszuk meg a helyét. Egyrészt ne verjen le semmit, másrészt, ami még fontosabb, a gyerekek ne tudják annyira hajtani, hogy valahova odaüthessék magukat.

 

Mászóka

 

Szintén alapkellék egy igazi játszótéren a mászóka. Ezt otthon elkészíteni egy picit bonyolultabb feladat, persze egy kis barkácsolási tehetséggel egyáltalán nem lehetetlen. Ha azonban nem vagyunk ezermesterek, vásárolhatunk egészben, vagy részben, lapraszerelten elkészített mászókákat is. A darabokból álló kivitelnek megvan az az előnye, hogy egy kis fantáziával könnyedén „beépíthetjük” a játékba az ágyat (főleg, ha emeletes), vagy a kisebb tárolókat, amivel nem kevés helyet spórolhatunk. Érdemes olyan mászókákat készíteni vagy venni, amelyekhez csúszda is tartozik. Nem sokkal drágább, ám a kicsik biztosan sugárzó arccal és kitörő lelkesedéssel fogják birtokba venni.

 

Tipp

 

A gyerekek egyik kedven játéka, akár kicsik, akár nagyok, a sátor vagy bungaló. Ezt megvásárolhatjuk készen, de elkészíthetjük magunk is. A legegyszerűbb és legtágasabb, ha kombináljuk a mászókával, és annak belsejében alakítunk ki egy olyan helyet, melyet teljesen be lehet fedni, hogy a gyerekek el is bújhassanak benne. Fontos, hogy nem szabad rögzített elemekkel dolgoznunk, tehát éppen ezért jobb az általunk készített bungaló, mint a vásárolt sátor. Ugyanis a legtöbb esetben nem is az a legjobb szórakozás, amikor a már elkészült művet használják a gyerekek, hanem amíg megcsinálják azt a szülők segítségével. Azon túl, hogy lefoglalja a kicsiket, ez a tevékenység erősen fejleszti a kreativitást és a problémamegoldó képességet, ráadásul nem csak a gyerekeknek jó móka, a felnőttek is élvezik az építési folyamatokat.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia