szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthoni növényszaporítás

Topor Erika, 2016. júl. 18.


Az egynyári, fásszárú  és évelő növények között is van lehetőségünk a továbbszaporításra, csak pár alapszabályt kell figyelembe venni.

Otthoni növényszaporítás

Egynyáriak szaporítása

A lágyszárú növényekhez kapható hormonkészítményekkel (gyökereztető hormon porok) könnyen magunk is szaporíthatjuk kiskerti növényeinket. Bár egyesek enélkül a szerek nélkül is könnyen megerednek, másoknál elkél a segítség. A virágcsalán (Coleus) például vízben, sötét üvegbe téve hamar elkezd gyökereket engedni, így egy-két hét alatt már kiültethető lesz a balkonládába, virágágyásba. Ugyanígy a muskátlikról is dugvány készíthető és vagy vízben, vagy finom szemcséjű talajkeverékben meggyökereztethető.

Gyökereztető porok használata

A gyökereztető porokban növényi hormon található, mely serkenti a gyökérképződést. A különböző „típusú” növényekre, különböző típusű gyökereztető hormonkészítményeket lehet vásárolni, így mást használunk az örökzöldeknél, mint a fás szárúaknál, és mást az egynyári, lágyszárú növényeknél.

Leanderből sokat

A leander gyökereztetéséről megoszlik a vélemény, mindenkinek van egy tuti receptje rá, ami biztosan működik, mégis sokaknak nem sikerül. Ilyenkor jön a jó öreg gyökereztetőpor, és láss csodát, a leander szaporítása könnyebbé vált. A legtöbbször leanderhajtatásnál az alapvető hiba, hogy éretlen hajtást vágnak le dugványnak, illetve túlérett hajtást szeretnénk gyökereztetni. A jó dugvány az elvirágzott hajtásvégekből szedhető. Tőzeges-homokos talajkeverékbe dugványozva, és a cserepet lefedve (pl. megfordított befőttesüveg) biztos a siker.

Letört muskátli

A nagy viharok megtépázzák a muskátlit és sokszor előfordul, hogy nagy hajtásokat törnek le a leomló virágzuhatagból. Ilyenkor elő a metszőollóval és készítsünk több dugványt a muskátli hajtásaiból. Visszaszúrva a balkonládába a muskátlihajtások hamar meggyökeresednek, csak a megfelelő öntözést kell biztosítani számukra.

Kapcsolódó cikk: Körömvirág: most gyűjthető
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!