szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Padlizsán, a szerelem almája - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. jún. 24.


Habár a padlizsánt több évszázada ismerjük, Magyarországon mégis viszonylag ritkán fogyasztjuk. Ennek talán egyik oka az, hogy nem túl sok tápanyagot tartalmaz, és ebből adódóan az ízesítése is több szakértelmet igényel. Ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, így aki fogyni szeretne vagy cukorbeteg, mindenképpen egyen belőle bőségesen.

Padlizsán, a szerelem almája - Videóval

A növény délkelet-ázsiai területeken őshonos, valószínűleg Indiából származik, de feltételezik, hogy Pakisztánban már 4000 évvel ezelőtt termesztették is. Kínában i. e. 500 környékén kerülhetett, és széles körben közkedveltté vált. Az ázsiai területekről jutott el aztán Perzsiába, Egyiptomba és Törökország északi részére. Ezeken a területeken a padlizsán mai napig szinte alapélelmiszernek számít. Az arabok lakta területekről már a 9. századból vannak feljegyzések, melyek e zöldségféle jelentőségét igazolják az akkori táplálkozásban.

 

Ugyanakkor a mórok már legkésőbb a 7. századra eljutatták Spanyolországba, ahonnan csak lassan hódította meg Európát. Ennek egyik fő oka az volt, hogy a padlizsán rokona a mérgező nadragulyaféléknek, és ezért sok helyen csak „bolond alma”- ként hívták.

 

A 16. században a spanyolok úgy tartották, hogy a növény fokozza a nemi vágyat, ezért a szerelem almája néven is illették. Valószínűleg török közvetítéssel ekkor jutott el hazánkba is, ezért hívják a mai napig török paradicsomnak. A paradicsomot akkor még nagy valószínűséggel nem ismertük, így az elnevezés pontos oka és ideje némileg rejtélyes marad.

 

A sok tévhit ellenére az 1960-as évek elejére a padlizsán eljutott Nápolytól egészen Németországig, sőt Angliába is. Az 1650-es években a spanyolok eljutatták Brazíliába, de Észak- Amerikában további 150 évet kellett várni arra, hogy végre megismerhessék. Az 1850-es évekre eljutott Ausztráliába is, ahová egy ápoló vitte magával, aki egy Indiában járt barátjától kapta a magokat. Ugyanakkor ezen a földrészen csak az 1950-es évektől kezdték használni, amikor az Európából érkező emigránsok fellendítették a zöldség termesztését és fogyasztását.

 

A padlizsán gyógyhatása nem tekinthető kiugrónak, de azért néhány állapotban terápiás értékű lehet a rendszeres fogyasztása. Fontos megjegyezni, hogy magas a hisztamin tartalma, ami semmilyen problémát nem okoz, de a vizeletvizsgálatot megzavarhatja, ezért laboratóriumi teszt előtti napon ne együnk belőle.

 

A padlizsánban antioxidáns hatású vegyületek találhatóak, melyek leginkább a rossz koleszterin oxidációját képesek gátolni. A rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.

 

A padlizsán önmagában nem elég hatásos ahhoz, hogy a kórosan magas koleszterin mennyiségét csökkenteni tudná, ugyanakkor más zöldségekkel, olajos magvakkal, valamint gabonafélékkel kombinálva mégis hatásos lehet. Ezen hatása valószínűleg a magas rosttartalmának köszönhető.

 

A növény tartalmaz olyan vegyületeket, melyek a vastagbél és májdaganatos sejtvonalakon gátolni képesek a rákos sejtek növekedését. A padlizsán népgyógyászati felhasználásai között vérképző, vízhajtó, köptető, gyulladás gátló, gyomorsav lekötő és asztmaellenes hatások szerepelnek. Ilyen tulajdonságait azonban a tudományos vizsgálatokban eddig nem sikerült igazolni.

 

Töltött pőadlizsán:

 

 

Kapcsolódó cikk:

Padlizsános csirkecomb római tálban

Padlizsánkrém paprikában
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia