szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Palacktartó házilag

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 03.


A háztartásokban rengeteg olyan folyadékot fogyasztunk, ami palackban van. A gond csupán az, hogy a legtöbb esetben egyszerűen annyira sok halmozódik fel, hogy nem tudjuk hova tenni, és csak a sarokban kapnak helyet, ami nem éppen szívderítő látvány. Egy kis ráfordítással azonban a palackokat is a helyükön tudjuk kezelni, és akár a konyha díszeivé is válhatnak.

Palacktartó házilag

Természetesen nem mindegy, hogy egy üveg borról beszélünk, melynek palackja karcsú, és mutatós, vagy éppen a flakon ásványvízről, ami nem éppen a dísz kategóriába tartozik. Előbbit nyugodtan elhelyezhetjük látható helyen is, utóbbinak érdemes a hűtőben, vagy egy fiókban helyet találni.

 

Rejtett

 

A hűtők többségét már úgy kaphatjuk meg, hogy ki van benne alakítva palacktartó is. Ha azonban mégis olyan modellt fogunk ki, ahol ez a kiegészítő hiányzik, akkor se essünk kétségbe. Egyszerűen megoldhatjuk a tárolás kérdését, ha erős kartonpapírból hosszú háromszögeteket hajlítunk. Két „sín” között akkora távot hagyjuk, hogy egy flakon, vagy palack éppen elférjen, és így rögzítsük egy másik lapon. Ezzel a megoldással elérhetjük, hogy a frissítőink ne guruljanak szerte-szét a hűtőben, ráadásul így egymásra is könnyebben pakoljuk őket.

 

Ha nem a hidegen tároljuk a flakonokat, akkor jól jöhet egy különleges fiók. Ezt érdemes már akkor beszerezni és beszereltetni, amikor a konyhát tervezzük, de egy kis kézügyességgel utólag is helyet lehet neki szorítani. Ilyenkor egy kicsit szélesebb résszel kell meghosszabbítani a szekrényt, min egy palack. Ezután a földtől a munkapultig, egy könnyen csúszó fiókot tegyünk be, mely két részre van osztva. Alul elférnek a palackok, feljebb pedig esetleg a kisebb üdítők, vagy konzervek, befőttesüvegek. Arra érdemes figyelni, hogy nagy teherbírású legyen a fiókunk, hiszen 5-6 flakonnak már tetemes súlya van.

 

Dekor

 

Az olyan palackokat, melyek magukban is jól mutatnak, vétek lenne elrejteni. Persze az sem megoldás, ha a pulton sorakoznak, szépen, egymás után. Ilyenkor jönnek jól a palacktartók. Az üzletekben sokféle variáció közül válogathatunk, az ízlésünknek megfelelően. Ezek közül sokat nagyon bonyolult és költséges lenne elkészíteni, ám egyet-kettőt mi magunk is megalkothatunk egy kis idő ráfordítással.

 

Az egyik legkedveltebb megoldáshoz nem kell semmi extra, csupán két, kisebbre méretezett apácarács. A lukakat hagyjuk akkorára, amiben kényelmesen elférnek a palackok, és még mutatósak is. A két elkészült tartórészt merevítővel fogassuk össze, és győződjünk meg róla, hogy biztosan áll a lábán. Ezután már csak a megfelelő helyet kell megkeresnünk a számára.

 

Egy másik gyönyörű, bár futurisztikusabb megoldás a „palackfa”. Ehhez szükségünk lesz egy nagyjából dupla seprűnyél vastag, henger alakú fadarabra. Ezt, ha kell, akkor szépen csiszoljuk le, majd fogjunk egy fúrót. Illesszünk re olyan fejet, mely nem csak egy pontban dolgozik, hanem annál szélesebben. Hogy mégis milyen széles kell? Egy normál palack nyakát vegyük alapul, de egy árnyalatnyit legyen nagyobb, hogy bele is férjen. Négykörnyi távolságban fúrjuk meg a fa egyik oldalát, majd ismételjük meg a másikon is, de két körrel csúsztassuk el a lyukakat. Figyeljünk, hogy kellő távolságot tartsunk, mert ha nagyon meggyengítjük a fát, akkor össze fog csuklani. Ha minden megvan, akkor kezeljük le a bortartónak lakkal, és a palackokat állítsuk bele a nyakuknál. Nem kell félni, nem fognak eltörni, hiszen azon a részen erősebb is az üveg, mint a többin.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia