szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Palástfű: az anyatermészet ajándéka a női test egészségéért

Orbán Krisztina, 2014. nov. 05.


A környezetemben élők többsége hétről hétre fáradhatatlanul tolja a fűnyírót, s mi tagadás, kertjük valóban nagyon szép. Azzal azonban, hogy e szépségért az ember gyakran magas árat fizet, idén tavasszal ismét alkalmam nyílt szembesülni, amikor kertem lekaszálatlanul hagyott részén 11 gyönyörű palástfű-tövet fedeztem fel.

Palástfű: az anyatermészet ajándéka a női test egészségéért

Bár a rózsafélék családjának Alchemilla nemzetségéhez tartozó palástfűfajták vadon élő példányaival általában csak mérsékelt égövi hegy- és dombvidékeken találkozhatunk, a hosszú élettartamú, évelő növényt ujjasan karéjos, bársonyos tapintású, ezüstös árnyalatú leveleinek, valamint a közülük kiemelkedő, zöldessárga virágfüzéreinek köszönhetően sokfelé szívesen termesztik. A palástfű termőhelyét illetően nemigen válogat, agyagos és homokos talajon is megél, árnyékban és napon egyaránt jól nő. Termesztése nem okoz gondot: tavaszi, vagy őszi tőosztással, illetve magról is könnyen szaporítható. Utóbbi esetben a magocskákat az utolsó fagyok elmúltával szórjuk ki, leheletvékonyan takarjuk be földdel, s kelésig tartsuk a talajt nedvesen. A kifejlett növény öntözést már csak akkor igényel, ha gyakran éri tűző nap – a vízzel azonban ez esetben is bánjunk takarékosan, mert páraérzékeny levelei miatt a palástfű az elázott földet nem kedveli.

A palástfű érdekes, aprócska virágait a nyárelőn bontja. Különleges virágfürtjeit sokfelé száraz-, illetve vágottvirág-csokrok kitöltő elemeként használják, de a növény a kertben is nagyszerűen mutat: színpompás virágok mellett kiváló kontrasztnövény lehet, és szegélynövényként is kedves látványt nyújt. A palástfű igazi szépségét valójában a reggeli órákban, illetve egy-egy kiadós nyári zápor után mutatja meg, ilyenkor ugyanis a leveleit borító finom szőröcskék által felfogott harmat- és esőcseppek a levél tenyerében összegyűlve kristályként csillognak a felragyogó napfényben.

A palástfű azonban nem csupán e különleges bájával kápráztat el minket: a növény igen erős gyógyhatásokkal is rendelkezik. Összehúzó vegyületei révén kifejezetten hatékony vérzéscsillapító, így például szúrt és vágott sebek esetén, vagy foghúzás utáni lábadozás során is nagyszerűen alkalmazható, de egyes bőrproblémák, például kiütések, vagy rovarcsípések kezelésében is számíthatunk rá. A népi gyógyászatban évszázadok óta eredményesen használják torokgyulladás, különféle gyomor- és bélproblémák, valamint izomgörcs és izomgyengeség kezelésére, míg a tudomány által gyulladáscsökkentő, antioxidáns, illetve fájdalomcsillapító hatása nyert megerősítést.

E kis növény angol nyelven a „hölgy palástja”, németül pedig a „női kabát” nevet viseli, s ez nem véletlen – magyar népi elnevezése, a „Boldogasszony tenyere” pedig nem csupán a legszívmelengetőbb, de vitathatatlanul a legkifejezőbb is. A palástfű legfőbb küldetése ugyanis a női szervezet altesti problémáinak kezelése: nemcsak az erős menstruációs vérzés csillapításában számíthatunk rá, de hatékony segítséget nyújt a rendellenes menstruáció szabályozásában, a görcsoldásban, a szülés utáni regenerálódásban, a menopauza tüneteinek enyhítésében, valamint az endometriózis, illetve egyes jóindulatú méhdaganatok kezelésében is.

A palástfű Magyarországon élő tíz fajtája a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet alapján védett növénynek minősül, saját termesztésű növényeink egyes részeit azonban akár a fenti betegségek kezelésére is felhasználhatjuk. Virágos hajtásait későbbi felhasználásra száraz, levegős helyen leszáríthatjuk, leveleit azonban egészen az ősz közepéig frissen szedve is alkalmazhatjuk: a problémás bőrfelületen összezúzva pakolásként, belső panaszok esetén pedig forrázatként, amit melegen, kortyonként fogyasztunk el. Néhol szappan, illetve antibakteriális hüvelykúpok készítéséhez is felhasználják a palástfüvet, mi magunk pedig súlyosabb nőgyógyászati problémák esetén fürdővizünkhöz adva élvezhetjük áldásos hatásait.

Forrás: Orbán Krisztina

Annak tehát, akinek ezt módjában áll megtenni, érdemes néhány héten át egy-egy kevésbé szem előtt lévő területet lekaszálatlanul hagynia, hogy felfedezhesse és megismerhesse a környezetében vadon élő növényeket, hiszen a természet akár saját kertünkben is csodálatos ajándékokat rejtegethet számunkra.

Kapcsolódó cikk: Almaecet: a legjobb barátod, ha tartós fogyásra vágysz
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!