szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Paradicsom-kárkép – Nyomozzuk le a károsítót!

Topor Erika, 2015. júl. 17.


Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor napról-napra figyeljük és ápolgatjuk a paradicsom töveket, és közben más is rá feni a fogát, ráadásul meg is előz minket a paradicsom felfalásában. Íme a gyanúsítottak!

Paradicsom-kárkép – Nyomozzuk le a károsítót!

A paradicsomon számos kártevő és kórokozó megjelenhet. Amikor paradicsomot vagy paprikát termesztünk gyakorta észre vesszük, hogy különböző torzulások keletkeznek rajtuk. Ezek lehetnek a levélen, a teljes hajtásrendszeren és a termésen is. Az un. mézharmat vagy korompenész is ugyanezt a károsítót jelenti, ami nem más, mint a levéltetű jelenléte. A mézharmat egy ragadós felületű, hol fényes, hol szürkés-fényes bevonat, mely a levéltetvek ürüléke.

Amikor a korompenészen kívül szívásnyomokat is felfedezünk, akkor a molytetvek is gyanúsak lehetnek.

Gyakorlatilag ezzel a lényeges kártevők meg is vannak, de gombás fertőzésből annál többet találunk.

A világos vagy barna foltok, a fonákon lévő fekete pontok, száradások gombabetegségek jelenlétére utalnak. Ilyen például a szeptóriás levélfoltosság is. A paradicsomvész jele a szürkézöld foltok megjelenése, és a fonákon a világos penészkiverődés.

A barnuló levelek lehullása a baktériumos hervadást jelzik.

A mozaikfoltosság vírus jelenlétére utal, de gyakorlatilag ez házikerti viszonylatban nem szokott gondot okozni.

A változékony időjárás és a tápanyagtöbblet is okozhat problémákat: ekkor a levelek összesodródnak és növekedési zavarok lépnek fel.

Az egyik legbosszantóbb kór a paradicsom húsának barna foltjaival jelez nekünk, hogy ideje védekezni. A paradicsomvész ellen rézoxikloriddal (0.05%) védekezünk 8-10 naponta szükség esetén.

A feketerothadáskor a gyümölcs egyik oldalán fekete foltok jelennek meg. Főleg csapadékos időben számíthatunk erre a betegségre. Réztartalmú szerekkel permetezzünk ellene védekezésképpen.

Amikor a szürkés-fekete foltok helyett fehérszegélyű, besüppedt barna foltok lesznek az a baktériumos hervadásra utal. Ebben az esetben célszerű a beteg növényeket eltávolítani, erős fertőzés esetén réztartalmú szerrel permetezzünk, hogy a betegség ne terjedjen tovább.

Összefoglalásként elmondható, hogy a paradicsom érzékeny a hidegre és a nedvességre. Ha ezektől meg tudjuk kímélni, akkor a fenti betegségeknek is ellenállóbb lesz a növényünk. Jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük és adjunk elegendő komposztot a paradicsomnak, mert az ebben található tápanyagokat jól hasznosítja. Így kapunk erős növényeket, és betegségekre ellenálló, egészséges veteményeskertet.

Kapcsolódó cikk: 5 csodás erkélyen nevelhető zöldség
Hozzászólások (1)

Magyari Éva
2015. júl. 21. (2 693 napja)
Azta. A tavalyi paradicsomjaimból alig volt pár szem ehető, pedig kis rezes permet jó lett volna nekik.. Ilyen az, aki panelből kerül kertes házba. De fejlődök :)
Azt néztem a múltkor, hogy a MOL-nál van akció, a matricákkal akár féláron is adják a Gardena eszközöket: http://bit.do/gardena