szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Paradicsomtörténet

Sulyok Józsefné, 2011. júl. 25.


Alig akad olyan ember, aki ne lelkesedne egy finom, kemény húsú, zamatos paradicsomért. Pedig korántsem volt ilyen közkedvelt.

Paradicsomtörténet

A növény Dél-Amerikában őshonos, feltehetően az ott lakó indiánok már Kr.e. 3000 évvel használták és termesztették. Innen jutott el az ókor kezdetén Mexikóba, ahonnan pedig Kr. u. 16. századig kellett várnia, hogy elindulhasson a lassú világhódító útjára. Az európai tengeri hódítók az 1500-as években eljutottak Közép-Amerikában, és itt találkoztak először a paradicsommal. A spanyol, portugál és itáliai hajósok magukkal vitték a növényt, melyet leginkább nagy érdeklődéssel Itáliában fogadtak.

 

A fogadtatás azonban a kontinensen északabbra haladva egyre inkább hűvösebbé vált. Ennek fő oka az volt, hogy úgy tartották, a paradicsom mérgező. Ennek volt is némi alapja, hiszen a középkori Itáliában is csak a szegények fogyasztották, mivel a gazdagok közül többen szenvedtek valóban mérgezést. De ez nem a paradicsom miatt volt, hanem az edényeik miatt. Ugyanis a gazdagok megengedhették, hogy ólomedényeket használjanak, melyből a paradicsomban található savak kioldották az ólmot. A szegények pedig egyszerű faedényeket használtak, így nekik nem lett semmi bajuk.

 

Az 1800-as években aztán megindult a paradicsom dicsőséges karrierje, ami elsősorban Olaszországból elvándorlók seregének köszönhető, akik magukkal vitték a pizzát, ami pedig elképzelhetetlen paradicsomszósz nélkül. Majd Anglia is elfogadta és megkedvelte a paradicsomot. Az 1800-as években azért még mindig volt mit vitatkozni a növényen, sőt, ez a vita mai napig is tart. Ugyanis van némi probléma a körül, hogy a paradicsom gyümölcs, vagy zöldség? Ugyanakkor van egy praktikus érv, ami a zöldség besorolás mellett szól. A paradicsomot mindenki inkább zöldségsalátába tenné, mint gyümölcssalátába.

 

Néhány szó a zöldség hazai történetéről. A 20. század elején már háztartásokban befőzték a paradicsomot, de bármilyen meglepő, 1910-ig hazánkban nyersen nem fogyasztottuk. Ennek nem a mérgezéstől való félelem, hanem az akkori ízlés volt az oka. Aztán lassan kezdtük megkedvelni. Kezdetben még a gerezdes, ráncos felületű fajtákat termesztettük, majd a konzervipari igényeknek megfelelően az 1930-as években áttértünk a sima felszínűekre, hiszen azt lényegesen egyszerűbb volt tisztítani. Ma már az étkezések és ételek elengedhetetlen része lett a paradicsom.

 

A kalandos története és páratlan zamata mellett a paradicsom több gyógyhatással is rendelkezik. Rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban, amely nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és a szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg. Jelentősen csökkenti a vérben a zsírók oxidációját, ezáltal érfalvédő hatással bír.

 

Azt is kimutatták, hogy a paradicsomból készült kivonat képes megakadályozni oxidatív károsodásnak kitett sejtek elpusztulását. Emellett a C-vitamin tartalma is jelentős, mely szintén fokozza a sejtvédő hatást.

 

A paradicsomot elsősorban porosztata daganatok esetében találták hatékonynak. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopinszint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának.

 

Az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen. A paradicsomban lévő hatóanyagok képesek gátolni a vérrögképződést. Érdekesség, hogy a szívinfarktus kockázatát a rendszeres paradicsomfogyasztás a rossz fogakkal rendelkezőkben is csökkenti. Ismert, hogy a szuvas fogak növelik infarktus veszélyt, mivel az ott kialakuló baktériumgócok beindítják a vérlemezkék összecsapzódását. A paradicsom rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszerünket.

 

A népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, máj regenerálására, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják. Ezeket a hatásokat az eddigi vizsgálatok nem tudták bizonyítani. 

 

Kapcsolódó cikk:

Mediterrán paradicsomsaláta

A paradicsom nyári gondozása
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia