szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Patisszon: Csillag születik - Receptekkel

Sulyok Józsefné, 2011. júl. 26.


A legtöbb tökféléhez hasonlóan a patisszont is amerikai származású növénynek tartják. Az indián bennszülött lakosság körében régóta ismert és elterjedt, elsősorban Kalifornia vidékein. Innen terjedt el fokozatosan Európába és főleg Ázsia melegebb éghajlatú országain keresztül az egész földön. Európa szinte minden országában ismerik, de csak helyenként és kis területen termesztik. Magyarországon az 1960-as évektől vált szélesebb körben ismertté.

Patisszon: Csillag születik - Receptekkel

Lágy szárú, egyéves növény. Általában indás, de előfordulnak indátlan fajtája is. Az indás típus szárának hossza az 5-6 métert is elérheti és hosszú szártagokból áll, az indátlan viszont 5-6 cm-re nő meg és szára rövid szártagú. A karógyökere mélyre hatoló és gyors növekedésű, a talajt sűrűn behálózzák oldalgyökerei. A száron és a levélnyélen ritkán, a levél-fonákon viszont sűrűn lehet találni puha, tüskés szőröket.


A magányos virágok a levelek hónaljában állnak. A termés alakja fajtánként változó: a majdnem gömbölyűtől az egészen lapos csésze alakig sokféle változat található. Általában elterjedt a lapított forma, erről a kapta egyik szinonim nevét, a csillagtököt.

 

Napfényes, meleg talajon díszlik a legjobban, az erősen kötött, levegőtlen, vizenyős területeket kerüljük. Erőteljes gyökérzete miatt csapadékban szegényebb talajokon is termeszthető. Öntözni alig szükséges, csupán palántázáskor, illetve tartós szárazság idején öntözzük. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet adjunk.


Magvetését akkor kezdjük, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 14-15 C-fok, vagy magasabb. A hideg talajba került magok gyengén vagy egyáltalán nem csíráznak. Virágzás kezdetén fejtrágyaként kiszórt vegyes műtrágyát jól meghálálja.

 

A patisszont (csillagtök) - Cucurbita pepo var. patisoniana - hosszú tenyészideje miatt főnövényként termesztjük, ezért a trágyázást és a talaj-előkészítést ősszel végezzük. A vetés vagy ültetés előtt tavasszal lazítsuk meg a földet, gyomtalanítsunk. Helyrevetéssel vagy tápkockákban előnevelt palántákkal is szaporítható. Szabad földbe április végétől június végéig vethetjük szakaszosan 3-4 cm mélyre. Palántavetésre április közepe táján tápkockába, virágcserépbe tegyük a magokat. Naponta öntözzük a földjét, mert a kis növények nem viselik el a szárazságot. 2-3 hét múlva előnevelt, kiültetésre kész palántákat kapunk. Kiültetés előtt edzéssel fokozatosan szoktassuk a külső környezethez a növényeket.


Az évközi munkák során 2-3-szori kapálással tartsuk gyommentesen a területet. A nyár vége felé a tövek annyira összeborulnak, hogy a talajművelést megakadályozzák, ekkor már csak kézzel húzzuk ki a gyomnövényt.

 

A virágzás után folyamatosan, hetente 2-3 alkalommal is szedhetjük, mert a szedés elmaradásával csökken intenzitása. Könnyen letörhető kézzel is, nem szükséges semmiféle eszköz hozzá. A leszedett termésről azonnal törjük le a kocsányt és az elszáradt virágszirmot. Minimális növényvédelmi munkát igényel.

 

A friss gyümölcsből számos étel és savanyúság készíthető nagy előnye, hogy a kisebb terméseket nem kell meghámozni, kimagozni, hanem elegendő alaposan megmosni. Nincs jellegzetes íze, ezért bármilyen fűszerrel elkészíthető. A kalóriaszegény étrend összeállításánál fontos szerepe lehet. Az étkezési felhasználások kívül érdekes alakja miatt dísztöknek is ültetik. Az apróbbakat uborka módjára egészben savanyúságként lehet eltenni. A savanyúság-lébe kicsivel több ecetet tehetünk, mert a patisszon-gyümölcs igen enyhén édeskéz ízű. Önálló ételként is megállja a helyét. Elkészíthető töltve, rántva, párolva, pörköltként stb. Ilyenkor a nagyobb átmérőjű termésekről a keményedő héját vágjuk le, a magvakat szedjük ki és aztán daraboljuk fel.

 

Tipp! Receptek

 

Csemege patisszon

 

A megmosott, hámozatlan 4-6 cm átmérőjű gyümölcsöt egészben, a 7-10 cm-eseket pedig gerezdre vágva készítjük elő. Ízlés szerin babérlevelet, kaprot, tormát, szőlőlevet helyezünk az üvegbe, majd szorosan berakjuk az előkészített gyümölcsöt. Mustármagot, koriandert és néhány szem fekete borsot szórunk rá, majd forró ecetes, sós, cukros lével öntjük le. Az üvegeket lezárva, száraz dunsztba tesszük. Eltevéskor csavaros üveget használjunk, mert a celofánon keresztül a felöntött lé elpárologhat.

 

Rakott patisszon

 

Hozzávalók: 2 nagyobb patisszon, olaj, zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, paradicsom, 2 dl tejföl, 5 tojás, 5 dkg sajt, darált hús, só, bors, kakukkfű, bazsalikom.

 

Félujjnyi vastag szeletekre vágjuk a patisszont, és 3 evőkanál olajban kisütjük, majd az olajból kivéve félretesszük. Ugyanebben az olajban megpirítjuk a paprikát, a karikára vágott vöröshagymát. Egy nagy tűzálló tál aljára terítjük a patisszon-szeleteket, erre rakjuk a felkarikázott paradicsomot, tetejére fektetjük a zöldpaprikaszeleteket és a hagymát, amit előzőleg megpirítottunk. Megsózzuk és meghintjük illatos fűszerekkel: törött borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel. Végül az egészet leöntjük a tejföllel és egy tojás sárgájának a keverékével, meghintjük a reszelt sajttal és a sütőben megsütjük.

 

Készíthetjük gazdagabban is: a lerakott patisszonra egy réteg darál húst vagy sonkát, illetve szeletelt kemény tojást fektetünk, és úgy rakjuk rá a többi zöldséget. Ebben az esetben a darált húst egy kis zsiradékon és apróra vágott hagymán megpuhítjuk.

 

Kapcsolódó cikk:

Padlizsán. a szerelem almája

Egészséges óriásbogyó

A cukkini


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia