szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pepino, de nem uborka: íme a tojásdinnye

Orbán Krisztina, 2014. dec. 29.


Spanyolul édes uborkának, magyarul tojásdinnyének, angolul uborkadinnyének, vagy dinnyekörtének is nevezik.

Pepino, de nem uborka: íme a tojásdinnye

Aromája – fajtától függően – a körte, vagy a sárgadinnye ízvilágát idézi fel, külsőre pedig leginkább egy csíkos tojásra hasonlít. Ismerjünk hát meg egy újabb egzotikus gyümölcsöt: a pepinót.

Dél-Amerika nyugati partvidékének meleg fennsíkjain a pepino termesztése nagy hagyományokkal rendelkezik. Kolumbiában, Ecuadorban és Peruban sok régi ültetvényt találunk, ám miután vadon élő tojásdinnye-példányokról nincs tudomásunk, voltaképpen csak feltételezni tudjuk, hogy a gyümölcs őshona valóban e távoli vidék. Az arrafelé mindennaposnak számító finomság ma használatos nevét egy Perut járó spanyol felfedezőtől kapta, aki a különleges gyümölcsöt egyszerűen pepinónak, vagyis uborkának nevezte el.

A Dél-Amerikában igen népszerű gyümölcs a világ számára sokáig ismeretlen maradt, mintegy két évtizeddel ezelőtt azonban gyors diadalmenetbe kezdett, s ezzel együtt új, könnyebben termeszthető fajtái is megjelentek. A növény termőterülete napjainkban is folyamatosan nő. A szubtrópusi területeken kívül immár a mérsékelt éghajlaton is megjelent, s a Föld minden kontinensén elterjedőben van: Kaliforniában, Chilében, Marokkóban, Japánban és Új-Zélandon egyaránt termesztik. Európában elsősorban Spanyol- és Törökországban találkozhatunk pepinóültetvénnyel, de a gyümölcs termesztésével már Hollandiában is próbálkoznak.

 

A burgonyafélék családjába tartozó Solanum muricatum kb. 1 méter magas, örökzöld bokor, a paradicsom és a padlizsán közeli rokona. Enyhe fagyot rövid ideig ugyan kibír, de alapvetően az egyenletes meleget szereti, amit az is jól mutat, hogy melegházban akár 2 méter magasra is megnőhet. Lila virágaiból kifejlődő ovális gyümölcsének lédús, sárga húsát sima, vékony héjba zárja, amelynek színe az érés során a halványzöldből citrom- vagy narancssárgára vált. Megjelenését a héján rajzolódó vörösbarna, illetve lila foltok, vagy csíkok teszik igazán jellegzetessé. A gyümölcs közepén sok kicsi, ehető mag található.

A pepino tápanyagban és rostokban gazdag gyümölcs. Karotinoidjai által erős antioxidáns hatást fejti ki, ily módon több krónikus betegség kialakulásának késleltetéséhez is hozzájárul. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, az A, B és C mellett pedig a K-vitaminnak is kiváló forrása, amelynek révén a csontépítésben és a csontritkulás megelőzésében egyaránt segítségünkre van, ezért fogyasztása gyermek- és időskorúak számára különösen ajánlatos. Ehető, de általában nem fogyasztott héjában a gyulladásellenes hatásuk mellett kifejezetten erős antioxidáns hatással is rendelkező antocianinokat is találunk, amelyek fontos szerepet játszanak a daganatképződés megakadályozásában és késleltetésében.

A pepino alacsony kalóriaértékű, lágy húsa fajtától függően leginkább a sárgadinnyééhez, vagy a körtééhez, illetőleg az almáéhoz hasonlatos édes ízt hordoz. Általában a sárgadinnyéhez hasonlóan, felszeletelve, vagy héjából kikanalazva fogyasztják el. Kultúrától függően fogyasztják frissítőként, desszertként, illetőleg bizonyos hús-, és halételek mellé köretként, vagy püréként, de jégkrém, sörbet, illetve gyümölcsszósz alapanyagául is felhasználják. Ízvilága gyümölcssalátában nagyszerűen harmonizál például az avokádóéval, vagy a mangóéval, és kitűnő gyümölcslevet is készíthetünk belőle.

Pepino vásárlása során figyeljünk arra, hogy kemény, de enyhe nyomásra benyomódó gyümölcsöt válasszunk. Ha a gyümölcs mégis éretlen volna, a tökhöz hasonlóan megfőzhetjük, szobahőmérsékleten azonban jó eséllyel meg is érlelhetjük. Az érett gyümölcsöt néhány napig hűtőben eltarthatjuk, de lehetőség szerint minél hamarabb fogyasszuk el.

Kapcsolódó cikk: Két fűszer egy fáról, avagy hogyan kerül a szerecsendió az asztalra?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia