szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pici helyen zöld dzsungelt! 6 növénytipp

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 09.


Elég akár egy-két négyzetméter is ahhoz, hogy buja zöld környezetet alakíthassunk ki otthonunkban. A következőkben hat csodás növényt mutatunk be, amelyik életre keltik a szobát. De nem elég megvásárolni a szép növényt életben is kell tartanunk őket. Kövessük az ápolási tanácsokat és évekig társbérletben lehetünk virágainkkal.

Pici helyen zöld dzsungelt! 6 növénytipp

Rákvirág - Aglaonema

Kínából származik, a kontyvirágfélék jól ismert tagja. Hálás növény, levágott hajtásai évekig elél vízben, sőt víz alatt is tarthatjuk, akváriumi növényként. Legszebb példányai azonban a talajban fejlődnek. Jól tűri a fényszegény helyiséget, időnkénti kiszáradást, az ingadozó hőmérsékletet. Ellensége a gyapjas pajzstetű, amely főleg a levelek hátoldalán jelennek meg, fehér viaszos csomókban. A kártevőt nedves szivaccsal, ruhával le kell mosni, ha kell, ismételjük meg. A kifejlett rákvirág dúsan sarjadzik, jellegzetes torzsa virágzatából élénkpiros bogyótermések fejlődnek. Dugványozással egész évben szaporítható, fejdugványa a legértékesebb, de tőosztással is szaporítható.

Afelandra - Aphelandra squarrosa

Brazília a hazája, a medvekörömfélék családjába tartozik. Virággal és virág nélkül egyaránt szép, de igényes dísznövény. Eredeti termőhelyén két változata ismert, termesztésben ez a két változat hibridje van, amely két szülő előnyös tulajdonságait egyesíti. A növény 35-40 cm magas, végálló, 10 cm-es tobozszerű virágzatát sárga fellevelek alkotják, ezek hónaljában nyílnak az ugyancsak sárga virágok. Egyenletesen, erős fénytől védett helyet, párás levegőt igényel. Elvirágzás után néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten, mérsékelten öntözve, 3-4 hétig pihentetni kell. Ezután vágjuk vissza, laza, tőzeges, tápdús földbe ültessük át, és tegyük újra meleg helyre. A levágott hajtások párás melegben jól gyökeresednek.

Ginura - Gynura

Hazája a trópusi Kelet-Afrika, a fészekvirágzatúak családjába tartozik. Kúszó, csüngő növény, amely lakásban ámpolnanövényként a legmutatósabb. A cserepét lehetőleg déli fekvésű ablak elé függesszük, hogy sok fényt kapjon. A fő dísze, az élénk-lila, selymesen fénylő szőrözöttsége ugyanis csak bőséges fényben alakul ki. Májustól szeptemberig a szabadban is nevelhetjük, de kihelyezés előtt edzeni kell a kinti hőmérséklethez. Legalább 8-10 napig ráccsal vagy nádfonattal védjük a közvetlen napfénytől, és éjszakára vigyük vissza a lakásba.

Aztán már csak a déli órákban árnyékoljuk pár napig, éjszakára kint maradhat. Végül megszüntethetjük a beárnyékolást. Ha ez a szoktatás elmarad, a lakásból kikerülő növény leperzselődik, díszét veszti, fejlődésben visszamarad, esetleg el is pusztul. Mivel az új hajtások a legszebbek, az elöregedett növényeket rendszeresen pótoljuk friss egyedekkel. Hajtásdugványai könnyen gyökeresednek. A felfüggesztett díszcserepek 15-20 cm átmérőjűek. Egy ilyen edényben három gyökeres dugványt ültessünk. A téli hónapokban kissé mérsékeltebben, nyáron bőségesen öntözzük.

Cinerária vagy csodaszem

A ginurához hasonlóan a fészekvirágzatúak családjába tartozik. Kanári-szigetek fagymentes, de hűvös, párás örökzöld lomberdőinek növénye. Francia és angol kertészek a múlt század első felében nemesítették az eredeti fajtából az élénk színű, sokvirágú fajtákat. A század második felében a német nemesítők is sok új fajtát hoztak forgalomba. Ma már sokféle fajtacsoportból és pompás színekből választhatunk, a virágpiacon. Vízigényes, nagy, puha állományú levelei gyorsan lankadnak, minél hűvösebb helyen tartjuk, annál tovább virágzik. Elvirágzás után nem lehet tovább tartani, ki kell dobni. Magvetéssel szaporítják, de a lakásban nem lehet nevelni.

Vesszőkaktusz - Rhipsalis

A kaktuszfélék családjába tartozik, de nem emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú, tövisekkel borított kaktuszokra. Míg a kaktuszok általában a száraz sivatagok, magas, sziklás hegyek lakói, a vesszőkaktuszok a meleg, párás trópusi erdők fán lakó epifita növényei. Többségüknek csüngő, fonálszerű hajtása van, de van bordázott és levélszerű hajtású faj is. Apró virágok fehérek, esetleg sárgák vagy halvány rózsaszínűek. A virágokból gyöngyszerű fehér bogyótermések fejlődnek.

Más fajok termése vöröslő vagy feketés-lila. Nagy tűrőképességű, igazán hálás növények, 3-24 fokon egyaránt jól áttelelnek. Hidegházban természetesen nem szabad öntözni, nyáron a szabadban is nevelhetjük őket. Ámpolnanövényként érvényesül leginkább rajzos alakú hajtásrendszerük. Hajtásdugványozással könnyen szaporítható, vízben gyökereztessük. A terméshúsból kifejlett magvakkal is szaporíthatjuk, de később kapunk mutatós méretű növényt.

Az én vesszőkaktuszom évről évre dúsabb lombozatú, de virágot még nem hozott, érdeklődve várom, milyen színű lesz a virágzata.

Korallvirág

Hazája Madagaszkár, Európában 1928 óta termesztik, a varjúhájfélék családjába tartozik. Ernyős virágzata korallpiros, püspöklila, lilás rózsaszín, sárga vagy narancsvörös színű, rövid nappalos növény. Kora tavasszal virágzik, ha mesterségesen a fény megvonásával nem befolyásolják. Nyáron szabadban is nevelhetjük, 15-16 fokon teleltessük. Levél és hajtásdugványokkal égész évben szaporítható. Pár éve kaptam egy cserepes, dús virágzatú példányt. Különösebb gondot nem fordítok rá (néha tápoldatozom), azóta is minden évben gyönyörűen virágzik. Télen a konyha ablakában teleltetem. Még nem szaporítottam belőle, de ezek után próbálkozni fogok vele.

Kapcsolódó cikk:

Így lehetsz profi szobakertész!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia