szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Porcelánon pompázó Linné-virág

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 04.


Ez a növény kedvenc virága volt egy svéd természettudósnak, Carl Linnének, aki 1732-ben gyűjtötte lappföldi utazása során. Linnét több kép örökítette meg a Linné-virággal a kezében, és ez a növény a családi címerében is megtalálható. 

Porcelánon pompázó Linné-virág

A Linné-virág szerepet játszott a porcelán történetében is, mert az első klasszikus botanikai díszítés porcelánon a Linnaea borealist ábrázolja, egy 1750-52-ben Kínában, Linné számára készült teáskészleten. Ez a híres készlet nagy része szállítás közben összetört, ezért egy másik is készült belőle.

A Linné-virág a Linnaea nemzetség egyetlen faja. Néhány tulajdonsága igen változó, pl. a virágok színe, a levélalak, alakja és rajzolata. Ez a változatosság az Alpokban is látható, de Észak-Európában sokkal kifejezettebb. Viszonylag gyakori a virág rendellenes fejlődése. Egy virágzó növény hajtásrendszerében jól megkülönböztethetők a kúszó hosszúhajtások, valamint a steril és a virágzó rövidhajtások azáltal, hogy a sterilek soha, a virágzók gyakran fejlesztenek gyökérzetet.

A virágokat többnyire a legyek, ritkábban a lepkék látogatnak, a madarak pedig gondoskodnak a terjesztéséről.

Elterjedési területe: Észak-Európa, Észak- és Közép-Oroszország, a Központi-Alpokban, Kárpátokban, Kaukázusban és az Urálban. A Kárpátokban csak a Tátrában, mint jégkorszaki maradványfaj.

Termőhelye a fenyvesekben, alhavasi törpecserjésekben kb. 2000 m magasságig.

A bodzafélék családjába tartozó, finom, törékeny, 10-15 cm-es kúszó fásodó cserje, földre terülő fonálszerű ágakkal és a róluk felemelkedő finom, pelyhes, virágos hajtásokkal. Levelei rövid nyelűek, bőr-neműek, kerekdedek vagy széles-tojásdadok. A lemez kopasz, felül sötét, alul kékeszöld. Pálhái kicsinyek, pikkelyszerűek, korán lehulló. Virágai, melyek július-augusztus végéig nyílnak, bókolók, vaníliaillatúak, halvány rózsaszín, rózsás-piros vagy egészen fehér színűek, belül hosszanti nedvfoltokkal. Termése egy-magvú, levelekkel körülvett makkocska. 

Kapcsolódó cikk: Rozmaringot a fürdőszobába
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!