szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Prága adventtől vízkeresztig: egy kihagyhatatlan város ünnepi díszben

Orbán Krisztina, 2014. dec. 03.


Prága november végén idén is a Karácsony varázslatába burkolózik. A gyönyörűséges cseh főváros Európa egyik leglátványosabb és leglátogatottabb ünnepi vásárával büszkélkedhet, amelyet természetesen nem kizárólag ajándékvásárlási céllal érdemes felkeresni.

Prága adventtől vízkeresztig: egy kihagyhatatlan város ünnepi díszben

Az advent időszakában egymást érő ünnepi rendezvények közül népszerűségükkel, látogatottságukkal Prágában is kiemelkednek a nagy hagyománnyal rendelkező karácsonyi vásárok, amelyek közül a két legszebb a város egyik műemléki negyedének központjában, a gyönyörű Óváros téren, valamint az annak közelében fekvő Vencel téren található. A vásárok idén november 29-én nyitják meg kapuikat, és egészen január elejéig folyamatosan, Karácsonykor és újév napján is várják a látogatókat. A lenyűgöző szépségű óvárost a látványos vásári forgatagnak köszönhetően szüntelen vidámság lengi körül, míg a művészeti élményekről és a fennköltségről a hagyományőrző jelleggel megrendezésre kerülő előadások, koncertek gondoskodnak. Prága gyönyörű történelmi terei ünnepi díszbe öltözve várják a karácsonyi ünnepkört lezáró vízkeresztet, s ennek a Csehország erdeiből származó hatalmas, fényárban úszó karácsonyfák méltó ékkövei.

A prágai vásárosoknak az évnek ebben az időszakában nálunk is megszokott látványt nyújtó fabódék adnak helyet. Ezek többsége hagyományos cseh kézműves termékeket, üvegárut, ékszert, karácsonyfadíszeket, fajátékokat és faragásokat, kerámiát, csipkét, ruhát és kalapot, valamint jellegzetes cseh ajándéktárgyakat, például népviseletbe öltöztetett babákat árusít. A tradicionális cseh alkotások tárházában mind a helyiek, mind a messze földről ide látogatók kincseket érő szerzeményekre bukkanhatnak, legyen szó akár otthonuk ünnepi díszbe öltöztetéséről, akár ajándékok, vagy emléktárgyak vásárlásáról.

A bódék másik része a Csehországban a karácsonyi ünnepi menü szerves részét képező sült ponttyal, sült kolbásszal, nyárson sült sonkával csábítja a vásárlókat a kóstolgatásra – természetesen a cseh nyelven trdelníknek nevezett kürtőskalács, valamint a hagyományos cseh karácsonyi sütemény, a vajjal, mazsolával és rummal készített édes fonott kalács, a vánočka mellett. A finomságok mellé az európai adventi vásárokból elmaradhatatlan forralt bor és puncs mellett Prágában az itt természetesen szintén elmaradhatatlan cseh söröket is élvezettel kortyolgatják a nézelődők.

Prágáról természetesen nem beszélhetünk úgy, mint olyan helyről, ahová csupán egy bevásárló körút keretében volna érdemes ellátogatni, hiszen a műemlékektől zsúfolt történelmi negyedeit járva minduntalan szívet gyönyörködtető meglepetésekre bukkanó látogatót szinte beszippantja a magával ragadó város varázsa. Az advent időszakában azonban az ünnepi rendezvényeket valóban nem érdemes kihagyni. Az Óváros téri és a Vencel téri vásár mindössze egy rövid sétára fekszik egymástól, s mindkét színhelyen azok is megtalálják a kikapcsolódásra és feltöltődésre szolgáló programokat, akik a vásárlási láztól önmagukat megkímélve kulturális élményeket és az ünnepre való lelki ráhangolódást keresve látogatnak ide. A tereket szinte minden este a Csehország különböző részeiről érkezett gyermekkórusok karácsonyi éneke tölti be, az ünnepi hangversenyek egymást érik, a gyermekek pedig a betlehemi jászol mellett kedves élményeket szerezhetnek a karácsonyi istállóban is, ahol kecskét, bárányt és szamarat simogathatnak.

Kapcsolódó cikk: Lappföld csodái: látogatás a Mikulás birodalmában
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!