szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Praktikus előszoba

Szépzöld, 2015. márc. 16.


Sokan gondolkodnak el azon, hogy helyhiányában inkább kihagyják az előszobát a tervezésből. Ezzel ugyan valóban teret nyerhetnek, ám azt hinni, hogy ennek a helyiségnek nincsen funkciója nem igazán helytálló.

Praktikus előszoba

Tény, hogy a kabátokat, cipőket sok helyen le lehet tenni a lakásban, ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az előszoba nem csak tárolásra való. Átmenetet képez a „külvilág” és a meghitt, belső tér között, amire nagy szükségünk lehet.

Miért jó?

Elsősorban természetesen azért, mert a kabátokat, sapkákat és sálakat itt sokkal egyszerűbben tárolhatjuk, mint mondjuk a nappaliban. Másodsorban a már említett határoló szerep miatt. A lakásunk intim terület, abba csak azok léphetnek be, akiket mi akarunk. Ez az intimitás azonban erősen sérülhet, ha a kíváncsi tekintetek, vagy a hirtelen betoppanások előtt nincs semmilyen határoló, ami egy kicsit nehezítené a teljes lakás átláthatóságát. Igaz, viszonylag ritkán van szükség erre a funkcióra, ám az előszoba egyfajta elosztóként is funkcionál. Nem szerencsés, ha a mellékhelyiség a nappaliba nyílik (nem is lehet így megépíteni egy házat), hiszen hiába a szellőztetés, attól még lehetnek kellemetlen élményeink. Ráadásul jobban is mutat, ha a nappali falát nem szakítják meg lépten - nyomon ajtók.

Indulunk és érkezünk

Az előszoba akkor praktikus, ha azt szolgálja, amire tervezték, vagyis az elindulásunk, és a megérkezésünk megkönnyítését. Ennek megfelelően sok tárolási lehetőséggel kell rendelkeznie, és néhány esetben egyedi igényeket is ki kell elégítenie. Mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy méretben mire számítsunk. Hiszen egyszerre ketten, hárman is megérkezünk az otthonunkba, és ebben az esetben egy 2 nm-es szobácska nem a legideálisabb, hiszen valaki beszorul a nappaliba is. a kialakításánál arra is hangsúlyt kell helyezni, hogy a lakásunknak ez az első olyan pontja, amiből a belépők információkat nyerhetnek rólunk. Ez azt jelenti, hogy nem kell nagyon telezsúfolni, sem bútorokkal sem pedig díszekkel, mert azzal kissé mellbevágó élményben lehet része a belépőknek. A burkolatok kialakításánál a szempont az, hogy a padló biztosan koszos lesz, és a falak sem maradnak érintetlenek. Belépéskor a saras cipőt le kell venni, ehhez megtámaszkodunk, vagy éppen a vizes kabátunkat nyomjuk neki a falnak. Érdemes úgy kialakítani az előszobát, hogy a funkcionalitása mindenképpen tökéletes legyen, a hangulattal csak ezután foglalkozzunk.

Mindenki levet valamit

Praktikussági szempontból a következőkre mindenképpen szükségünk lesz: értelem szerűen egy kabátakasztó és egy cipőtartó elkell az előszobában. A takarítást megkönnyítendő egy nagyobb előszobaszőnyeg is jól jöhet. Ennél fontos szempont, hogy ne legyen világos színű, hiszen a sár, a por és minden más kosz is ezen landol belépéskor. Azzal is számolni kell, hogy olykor tetemesebb mennyiségű vízzel is el kell bánnia az előszobának, vagyis egy olyan részt is érdemes beiktatni, ahova a csepegő cipőket tehetjük. Erre tökéletes egy mélyebb tálca, kavicsokkal feltöltve. Szintén sarkalatos kérdés lehet az ernyőtartó. Addig nem is hiányzik az embernek, amíg nem kapja el egy kiadós zuhé, és a csepegő ernyőt először az előszoba padlójára folyatja, amíg a kabátját leveszi, majd a fél lakást összecsöpögteti, amíg a zuhanyzóba zárhatja a vízhatlan eszközt. Ezen kívül praktikus lehet egy ülőalkalmatosság is, ám ez sokszor kimarad helyhiány miatt. Mindenesetre az idősebb rokonok, barátok számára egy széket nem árt rendszeresíteni a közelben.

Kapcsolódó cikk: A pazarló vízhasználat vége! Több marad a zsebünkben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia