szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Praktikus polcok - a rejtett, a többfunkciós és a kifordítható

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 08.


Amikor pakolásról van szó, az ember egy érdekes dilemmával szembesül: azok a polcok, amik a boltban úgy tűntek, tökéletesek, hazajutva kiderül, hogy a kocsiban összementek. Más magyarázata nem lehet annak, hogy hiába számoltuk ki, mégsem fér el rajtuk minden. De pánikra semmi ok, csupán a polc típusát kell újragondolni, és a problémát (ami esztétikai vagy fizikai is lehet) azonnal meg is oldottuk.

Praktikus polcok - a rejtett, a többfunkciós és a kifordítható

A rejtett

 

Rejtett, vagy lebegő polcnak hívjuk az olyan fali tartókat, melyeknek nincs látható támasztéka. Ezek részint azért kedveltek, mert elegánsak, részint azért, mert igen meghökkentően is lehetnek. Azt azonban tudnunk kell róluk, hogy a terhelhetőségük rendszerint kisebb, mint „normál” társaiké. Akik azonban kedvelik a letisztult megjelenést, azok rajongani fognak érte. Főleg abban az esetben, ha maga a polclap üvegből készül. Itt még arra is van lehetőség, hogy a hátulja egy led égősort kapjon, ami az üveglap elején fénylik, így nagyon különleges hatással ajándékozza meg a szobát.

 

Többfunkciós

 

Ez első hallásra egy kissé fura. Mégis mit lehet még kezdeni egy polccal azon kívül, hogy pakolunk rá? Nos, használhatjuk például lépcső gyanánt. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor sokkal inkább a lépcsőt használjuk polcként is. A lényeg, hogy optikailag egy egységet alkossanak. Ez nagyon is jól mutat, és azzal sem lesz gondunk, hogy hogyan szabaduljunk meg a lépcső látványától, és attól a holt tértől, ami általa keletkezik. Gondolkodhatunk zárt, oldalakkal rendelkező megoldásban is, ebben az esetben akár ajtókkal ellátott tárlórészeket is ki tudunk alakítani.

 

Nagyon mutatós és látványos az a megoldás, amikor mintegy a polc folytatása maga a lépcsőfok. Ezt úgy érhetjük el, hogy az adott fokkal síkban a falra egy polcot is szerelünk. Ebben az esetben érdemes egy kicsit nagyobbra tervezni a lépcsőt, hogy a járás kényelmes legyen. Ráadásul nem is kell megállni csak az egyik oldalnál, az is nagyon jó, ha arra a részre is kerülnek hasonló elrendezéssel polcok, ami egyébként holttér lenne. Ekkor viszont praktikus lebegő fokokat alkalmazni. Egyrészt így áttekinthető lesz a polcrendszer, másrész olyan, mintha lépcső nem is lenne.

 

Kifordítható

 

A pakoló felületek egyik réme a sarok. Bár megoldható a teljes kihasználása, ahhoz, hogy elérjük a benne lévő dolgokat, majdnem teljesen be kell másznunk a szekrénybe. Ez nem éppen praktikus, így érdemesebb egy kifordítható polcot beszerezni. Ez lehet egy egyszerű körlap, amit középen egy rúdra rögzítünk, és csapágyakkal forgathatóvá teszünk. Még egy fokkal jobb, ha a csapágyas, forgós megoldást még kombináljuk egy csúszó résszel is. Ebben az esetben csak egy darabig lehet kifordítani a polcot, onnan ki kell húzni, hogy a teljes tartalmát elérhessük.

 

Ez egy kicsit bonyolultabb, mint az előző megoldás, ezért inkább bízzuk szakemberre. Láthattunk már ilyet a konyhában, de nem kell feltétlenül ennél a helyiségnél leragadni. Nagyon jó szolgálatot tehet a hálószobában is, hiszen a pólókat és a hajtogatott pulóvereket, nadrágokat tökéletesen lehet rajta tárolni, vagy akár a cipőszekrény kapacitását is megsokszorozhatjuk általa. De akkor sem kell csalódnunk, ha a kerti ültető-szerszámainknak kellene némi extra hely, hiszen ezzel a megoldással tökéletesen hasznosítható a ház sarkában lévő sötét zug is.
 

Kapcsolódó cikk:

Mutatós farsangi dekorációs ötletek

Oszlopok a házban
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia