szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Régóta felhagyott mezőgazdasági terület helyreállítása fás legelőként

Szalai Károly     2 543 napja     172 megtekintés
Év elején vásároltunk a Balaton-felvidéken egy kb. 5 ha-os erdőbe ékelődő, felhagyott szántóterületet. Kaszált, esetleg legeltetett fás legelővé szeretnénk alakítani. Ehhez alső lépésben pár tucat kis fa kivételével letakarítottuk róla a vadrágott, fás szárú növényzetet. Utána leszárzúzóztattuk. A terület egy részén, amit időnként kaszáltak, már megtelepedett az egyszikű növényzet. A nagyobb részen azonban selyemkórós vegetáció található. Külön színesíti a helyzetet, hogy a területet szinte egyöntetűen és elég durván megtúrta a vaddisznó, ami a gépi munkát nagyon hátráltatja. A szárzúzás után továbbá a túrásokban megjelent a parlagfű.

Így aztán van három ellenség. Az egyenetlen talajfelszín, a selyemkóró és a parlagfű.

Az elsőre megoldás legetne egy mélytárcsázás. A selyemkórót véleményünk szerint viszonylag rövid időn belül elnyomná az augusztusban telepített, és jövőre rendszeresen kaszált gyep. A parlagfűvel kapcsolatban viszont tanácstalanok vagyunk. Ha abból indulunk ki, hogy a bolygatott területen fény hatására tömegesen kihajtott, akkor a nehéztárcsázás után várhatóan az egész területet ellepné. Tárcsázás nélkül viszont a gépi munka nagyon nehézkes. Ha pedig tárcsázás után gyepesítünk is, ami megint csak kéznfekvő, akkor a totális gyomírtózás elvileg nem jöhet szóba, mert az az egyszikűeket is kiírtaná.

Mit tanácsolnak, hogy lehetne a területet a legegyszerűbben művelésbe vonni?

Üdvözlettel: Szalai Károly
0
0
szavazat


2 HozzászólásKis Kertész
2013. júl. 31. (2 536 napja)
Ebben az esetben javasolt totális gyomirtó szer használata. Erre talán legalkalmasabb a glifozát hatónyag pl. Glailka Star vagy Roundup Mega. Ezt rá kell permetezni a gyomokra és azok 1-3 hét alatt kipusztulnak. A későbbi magról újra hajtás esetén ezt újra meg kell ismételni. Így kb. 2 kezeléssel ki lehet fárasztani a gyomokat és tisztává lehet varázsolni a területet.

Ezekkel a termékekkel vigyázni kell, mert minden zöld növényre rákerülve azokat elpusztítja, még a fás szárúakat is megfelelő dózisban.

A kezelést nem szabad 25 fok felett végezni, hanem kora reggel vagy az esti hűvösebb időben. Ideális eső után, mikor a gyomok viaszos levélfelületét a víz lemossa és gyorsabban jut be a hatóanyag.

A készítménynek a talajon keresztül tartam hatása nincs.
Bíró Gábor
2013. júl. 27. (2 540 napja)
Üdvözlöm:

Több megoldás lehetséges:

1. A tömeges kihajtás után bármelyik kalászos kétszikűek elleni gyomirtó szerrel (Aurora, Pardner, U-46 D) permetezhet. Ezeknek nincs talajhatása, levélherbicidek.
2. Tárcsázza meg a területet, majd várja meg a tömeges kelést és a fenti termékek valamelyikével permetezzen.
3. Totális gyomirtás is szóba jöhet, de csak glifozáttal (Roundup Mega, Clinic). Ezek a termékek sem hatnak talajon keresztül. Hatáskifejtés kb. 3 hét, utána lehet telepíteni a füvet.
4. Tárcsázás, majd fűtelepítés. A kikelt fűből a kalászos gyomirtók (fentebb) mindegyike kiirtja a parlagfüvet.
Tamás István


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.