szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rejtőzködő veszedelem!

Mártha Izabella, 2014. máj. 26.


A hűvös és csapadékos időjárás a hónap első felében különösen kedvezett a meztelen csigák elterjedésének. Sok torkos tolvaj lesben áll ésa friss zöldség növényeinket fenyegeti! Ne hagyjuk, hogy ők egyék meg, amit mi termeltünk!

Rejtőzködő veszedelem!

Több ártalmas csiga is megfordulhat a kertekben, legismertebb a barna és a spanyol csupasz csiga.  A legnagyobb kárt főleg a spanyol csiga okozza, ami szinte mindent elpusztít. Nagyon mozgékony faj, de sajnos keserű nyákot termel, ezért kevés a természetes ellensége és még a szárazságnak is jobban ellenáll, mint más faj. Jobb ezért inkább távol tartani a kertünktől!

Mit tehetünk ellene?

Több módszer létezik a csigák távol tatásához. Az egyik módszer a megemelt veteményes, melynek számos előnye van: megkímélhetjük a hátunkat, a zöldség jobban nő, köszönhető a magasabb talajhőmérsékletnek és természetesen hatásos a csigák ellen. Ha legalább 20 cm magas az ágyásszegély, akkor biztosan mondhatjuk, hogy a csigák elkerülik a veteményesünket!

Ők is szeretik a sört.

A másik egyszerű módszer, ha egy műanyag poharat  a fölbe ásunk a zöldségek közé. A poharat pedig feltöltjük sörrel, ugyanis azt a csigák nagyon szeretik.  Azonban a poharat  meg kell védeni az esőtől, mert ha a sör túl híg lesz  akkor nincs hatással a csigákat. A sört és a csapdákat rendszeresen kell üríteni és újratölteni.

Talajállapot javítása

Az Artis® egy olyan termésnövelő mikrobiológiai készítmény, amely sem a gyerekekre, sem a háziállatokra nem veszélyes, mivel a hatóanyaga egy a talajban is megtalálható gombafajta. Ez a gomba kedvezőtlen feltételeket teremt a talajban élő és károsító rovarok lárvái számára, így azok nem tudnak elszaporodni.

A zöldségfélék talajkezelésre úgy alkalmazható, hogy vetés, ültetés előtt a talaj felszínére kipermetezzük, majd sekélyen bedolgozzuk 15-30 g/10 liter víz dózisban. Az intenzív növekedés időszakában a talaj öntözésére, vagy öntözőrendszerrel kijuttatva is lehet alkalmazni, majd igény szerint 1-3 hónap múlva érdemes megismételni.

Video az Artis használatához: Bio megoldások a konyhakertben

Kapcsolódó cikk: Bio megoldások a konyhakertben: Artis®
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia