szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ribizli színkavalkád

Sulyok Józsefné, 2010. aug. 12.


A ribizli azon gyümölcsök közé tartozik, melyek hallatán összefolyik a nyál a szánkban, hiszen elsőre az jut eszünkbe, hogy nagyon savanyú. Szín alapján legalább háromféle ribizlit különböztetünk meg. Legismertebb a piros és a fekete ribizli, de van fehér változata is, amelynél inkább az édes íz dominál.

Ribizli színkavalkád

A ribizli-termesztés történetéről viszonylag keveset tudunk. Minden bizonnyal már az ókorban is ismerték, a ma létező fajok Ázsiából és Európából származnak. Angolul a ribizli currant elnevezése arra utal, hogy a gyümölcs „korintusi”, azaz görög eredetű.

 

Ez azon alapul, hogy az 1500-as évek középén Angliában speciális korintusi mazsolát lehetett kapni, amelyet egy mag nélküli vörös szőlőfajtából készítettek. Amikor az első ribizli megérkezett a szigetországba, hasonlóságot véltek felfedezni a két gyümölcs között, és így ragadt rá ez a név.

 

Az oroszok mézes bort készítettek belőle, más népek fekete teát ízesítették vele. Az első telepesek az 1700-as években kezdték termeszteni a növényt Amerikában.
A 16. században, Dániában, Hollandiában és a Balti-tenger vidékén jelentős ribizli-termesztés folyt. A II. világháborúban nagy mennyiségben szállították a fekete ribizlit ezekre a területekre.

 

A fehér és a piros ribizli komponensei közel azonosak, míg a fekete ribizli összetétele sok mindenben eltérő. A fekete ribizli a mai napig nagyon fontos C-vitamin forrás. A tudományos kutatások azonban sok más, betegséget megelőző és kezelő hatást tártak fel a ribizlivel kapcsolatban. Rendkívül gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. Mindhárom ribizli antioxidáns anyagokban gazdag, sok benne a C- és az E-vitamin. A ribizli rendszeres fogyasztása elengedhetetlenül fontos a daganatos, valamint az érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

 

A ribizli nagyon sok olajos komponenst is tartalmaz, melyek nagyon gazdagok hatóanyagokban. Kimutatták, hogy a ribizli biológiailag aktív vegyületei hatásosan kezelik az alsó húgyúti gyulladásokat. Emellett az is kiderült, hogy egyes méhgyulladásokban is jótékony hatással bírnak. A fekete ribizli eredményes lehet a gyomorfekély betegség megelőzésében, segít karbantartani a szemünket. Ezt bizonyítékokkal is alá lehet támasztani.

 

Azok, akik ribizli kivonatot kaptak, jobban alkalmazkodtak a sötéthez, és szemük nem fáradt el munkaidő alatt. A fekete ribizliben található vegyületek értágító hatással bírnak. Mind az olajban, mind pedig a vízben oldódó komponensek képesek ezt a hatást kiváltani. Ennek eredményeképpen vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. A fekete ribizli kivonatanyagai vírusellenes hatással is rendelkeznek, képes növelni szervezetünk védekezőképességét egyes vírusokkal szemben is. A fekete ribizli magjában nagy mennyiségű gammalinolénsav található.

 

A népgyógyászatban a ribizlit többféle betegség gyógyítására ajánlják. Többek között köszvényellenes szerként, vizelethajtóként, hashajtásra, székrekedésre, reumás gyulladásokra, cukorbetegségre, csonterősítésre egyaránt használják. Ezeket a hatásokat mindezidáig tudományos módszerekkel még nem sikerült igazolni. 

 

Kapcsolódó cikk:

Kincsek a hűtőláda mélyén
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia